RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2830|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩慢爬車問題

CMING 發表於 2009-5-10 19:29:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係超新手,弟一次玩遙控車,想進入慢爬車的世界
無耐前買咗盒孖星CR-01砌
現在有不少問題想請教各位師兄
1)小弟嗰日只係買咗盒CR-01(包motor)同孖星平價電變(百多元嗰隻)....
    請問係咪只要買埋轉向Servo,控制器,電池同充電機就可以跟說明書組裝????
2)組裝時還需要什麼工具????
3)請問有邊款平價Servo同控推介給小弟???電池應買幾多容量先足夠????
4)控係咪買FM會好啲???
5)小弟對上色係一個門外漢,請問車殼上色的方法!!!!(小弟只需上淨色,唔洗拉花)
懇請各位師兄幫忙,教教小弟!!!!
ultra7 發表於 2009-5-10 20:02:14 | 只看該作者
1) buy a better motor, maybe 60T or above, if you buy new futaba controller, it may come with servo
2) screwdrivers, clamp, etc.
3) if you want cheap cheap servo, bluebird is ok la, NiMH batteries should be >3600mah la
4) 2.4G will be better for future use
5) buy a can of tamiya spray paint (TS for jeep wrangler; PS to spray inside if you bought Land Cruiser or Unimog) and spray on it ^_^
 樓主| CMING 發表於 2009-5-10 21:24:12 | 只看該作者
1) buy a better motor, maybe 60T or above, if you buy new futaba controller, it may come with servo
2) screwdrivers, clamp, etc.
3) if you want cheap cheap servo, bluebird is ok la, NiMH batteries s ...
ultra7 發表於 2009-5-10 20:02

請問etc.係乜0野????
Anthonylam 發表於 2009-5-11 00:55:46 | 只看該作者
etc係  effluent treatment cell 流出物處理元件
 樓主| CMING 發表於 2009-5-11 01:45:02 | 只看該作者
etc係  effluent treatment cell 流出物處理元件
Anthonylam 發表於 2009-5-11 00:55

請問呢個工具有乜用???
有冇圖可以俾小弟睇吓???
Anthonylam 發表於 2009-5-11 02:17:55 | 只看該作者
Sorry! 我都唔知! 我只係幫係查字典!(^3^)
Anthonylam 發表於 2009-5-11 02:28:00 | 只看該作者
etc. 係釋  (等等)
 樓主| CMING 發表於 2009-5-11 02:42:35 | 只看該作者
etc. 係釋  (等等)
Anthonylam 發表於 2009-5-11 02:28

原來只係等等,仲以為係乜乜工具tim...
rocky 發表於 2009-5-11 07:49:42 | 只看該作者

都可以譯作  "易通財"   ETC  係當年秋少賣既廣告,如果你有匯豐銀行提款咭,上面應該寫住 ETC。
真實情況作者 ultra7 應該係作 "等等" 意思。

etc 原文拉丁, 全寫係 et cetera, 發音如 "x said ta ra"。

在網上字典打 etc  ==>  effluent treatment cell 流出物處理元件,所以不能得出想要的字。

所以 etc 應該譯作  "馬筒"  ﹗
幽靈 發表於 2009-5-11 09:28:11 | 只看該作者
1# CMING

少少資料希望可以幫到你啦,
首先其實你可以先講下你有D咩要求先,例如係要黎爬山,速度要比較快,定係好慢咁去爬?
另一樣最緊要就係資金有咩要求,好平事但行得走得就算啦,定係我大把$$全部要靚野?

因為要求唔同會有好大分別. 如果你話已經買左雙星電變,咁你就用住先啦,
基本上買servo, 遙控, 接收 電池 差機 就已經差唔多啦.

平價配件
Servo: MG-995 (好力 平 但係有人話好易燒) 極叔賣 $88
遙控: 大陸2.4G $420 控連接收 3CH    或者    2PL FM  兩者都係平控
電池:如果各下想玩lipo電就要先了解清楚lipo電的特性,因為唔識用係會有危險,但係lipo電真係好好用.
差機: 市面上有好多多功能差機,基本上咩電都差得 (基本可以差lipo life  NIMH NICD).大約$200-$3XX左右 (記得另買火牛)

貴價就唔洗林咁多, 行入事但一間睇銀碼買啦 ^Q^
$5XXX以上一支控 $1xxx以上一個電變  $5XX以上一個Servo $400以上一排電  $1XXX以上一個差機
 樓主| CMING 發表於 2009-5-11 13:03:06 | 只看該作者
1# CMING

少少資料希望可以幫到你啦,
首先其實你可以先講下你有D咩要求先,例如係要黎爬山,速度要比較快,定係好慢咁去爬?
另一樣最緊要就係資金有咩要求,好平事但行得走得就算啦,定係我大把$$全部要靚野?

...
幽靈 發表於 2009-5-11 09:28

唔該晒師兄0既資料
-小弟支金有限,想平平地玩住先,到玩熟咗同有一定支金先再去改/升級部車
-我已睇咗lipo電0既特性,真係要釨小心咁去用/叉電,請問仲有什麼電可推介小弟呢
  應用Ni-Cd定Ni-Mh 好呢?????
幽靈 發表於 2009-5-11 14:26:14 | 只看該作者
E+極少人會用ni-cd 因為拒個記憶好勁,下下都一定要放乾電先可以再差,好煩!
ni-mh就好D 雖然都有記憶但係唔算太勁,可以玩幾次先放一次. E+車仔店應該全部都係賣ni-mh.
lipo最吸引係唔洗放電一D記憶都冇,同好輕.但最大問題係危險要好小心唔可以過放同過差.
基本上冇其他電可以選擇,只係ni-mh同lipo.
我都好想買life(a123)電,但係E+ HK未流行好難買~~
rocky 發表於 2009-5-11 15:16:49 | 只看該作者
星星已出 A123 連叉機
 樓主| CMING 發表於 2009-5-11 21:51:33 | 只看該作者

小弟今天出咗去睇控,見到隻品牌"futaba"兩款控
http://www.futaba-rc.com/radios/futk01.html
http://www.futaba-rc.com/radios/futj13.html
請問邊一款好啲呢????
定係各師兄有其他推介呢???
rocky 發表於 2009-5-12 00:27:33 | 只看該作者
買二手啦
 樓主| CMING 發表於 2009-5-13 14:13:27 | 只看該作者

二手!!!!???
我見一手都唔係好貴,四百多
rocky 發表於 2009-5-14 00:52:32 | 只看該作者
你係話全新? 咁二手點都會平d。
 樓主| CMING 發表於 2009-5-14 01:12:21 | 只看該作者
你係話全新? 咁二手點都會平d。
rocky 發表於 2009-5-14 00:52

咁呢兩隻邊隻較好!!!??
http://www.futaba-rc.com/radios/futk01.html
http://www.futaba-rc.com/radios/futj13.html
定係師兄有其他平控推介????
lichungkiu 發表於 2009-5-14 23:08:51 | 只看該作者
我覺得2PL比較好
ultra7 發表於 2009-5-14 23:33:02 | 只看該作者
hahaha... sorry, didn't check for a while, thanks for the explanations.

9# rocky