RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1855|回復: 4
收起左側

唐山大地震...震撼人心...

迷你谷爆 發表於 2010-7-27 16:05:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
早兩日去左睇唐山大地震...
果然不出所料...我女友開場冇耐已經勁喊...
我...更加係開頭...睇到開幕畫面...地震後既唐山...
一片凌荒...雖然都知好可能係CG造出黎...但係睇到果個畫面...
自己都打左個冷震...唔知點解果個畫面覺得好震撼...
成套戲最感動既係...最後會影住一位吳伯伯...佢係當年唐山大地震既生還者...
係地震中...佢失去左爸爸...妹妹...同埋佢個仔...佢個仔當年只有5歲...
唐山大地震後政府整左個碑...上邊刻滿哂當年死難者既名...
吳伯伯踩單車去到碑前...望住有佢仔仔個名既其中一塊紀念碑...
凝視左一陣...佢講左一句說話..."過兩天...我再來看你吧"...
聽到佢講呢句說話後...我真係頂唔蒲...d眼淚係咁流...
我女友就唔在佢...佢都好似冇停過...坐係我左手邊果位大叔...
成套劇都冇聽見佢喊...佢亦都係呢幕頂唔蒲...終於拎紙巾出黎...
呢套戲...唔係拍出黎比人喊既...但成套戲...你唔可能唔喊...
仲有個兩個位我都有流馬尿...就係講汶村大地震果到...
個阿媽叫d拯救隊救佢個女果到...仲有兩位女主角失散多年認返...
阿媽跪女果幕...都係非常之感人...亦都慶幸自己出生生活於非地震帶...

以上只係小弟睇完套戲之後既愚見...純粹分享...
各位師兄唔同意既話...睇過就算...勿插...
謝謝
george02 發表於 2010-7-27 16:16:24 | 顯示全部樓層
套戲係咪跟曬錢鋼本書架?
 樓主| 迷你谷爆 發表於 2010-7-27 16:18:43 | 顯示全部樓層
1524 發表於 2010-7-27 18:00:16 | 顯示全部樓層
套戲係咪跟曬錢鋼本書架?
george02 發表於 2010-7-27 16:16

聽講係無關的~
dazesin 發表於 2010-8-6 16:06:11 | 顯示全部樓層
錢鋼果本係真實內容而寫...
電影依個..係虛構左好多野落去..

講震撼感一定係電影,因為你就算點想像..都想像唔到地震果一刻..

電影同書我都鐘意.
覺得2個都唔錯