RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1639|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於田官1/16 L2A6的避震腳柱問題

LEOPARD2A6 發表於 2009-7-10 09:11:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位有L2A6的大大覺得原裝避震腳柱因為係硬塑膠料而不是金屬造的表現如何, 需要UPGRADE嗎? 因為我知道有公司有出呢個金屬PART俾佢, 間野好似叫IMPACT, 請問各位覺得如何同價錢大約是多少?
周百通 發表於 2009-7-10 15:53:23 | 只看該作者
金屬當然好,但塑膠腳用到現在都未有問題出現,建議用到有問題先換。
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2009-7-12 18:57:09 | 只看該作者
明白晒, 因為我個架到依家都OK無問題, 在此多謝周兄講解.
SSD 發表於 2009-10-11 14:34:21 | 只看該作者
本人那輛2A6有問題,很恨快就爛了尾個2隻腳,
再向日本田宮定購過2次腳柱,都爛晒,共爛8隻以上,
不同位置爆裂,不明白玩一次就爆
向田宮投數,可能我把全車改用了啤令(bearing)所致。

新出Judepanther因此用金屬腳柱,
我向impact買了金屬服柱,
沒有再爛,已改善了,OK的,
Impact有幾好服務。
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2009-10-12 13:28:20 | 只看該作者
金屬柱腳應該真係幾好, 係呢, 師兄, 價錢如何呀, 貴嗎?
SSD 發表於 2009-10-12 19:32:46 | 只看該作者

記得當年購買約$500多元,
US$50 + 運費 =差不多成$600,
不過買回來要清洗,噴畢地再上油!
因為是注件Die cast,
還有impact介紹就是它所出的齒箱,
因為它的齒數比教多,行起上來非常像真,
不過貴D,放在RC 坦克上good,
以前在youtube看過能上斜60度利害!
但2A6建議使用原裝田宮。

*本人與impact沒有關係*
但本人所購入2A6可能因全車換啤令腳柱容易爆裂所致發生問題,

Impact還有好介紹就是前輸架柱,
因為田宮前輪柱所set可使履帶鬆緊,
但一set成條帶就太鬆,每次一格,
但impact那個可做set少少半格半格,
不致腳柱太緊壓力太大,不錯!
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2009-10-12 22:41:09 | 只看該作者
明白晒, 謝謝師兄的詳盡資料! 我都覺得upgrade左架坦克會有更好performance.