RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RC881
收起左側

樓主| RC881 發表於 2009-5-28 10:00:58 | 顯示全部樓層
 樓主| RC881 發表於 2009-5-28 10:04:44 | 顯示全部樓層
小弟最懷諗的是洪水橋三和賽車場及場主楊生,他及它給我留下很多美好回憶
清清 發表於 2009-5-28 01:20 AM

係呀 C兄 ,
以前玩EP Buggy 仲過引呀 , 4WD 組 有 Hotshot VS Yokomo Dogfighter 之爭 , 2WD 更加熱鬧 . 車種更多
 樓主| RC881 發表於 2009-5-28 10:09:25 | 顯示全部樓層
這個工具箱設計比現在的装車用品好好多非常非常之實用,已前玩搖控車的朋友非常熱誠比依家的人遠一D又話遠個袋重一D又話重,巳前我在香港仔抬舊70A水電到天后雖然好重,但係一齊玩的時侯セ野辛苦都唔記得了 ...
racart 發表於 2009-5-28 01:20 AM

70A .....wow , 我同我細路兩個人用 40A咋 , 如果唔夠用 , 另有方法   問其他有私家車的C兄借電 , 佢打撻著車的Engine來取電 , 當發電機咁用
甚至借附近停泊的 大貨車的12V ........長差長有
racart 發表於 2009-5-28 11:51:17 | 顯示全部樓層
39# sdan321
為什麼呢他是個好人
chacha 發表於 2009-5-28 13:22:41 | 顯示全部樓層
29# kkchung

張 TQRC 証,我都唔知去左邊
sdan321 發表於 2009-5-28 14:22:29 | 顯示全部樓層
44# racart
收風返嚟..好似話為咗啲感情嘢喎
sdan321 發表於 2009-5-28 14:40:09 | 顯示全部樓層
E家去車場放車時,一見到有人用led隻型嘅工具相,就知道佢係資深玩家同...有返咁上下年紀囉
蓞日搞的比賽,我就多數去玩ayk''新新''莫生 做主持搞的,早期通常在癸涌的足球場,後來去了沙田的''青龍''水上樂園,有了固定的場地,果時差不多每個星期日都會去放或鬥車,只要比了入場費,其它的機動遊戲都可任玩嫁,果個年頭真係有好多快樂回憶啊
racart 發表於 2009-5-28 14:46:16 | 顯示全部樓層
這些回憶好難尋找到 sdan321師兄有時問出來玩古董車隨時 call 我
andyQQ 發表於 2009-5-28 14:58:41 | 顯示全部樓層
好懷念雙星叔叔,人very nice
sdan321 發表於 2009-5-28 15:01:30 | 顯示全部樓層
48# racart
rc led味嘢放低咗十幾年,近年半到,才玩返,E家就玩油雞囉,因兒時冇錢根本玩唔起,現在玩倒,叫做完返個心願喇
古董嘢完整的家中只有兩部,rc10同otpima mid,都係近半年才在外頭找回來的,擺係到,冇玩過,我當係收藏品咖嘞  ha
racart 發表於 2009-5-28 15:10:16 | 顯示全部樓層
50# sdan321
RC 10 同 optima & mid 我都有收藏一齊出黎玩.
andyQQ 發表於 2009-5-28 15:15:05 | 顯示全部樓層
而家最想買就是otpima同Hotshot,又可玩平路Buggy,But 靚既otpima真的很難搵,我現在只有一架双星Pajero 2WD,儲起來,我見racart師兄的otpima靚到,真的很羨冒
sdan321 發表於 2009-5-28 15:22:45 | 顯示全部樓層
51# racart
好,不過唔好笑我喎...rc-10就殘 mid就好gpm吓嫁 有緣就出嚟玩吓囉
kkchung 發表於 2009-5-28 16:51:09 | 顯示全部樓層
E家去車場放車時,一見到有人用led隻型嘅工具相,就知道佢係資深玩家同...有返咁上下年紀囉
蓞日搞的比賽,我就多數去玩ayk''新新''莫生 做主持搞的,早期通常在癸涌的足球場,後來去了沙田的''青龍''水 ...
sdan321 發表於 2009-5-28 14:40

青龍以前也常去雖然遙控車場是用卡仔場改面積較細但一班人一起很好玩。當時新新還有SLOT CAR玩和比賽。還最記得我不見了臺相機。
kkchung 發表於 2009-5-28 17:10:08 | 顯示全部樓層
好懷念雙星叔叔,人very nice
andyQQ 發表於 2009-5-28 14:58

是的蔡生真的很好人,而且辨賽事又中立沒有什麼黨派。那時賽事多人時要15人一組,比賽節拍又控制得好。不過聽聞蔡漢權先生已經退休沒做入境處助理處長,現四處單車旅遊。真的希望蔡生能再辨回些遙控活動。
EX超龍 發表於 2009-5-28 18:24:31 | 顯示全部樓層
@@"牛頭角?
tiger1 發表於 2009-5-28 20:15:26 | 顯示全部樓層
有無朋友仲記得香港仔有間飛翔模型,德仔佢係老闆個仔set車同整車非常有心機,依家唔知去左邊度囉?
racart 發表於 2009-5-28 01:41

I 記得香港仔'飛翔模型', the lady boss was very talkative but I had no $$ to play la
tiger1 發表於 2009-5-28 21:05:56 | 顯示全部樓層

I lived in '香港仔' center, 德仔 used to use a very complicated and expensive AYK charger to charge those 1200mah batteries.

周應生 also run his AYK Bobcat there, 德仔 ran a modified Tamiya Fox, all converted to on-road setting. Those cars were very fast.

That was the summer of 1985. After that I spent too much time studying and never really pay attention to '飛翔模型', or any 模型 for a long time. Also no $$ to play la, have to sell off my stuffs and move on with live....  In no time I found  '飛翔模型' closed down.... but I did not miss them too much
racart 發表於 2009-5-28 22:37:12 | 顯示全部樓層

當時周應生在這裡工作不夠一年就無做了,老闆娘是林太後來将飛翔賣盤比一對男女之後開始唔係賣搖控用品而是賣遊氣機同games過了幾年便結業了.tiger 1 I living in aberdeen.
sdan321 發表於 2009-5-29 02:10:33 | 顯示全部樓層
57# tiger1

唔知兩位c hing又知否背後的師父係邊位呢?如果知道的話,我地可能係後期的舊隊友都未定啊!