RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 26879|回復: 100
收起左側

RC881 發表於 2009-5-27 00:19:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

同大家分享一下以前玩車 , 由其是玩1:12平路車的朋友 , 可能都有用過這款工商箱 , 好處係一箱搞掂晒 , 不過12V水電池就要分開拎 , 因為太重 要用手拉車 , 這款工具箱一共有 3 種色 ( 橙 , 黑 , 深藍) , 如果有朋友都用過 , 不防分享一下啦
個箱而家只係放在家中 用作零件箱 , 好多年無用佢lu

貼些少以前比賽時影的相片 與大家分享 , 用非林機影架
iku 發表於 2009-5-27 00:42:45 | 顯示全部樓層
好正啊,唔知現在重有冇得買!
bmxurso 發表於 2009-5-27 00:57:26 | 顯示全部樓層
好正好正好正好正
清清 發表於 2009-5-27 01:33:03 | 顯示全部樓層
我都仲有個
-69- 發表於 2009-5-27 05:50:41 | 顯示全部樓層
Kyosho 紅A箱....Wooooo.. Long time no see lor.
samhang81 發表於 2009-5-27 05:54:16 | 顯示全部樓層
好野黎wo c兄..唔知道而家仲有冇得買呢
小龍 發表於 2009-5-27 08:10:22 | 顯示全部樓層
我有倆個仲用緊,早幾年响歐州見到有得買。
 樓主| RC881 發表於 2009-5-27 10:34:59 | 顯示全部樓層
真開心 , 見到有C兄回應
以前未流行車袋的時候 , 這個車箱真係好多人用的 , 因為主要比賽是1:12平路車 & EP Buggy , 用來放1:12 Fit晒位 , 打開個箱又可以當修車工作平台 , 真係幾好用架
scalpel 發表於 2009-5-27 11:26:06 | 顯示全部樓層
Really so professional!!! Seldom see people has it now.......
 樓主| RC881 發表於 2009-5-27 11:46:18 | 顯示全部樓層

C 兄 , 這個工具箱被用作玩RC車箱 , 十幾二十年前好普遍架 , 可以講話大部份玩車或比賽者的必備 , 當時我仲係讀緊中學
 樓主| RC881 發表於 2009-5-27 12:11:35 | 顯示全部樓層
真係好想搵得番當時一位玩車的前輩叔叔 (叫叔叔 , 係因為當時我地一班令仔都係十幾歲 , 前輩係一位40幾歲的朋友) , 佢的職業係做工模 , 車鑼刨非常在行 , 經常幫我地一班令仔訂做金屬零件 , 而且唔貴 .

如果你係果位前輩 見到這個貼 , 好想你回應
(當時大家每個星期日玩車的聚腳點 , 沙田火車站 排頭村對開一個露天停車場 , 即現時康文署的位置)
CY_YIP 發表於 2009-5-27 13:17:53 | 顯示全部樓層
之前比賽場地黑色果條咩尼架???
 樓主| RC881 發表於 2009-5-27 14:19:10 | 顯示全部樓層
之前比賽場地黑色果條咩尼架???
CY_YIP 發表於 2009-5-27 01:17 PM

黑色果條係膠喉 (即是用梨洗街果D水喉)
以前搞比賽的單位 , 習慣用黑色膠水喉 或者 扶手電梯的膠邊 來 架設賽道 , 車手門的 Driver 台 , 主要分三種 ,
1. 主辦單位的貨車打開側板
2. 場地的觀眾座位 , 就地取用 (好多時都要各賽員幫手移動到合適位置)
3. 大會提供多張高腳倚 , 一人企一張 , 有時由於比賽緊張關頭 , 張高腳倚又不平穩 , 搞到遙下遙下咁樣

以往搞街場比賽 , 做得最好的主辦單位 , 個人認為最好係 "偉高模型" 唔係幫佢賣廣告呀 , 的確係佢最好 , 而以往搞街場比賽全年計分賽龍虎榜賽事的地點 , 主要在深水步 興華街球場 , 港島黃竹坑足球場(近英美煙草) , 仲有其他地點
shun1981 發表於 2009-5-27 14:38:21 | 顯示全部樓層
嘩~~幾多年之前嫁????
唔之依家可唔可以買到個箱呢
我都想要返個
 樓主| RC881 發表於 2009-5-27 15:29:32 | 顯示全部樓層
嘩~~幾多年之前嫁????
唔之依家可唔可以買到個箱呢
我都想要返個
shun1981 發表於 2009-5-27 02:38 PM

試試其他C兄知唔知邊到有得賣啦 , 如果有私家車的朋友 , 用這個工具箱真係幾方便架 , 事關收放起黎都幾快手 , 只可惜佢無膠輪手拉設計
relo 發表於 2009-5-27 15:31:43 | 顯示全部樓層
好型啊!有FERRARI FEEL!
georgej 發表於 2009-5-27 21:19:17 | 顯示全部樓層
以前搞比賽的單位 , 習慣用黑色膠水喉 或者 扶手電梯的膠邊 來 架設賽道 , 車手門的 Driver 台 , 主要分三種 ,
2. 場地的觀眾座位 , 就地取 ...
RC881 發表於 2009-5-27 14:19

官塘秀雅道,偉高攪親都百幾二百人玩.
 樓主| RC881 發表於 2009-5-27 21:28:03 | 顯示全部樓層
官塘秀雅道,偉高攪親都百幾二百人玩.
georgej 發表於 2009-5-27 09:19 PM

yes   
而且偉高搞比賽 , 除左獎盃 , 仲有獎品送
其他比賽場地仲有 紅磡大環山足球場
chacha 發表於 2009-5-27 22:23:07 | 顯示全部樓層
2. 場地的觀眾座位 , 就地取 ...
RC881 發表於 27/5/2009 14:19

師兄重有競域喎,佢地攪賽事都好好,好懷念雙星叔叔
wck1982 發表於 2009-5-27 22:35:00 | 顯示全部樓層
屯門WO...............