RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 53645|回復: 300
收起左側

㊣★★TA-05 車手專區★★㊣

snipertat 發表於 2010-8-22 00:49:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

任何關於Tamiya TA-05系既問題/討論/分享/研究/ 新產品等等大家都可以係呢個專區到發問~

Enjoy~!

以下問題有冇c兄可以幫手解答?

以下係舊post講有關TA-05
你對TA05-VDF感興趣嗎?
ta05 ver2 改裝問題 請c hing 解答
ta05ver2改裝一問(新手)
TA05 V2 一問
TA05萬向問題
TA05-VER.2 行唔到直

TA-05車型(按下型號可下載manual)
1. TA-05
2. TA-05 R
3. TA-05 VER II
4. TA-05 VDF
5. TA-05 MS
6. TA-05 IFS
7. TA-05 IFS R

★★改裝資料

登錄/註冊後可看大圖

1. TA-05
http://www.tamiya.com/japan/products/58375mobil_1_sc/index.htm

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

2. TA-05 R
http://www.tamiya.com/japan/products/product_info_ex.html?products_id=4010

登錄/註冊後可看大圖

3. TA-05 VER II
http://www.tamiya.com/japan/products/58456gallardo/index.htm

登錄/註冊後可看大圖

4. TA-05 VDF
http://www.tamiya.com/japan/products/84132ta05vdf/index.htm

登錄/註冊後可看大圖

5. TA-05 MS
http://www.tamiya.com/japan/products/42103ta05_ms/index.htm

登錄/註冊後可看大圖

6. TA-05 IFS
http://www.tamiya.com/japan/products/58394eclipse/index.htm

登錄/註冊後可看大圖

7. TA-05 IFS R
http://www.tamiya.com/japan/products/49491ta05_ifs_r/index.htm

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 00:50:37 | 顯示全部樓層

小弟因為見佐敦谷開先開始玩...本人只玩佐敦谷場
仲有兩個朋友都係玩緊二手TA-05

想了解多D,仲有冇C兄都玩緊ta-05架?
一齊交流下,傾下架車既特性丫~
睇返ta-05既資料係
大齒/摩打齒 x 2.25
齒比大約 7左右好似幾好跑

我架車既資料
大齒100 64P
摩打齒35 64P
無刷電變 60A
無刷摩打 8.5T
頭尾珠差
中單向
40R軩
電池 9.9V , 11.1V, 13.2V
行走特性 : 少少甩尾但係掌握之內

試過加裝咩前後ROLL BAR...
即時隻隻灣都級四..最後要拆返走
taipo73x 發表於 2010-8-22 04:18:08 | 顯示全部樓層
加LOW BAR係好事...
有無SET車A?
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:09:02 | 顯示全部樓層
天日黎玩呀佐敦谷場一齊研究下我玩TA05 V2   早上9點左右
AMAT{banned}9 發表於 2010-8-22 01:39

好呀~睇下有冇機會撞到先~
@JOLY@ 發表於 2010-8-22 10:10:35 | 顯示全部樓層
回復 1# snipertat

試下改頭直尾珠
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:11:57 | 顯示全部樓層
加LOW BAR係好事...
有無SET車A?
taipo73x 發表於 2010-8-22 04:18

加左之後...set返個避震軟返少少...
係易左入灣,但個尾開始會甩甩地...
直路尾再快d入灣就級四

試過改灣尾避震角度(最內邊,第二位,第三位)
都係第二位角度無咁甩...
最終要拆返晒先無再級車...
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:19:23 | 顯示全部樓層
回復  snipertat

試下改頭直尾珠
@JOLY@ 發表於 2010-8-22 10:10

上手因為玩drift..所以set到中單,尾單,頭珠

我而家set返做中單 + 頭尾殊

今日試下改返頭直尾珠先...咁中單要唔要改埋??
herbert1 發表於 2010-8-22 10:20:24 | 顯示全部樓層
加左之後...set返個避震軟返少少...
係易左入灣,但個尾開始會甩甩地...
直路尾再快d入灣就級四 ...
snipertat 發表於 2010-8-22 10:11

車高幾多??

拆走中單,行頭直尾珠,用roll bar啦
過氣車手 發表於 2010-8-22 10:25:29 | 顯示全部樓層
水達你今次有排煩
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:26:48 | 顯示全部樓層
車高幾多??

拆走中單,行頭直尾珠,用roll bar啦
herbert1 發表於 2010-8-22 10:20

頭高d(11mm)尾低d(8.5mm)

會先試下頭直尾珠
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:27:13 | 顯示全部樓層
水達你今次有排煩
過氣車手 發表於 2010-8-22 10:25

來者何人??heehee~
@JOLY@ 發表於 2010-8-22 10:32:27 | 顯示全部樓層
頭高d(11mm)尾低d(8.5mm)

會先試下頭直尾珠
snipertat 發表於 2010-8-22 10:26

咁高-.-....我個日係tc set完都係頭5mm頭6mm都好高 你仲高過我=/=同埋點解會尾高個頭既
過氣車手 發表於 2010-8-22 10:32:44 | 顯示全部樓層
來者何人??heehee~
snipertat 發表於 2010-8-22 10:27

出車話你知
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:35:43 | 顯示全部樓層
咁高-.-....我個日係tc set完都係頭5mm頭6mm都好高 你仲高過我=/=同埋點解會尾高個頭既
@JOLY@ 發表於 2010-8-22 10:32

因為...我都唔知玩快車要咁底囉~HHE~
參考下C兄既意見先....睇下有冇得整低佢少少~~
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:35:55 | 顯示全部樓層
出車話你知
過氣車手 發表於 2010-8-22 10:32

原來係肥龍~HEHE~
@JOLY@ 發表於 2010-8-22 10:37:12 | 顯示全部樓層

我都係之玩ta05 重改哂-.-高得濟可能係你cup4 既原因
過氣車手 發表於 2010-8-22 10:41:05 | 顯示全部樓層
原來係肥龍~HEHE~
snipertat 發表於 2010-8-22 10:35

你執執支油壓先啦!
烟央674咁!點玩呀?
keidub0322 發表於 2010-8-22 10:42:21 | 顯示全部樓層
最衰都係你.... 毒到我入又部ta05.....    但真係好好玩,重好多野要set.....
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:54:02 | 顯示全部樓層
我都係之玩ta05 重改哂-.-高得濟可能係你cup4 既原因
@JOLY@ 發表於 2010-8-22 10:37

明白明白,如果想改返車身低D
要由邊度著手呢??
 樓主| snipertat 發表於 2010-8-22 10:54:59 | 顯示全部樓層
你執執支油壓先啦!
烟央674咁!點玩呀?
過氣車手 發表於 2010-8-22 10:41

你快D買返架先啦
多D一齊玩先幫到我SET車~