RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3768|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FF03 MOTOR及ESC點揀好?想合TC的賽例,可以有turbo mode嗎?

mazda787B 發表於 2010-7-15 12:52:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
FF03 MOTOR及ESC點揀好?Hobbywing 60A  或   120A  有感的電變有無TURBO MODE??要點搞先有?定要買其他牌子?我見其他師兄又話用乜軟件,又話點set turbo mode例如
-Turbo Time:
-Turbo boost:
-Turbo start: xxx rpm
-Turbo delay: 0.xsec

好想有呢D功能

我想裝係FF03上面配SP 13.5T 麼打,合TC的賽例嗎?我希望買齊料就開始入場玩,請各師兄指教
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-16 21:22:48 | 只看該作者
有無師兄幫下手???
manman 發表於 2010-7-16 21:48:40 | 只看該作者
依度 d 高手唔會答你架 ,電變點 set 就算有人答你都係叫你自己試左先 ,
入場來到會有師兄幫你 set ,永遠唔會有答案 !
電變d setting技巧 高手會收埋等出賽時用o黎贏對手 ,
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-17 02:11:54 | 只看該作者
..........咁無奈........
skylinebun 發表於 2010-7-19 12:34:53 | 只看該作者
去TC睇好多師兄玩FF03,13.5T + BOOST,結果個個都掃齒收場......其實13.5T係咪唔岩FF03用?
stanley_wwy 發表於 2010-7-19 13:01:00 | 只看該作者

回復 5# skylinebun

要攪清楚掃牙係頂唔順套esc+motor問題定係波箱設計問題先.....

有冇師兄用白豬黑豬試過okay 唔okay? 如果都掃就真係大劑.....
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 13:07:07 | 只看該作者
回復 5# skylinebun

掃齒??掃邊隻呀?大減齒定係波箱入面??
lung1 發表於 2010-7-19 13:12:59 | 只看該作者
電變買SPEEDASSION GT2.0 pro 120A $860-$880,
買返黎本身係無TURBO MODE,
你要令外買個HOBBYWING LCD PROGRAM CARD ($150) UPGRADE 隻電變,
UPGRADE 完就會有~
skylinebun 發表於 2010-7-19 13:14:29 | 只看該作者
回復 7# mazda787B

波箱內中間果粒....
stanley_wwy 發表於 2010-7-19 13:17:18 | 只看該作者
回復 8# lung1
2.1 咪有turbo!?
lung1 發表於 2010-7-19 13:19:46 | 只看該作者

係, 但唔係最新既firmware,
其實hobbywing/speedpassion 有好多個firmware 都會有supercharger (turbo mode),
但會不定期有更新, 改善舊有firmware 既問題/bug...
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 13:26:02 | 只看該作者
回復 8# lung1

非常多謝你的答覆終於等到有人答啦,仲講埋價錢,GOODDDDD,THX
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 13:28:00 | 只看該作者
回復 11# lung1

問多個問題,係邊度搵軟件UPDATE??
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 13:29:20 | 只看該作者
回復 9# skylinebun

咁大獲!?咁點玩呀???
lung1 發表於 2010-7-19 13:32:17 | 只看該作者
回復  lung1

問多個問題,係邊度搵軟件UPDATE??
mazda787B 發表於 19/7/2010 01:28 PM

http://www.hobbywing.com/english/downloadsm.asp?id=31
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 13:34:29 | 只看該作者
回復 15# lung1

lung1 師兄太好人啦
uchifong 發表於 2010-7-19 16:55:17 | 只看該作者
回復  skylinebun

咁大獲!?咁點玩呀???
mazda787B 發表於 2010-7-19 13:29

大獲d仲好la~~~咁d option 件先會出得快d ma~~~
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 16:56:38 | 只看該作者
回復 17# uchifong

哈哈,呢隻牙都有OPTION??唔通出金屬牙???
uchifong 發表於 2010-7-19 17:02:18 | 只看該作者
回復  uchifong

哈哈,呢隻牙都有OPTION??唔通出金屬牙???
mazda787B 發表於 2010-7-19 16:56

可能會出加硬掛~~~例如用Derlin (中文好似係叫"賽鋼")比塑料要硬~~~......星星就唔肯定~~~如果真係有需要3 racing應該都會出~~
 樓主| mazda787B 發表於 2010-7-19 17:07:45 | 只看該作者
回復 19# uchifong

理佢乜牌子,最緊要好用,希望會出啦