RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3356|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/16 Tank

adaman_70 發表於 2009-2-8 02:11:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
先多謝各位師兄於 "新仔一問 - 1/35 RC tank" 給我的意見!

請問 那牌子和 model 的 1/16 可介紹?  在香港 或 大陸買?  有地址嗎? 需要 upgrade 金屬帶 和 gearbox ?

另看見各位師兄 以往的戰車的 function, 如「南生圍」; 小弟雖未有戰車,但非常渴望能參舆;若有的話, 可否告知 讓小弟看個熱鬧! 先謝過   !!
ms07 發表於 2009-2-8 02:39:20 | 只看該作者
師兄我個人畀你意見最好買雙星出,雖然會貴啲$6000落下但係行有聲開炮又有炮聲真係好正
周百通 發表於 2009-2-8 08:34:09 | 只看該作者
1/16 KT底食有大碗
hatakashi 發表於 2009-2-8 08:51:43 | 只看該作者
可試試恆龍最新出的 Pz III, JagdPanther 和 Pz IV.  平過恆龍好多, 但亦有同類電子裝備(如閃燈, 退砲), 又有聲, 更有proportional噴煙系統(你行車時會噴多D煙), 那是孖星所沒有的!
tommy1218 發表於 2009-2-8 21:28:21 | 只看該作者
原帖由 hatakashi 於 2009-2-8 08:51 發表
可試試恆龍最新出的 Pz III, JagdPanther 和 Pz IV.  平過恆龍好多, 但亦有同類電子裝備(如閃燈, 退砲), 又有聲, 更有proportional噴煙系統(你行車時會噴多D煙), 那是孖星所沒有的!

買來改入孖星度更正(噴煙系統)
Barry28 發表於 2009-2-8 21:33:45 | 只看該作者
原帖由 tommy1218 於 2009-2-8 21:28 發表

買來改入孖星度更正(噴煙系統)

你喺南生圍玩完之後,梗係改咗啦!!
 樓主| adaman_70 發表於 2009-2-8 22:45:33 | 只看該作者
師兄們,

請問 KT 全名是??  KT & 恆龍 的價錢 ??
那裏有得賣??  Thanks!
tommy1218 發表於 2009-2-8 22:58:08 | 只看該作者
原帖由 Barry28 於 2009-2-8 21:33 發表

你喺南生圍玩完之後,梗係改咗啦!!   

哈哈 正有此意,不過買架新車來拆就略略晒左D
Barry28 發表於 2009-2-8 23:05:15 | 只看該作者
原帖由 adaman_70 於 2009-2-8 22:45 發表
師兄們,

請問 KT 全名是??  KT & 恆龍 的價錢 ??
那裏有得賣??  Thanks!

King Tiger
恆龍好似冇出KT,只有Tiger 1,
價錢 約HK$850.00豪華版,
廣華街有售!!
 樓主| adaman_70 發表於 2009-2-8 23:28:41 | 只看該作者
Thank you Barry28 師兄, 我還誤會 KT 是 牌子名.  

那麽為何 恆龍 約為 HK$850, 而雙星要成$6,000 ?  分別是什麽?

Thanks!
Barry28 發表於 2009-2-8 23:52:02 | 只看該作者
原帖由 adaman_70 於 2009-2-8 23:28 發表
Thank you Barry28 師兄, 我還誤會 KT 是 牌子名.  

那麽為何 恆龍 約為 HK$850, 而雙星要成$6,000 ?  分別是什麽?

Thanks!

$6,000喺Leopard2A6,孖星嘅最新型号,性能及速度最好
孖星King Tiger大約$4000.00 (行380摩打,比較慢)

恆龍(祖國製造,一分錢,一分貨)都好玩
周百通 發表於 2009-2-8 23:56:17 | 只看該作者
KT1/16約三仟幾,平貴之分,打開部車睇吓入面.出面比較吓就知有咩分別。
http://www.tamiya.com/japan/products/56017kingtiger/index.htm
Barry28 發表於 2009-2-9 00:05:31 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2009-2-8 23:56 發表
KT1/16約三仟幾,平貴之分,打開部車睇吓入面.出面比較吓就知有咩分別。
http://www.tamiya.com/japan/products/56017kingtiger/index.htm

介绍其它坦克型號比Adaman-70,等佢中毒,咁又多個坦克司令啦
周百通 發表於 2009-2-9 00:32:55 | 只看該作者
1/16 ラジオコントロールタンク
http://www.tamiya.com/japan/rc/rcitem/kit/kit56001.htm
zexel33 發表於 2009-2-9 14:57:10 | 只看該作者
原帖由 Barry28 於 2009-2-8 23:52 發表

$6,000喺Leopard2A6,孖星嘅最新型号,性能及速度最好

恆龍(祖國製造,一分錢,一分貨)都好玩   

6000????L2A6 月黎月貴?????
有冇人知4號戰車而家咩價位??
cannondale 發表於 2009-2-9 16:59:22 | 只看該作者
原帖由 zexel33 於 2009-2-9 14:57 發表

6000????L2A6 月黎月貴?????
有冇人知4號戰車而家咩價位??

冇辨法, 日元升左好多.

panzer iv 近5千
ShipKing 發表於 2009-2-9 21:35:47 | 只看該作者
C HING , 有心玩
玩部好d啦, 唔駛咁頭痕,
貴少少襟玩好多!
買媽星tiger i 抵呀,
錫住玩10年冇炸型!
zexel33 發表於 2009-2-9 23:58:32 | 只看該作者
L2A6 隻浴缸好似膠黎ja wor????
 樓主| adaman_70 發表於 2009-2-10 00:23:03 | 只看該作者
C HING,

双星 嘅 panzer iv 就 要 HK$5,000, 咁 tiger i  要 幾多 ??
那裏有得賣?  我check 過 好多模型 店和廣華街, 都没有以上双星兩款, 只有 Kingtiger 和 1/35 Sherman,而Kingtiger 就要成 $9,000 。  我想, 双星 絕對是 好 detail & 多function 玩, 但若是玩Kingtiger, 對我來說真是太貴了一點點, 唉 老婆 實「炸型」!!!

你們 的 戰車多是玩 對戰, 如 BB 弹 或红外線 對戰;  或是 純玩 function 呢 ?

Thanks!
noble 發表於 2009-2-10 00:34:13 | 只看該作者
嘩!$9000  
我會諗相機或單車嘞!!