RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6608|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買左架大火車

ericsky 發表於 2010-6-24 09:07:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

自己很喜歡火車,但因為火車比奇他玩意要多很多地方安置,配件唔平,然而通常會在九龍區個兩間火車玩具店睇大比例火車,自己都會睇很耐,但個價真係貴到動不動都要過萬一架,只係得個睇字。
近日自己係朋友的鴨記玩具店見到架火車,外型十分吸引,因為好大架,個價錢自己還可以負擔得起,買左兩架返公司,如果舊化加多幾個架箱用做擺設都好正。個仔見到架大火車,開心到癲左

剛買回來的大火車

登錄/註冊後可看大圖

只買到油車架

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

車頭個蓋可以打開,放舊7.2v電,好過引!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

雖然幾舊水既國產貨,但係D手工都十分精細。

登錄/註冊後可看大圖

隻車門係彈弓控制開關。

登錄/註冊後可看大圖

因為用電,所以車頭車尾都有燈,個控可以設定自行模式或搖控模式,有聲可惜冇煙。

登錄/註冊後可看大圖

因為架車真係好大架,車頭,拖架和路軌要分開買,但係自己最想買到係客箱,好鬼正,裏面有坐位,門和有些部件可以活動,但係冇貨,要遲D才有貨,只可以在舖內displace影左D相比大家睇。

登錄/註冊後可看大圖

好有舊香港feel的車箱

登錄/註冊後可看大圖
fyin 發表於 2010-6-24 10:01:09 | 只看該作者
Ching,
都好靚啊! 請問幾錢同向鴨記邊到買到??
Thanks.
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-24 10:08:53 | 只看該作者

回復 2# fyin

車頭連控600,其他拖架200
舖名唔係咁方便講
鴨記條街只有兩個間舖有直升機和1/16大坦克車賣,好易。
BENNY_謙 發表於 2010-6-24 10:11:29 | 只看該作者
咁大點放出黎玩?
fyin 發表於 2010-6-24 10:14:53 | 只看該作者
Thanks yr info Ching,
價錢都好底玩, 另路軌向邊到買係咪用O scale size??
Thanks.
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-24 11:47:30 | 只看該作者
回復 5# fyin

路軌有得另外買,不過同大廠出分別差很遠。車架輪闊度比例可以用大比例那些,我唔係好了解Ho對上比例的大細,應該有1/32的比例。
fyin 發表於 2010-6-24 13:41:44 | 只看該作者
Thanks Ching.
SSD 發表於 2010-6-24 15:04:20 | 只看該作者
你架車我估是G- guage,因為放罐汽水,相差太大。
比O再大一級,架火車加坦克車套煙去就good。
真係好正,車款好,價錢吸引,可考慮買足夠路軌到户外玩。多謝分享!
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-24 22:53:26 | 只看該作者

應該係G系列,我見老細比本廠書我睇有個G字

我知道有油卡,客卡,平板卡,貨卡的紅白啡黃綠選擇。但可惜現只有車頭,油車賣,客箱比條火車發燒友掃光,可能比靚車頭拖主走都唔覺cheap .老細同我講,間廠要有外國定單才做一批,有多或是斷色就會走D貨來賣,所以怕下次來連火車頭都無得賣,就拿拿聲買左兩架打底先,再落訂客箱和貨卡。
superchucu 發表於 2010-6-25 16:25:01 | 只看該作者
好正...原來只係幾舊水...十分抵玩
仲要唔係路軌取電...可以放出戶外地方
有冇d現代化d 既火車?
回復  fyin

路軌有得另外買,不過同大廠出分別差很遠。車架輪闊度比例可以用大比例那些,我唔係好了解H ...
ericsky 發表於 2010-6-24 11:47

這原來是歐州G比例,1:22.5 45mm軌。
Dream2010 發表於 2010-7-1 16:06:09 | 只看該作者
落咗鴨記,兩個檔在深水埗站Exit A轉左,行幾步就到,檔入邊有大玻璃柜,好易認。
買咗個火車頭同一套路軌,價錢同樓上一樣。可惜未有車卡,老細話兩日内返貨。返屋企擺出嚟就覺得路軌太短,委屈咗架車,打算下次買多幾套駁長佢。

認同,起碼要三套路軌,更可兩個頭一起走玩轉線。
落咗鴨記,兩個檔在深水埗站Exit A轉左,行幾步就到,檔入邊有大玻璃柜,好易認。
買咗 ...
Dream2010 發表於 2010-7-1 16:06

你幸好買了,今日去到,火車頭都斷了貨。
Nyman 發表於 2010-8-5 13:45:49 | 只看該作者
very nice~~~~~~~~
hatakashi 發表於 2010-8-6 10:15:22 | 只看該作者
睇個title時我以為你買咗架...

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ericsky 發表於 2010-8-6 10:47:54 | 只看該作者
回復 17# hatakashi

唔好講笑啦,這種大火車,咪話玩,見到未見過。只係勉強負擔得起買鴨記大陸做火車已經心滿意足啦。
kungfulong 發表於 2010-8-6 11:45:45 | 只看該作者
睇個title時我以為你買咗架...
hatakashi 發表於 2010-8-6 10:15

香港個個屋企都咁細,玩到N整個layout已經唔容易啦,上到HO已經好巴閉lu.........更何況係G或以上呢?

如果可以的話,我想要番以前荔園部火車,可以裝人兜好大個圈架
hatakashi 發表於 2010-8-6 12:18:05 | 只看該作者
回復  hatakashi

唔好講笑啦,這種大火車,咪話玩,見到未見過。只係勉強負擔得起買鴨記大陸做火 ...
ericsky 發表於 6/8/2010 10:47 AM

見見啦要, 嘩真係睇到我目定口呆
http://www.youtube.com/watch?v=6VAuPPufNro