RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4609|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

若四驅rc 停左個尾動力. 算唔算FF.

pskyng 發表於 2010-8-26 15:41:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動. 咁算唔算玩FF. 可唔可以比賽呢.?
civicboy 發表於 2010-8-26 15:56:17 | 只看該作者
FF  係指 "Frort"  Motor and "Front" Drive..

TOP 果架 已經唔係 FF
可況 4WD 停左尾動力....果D只可以叫 MF...

仲有呢...應該現時所有 4WD 都係 中置 MOTOR...
只有 2WD BUGGY 係行 RR (後置MOTOR 後驅)
civicboy 發表於 2010-8-26 16:35:20 | 只看該作者
YES...但要無左條直sub...
未= ff01 同 ff02...

噤點解 要 攪架 ta03...

可況 ta03 都已經無新車同 零件
topedo 發表於 2010-8-26 16:52:09 | 只看該作者

後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動

可以叫做RF(即rear engine front drive)
civicboy 發表於 2010-8-26 17:02:35 | 只看該作者
後置motor 透過皮帶 或中軸只作前驅帶動

可以叫做RF(即rear engine front drive)
topedo 發表於 2010-8-26 16:52

師兄...

請問有乜車係 RF??? (不論 私家車 定 搖控車)
RF 應該 係唔WORK 架喎....

MF 搖控車先有 得 星星M車系 同 TOP SABRE 炸喎
...
topedo 發表於 2010-8-26 17:19:59 | 只看該作者
師兄...

請問有乜車係 RF??? (不論 私家車 定 搖控車)
RF 應該 係唔WORK 架喎....

MF 搖控車先有 ...
civicboy 發表於 2010-8-26 17:02

我同意你講在實際上我都想唔到乜車淨係咁安排,但在理論上如果係後置引engine前輪驅動,就叫RF。
 樓主| pskyng 發表於 2010-8-26 17:24:01 | 只看該作者

我用軸車抽起左尾波箱齒. 其實都好好走. 因為motor 在尾. 而動力在頭. 重量比較平衡.
(原來FF係咁解. 差左一個"F"..thanks ching info)
不過.除去要附合"真車" engine 在車頭. RF 都幾好走..
大野 發表於 2010-8-26 17:54:20 | 只看該作者
YES...但要無左條直sub...
未= ff01 同 ff02...

噤點解 要 攪架 ta03...

可況 ta03 都已經無新車同  ...
civicboy 發表於 2010-8-26 16:35

咁我又想問下您講果條TA-03直濕係邊???
TA-03盒車係停左,但要買哂坊間有既零件.
相信所費都不少.
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 18:07:45 | 只看該作者
我同意你講在實際上我都想唔到乜車淨係咁安排,但在理論上如果係後置引engine前輪驅動,就叫RF。
topedo 發表於 2010-8-26 17:19

後軸之上/之後既引擎擺位先算後置
TB03都只係中置je
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 18:09:11 | 只看該作者
我用軸車抽起左尾波箱齒. 其實都好好走. 因為motor 在尾. 而動力在頭. 重量比較平衡.
(原來FF係咁解. 差左 ...
pskyng 發表於 2010-8-26 17:24

RF唔會係"好走"
motor同引擎唔同
引擎擺尾行頭轆只會浪費動力
kiev 發表於 2010-8-26 19:40:41 | 只看該作者
剷車、鷹瓜果 D 咪後罝引擎前輸驅動 ... :lol
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 19:45:02 | 只看該作者
剷車、鷹瓜果 D 咪後罝引擎前輸驅動 ...
kiev 發表於 2010-8-26 19:40

果d預你擺重野係車頭先咁設計je.....
街車都有過RF既設計........
NINEDOWN 發表於 2010-8-26 19:47:11 | 只看該作者

FF= 前置馬達 前驅
FR= 前置馬達 後驅
MF=中置馬達 前驅  (中置的意思係馬達係兩輪中間)
RF=後置馬達前 驅  (後置的意思係馬達係兩輪後面)

所以4WD車係中置 四驅   就算CUT尾帶 都叩做MF

除非嫁車係隻置的四驅CUT尾帶就叫RF :lol
50270898 發表於 2010-8-26 21:09:05 | 只看該作者
RF唔會係"好走"
motor同引擎唔同
引擎擺尾行頭轆只會浪費動力
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 18:09

起步變孖寶賽車~
 樓主| pskyng 發表於 2010-8-26 21:18:59 | 只看該作者
FF= 前置馬達 前驅
FR= 前置馬達 後驅
MF=中置馬達 前驅  (中置的意思係馬達係兩輪中間)
RF=後置馬達前 ...
NINEDOWN 發表於 2010-8-26 19:47

原來咁為之MF. 玩時又真係覺得唔錯wor...
以動力計. 比起同車以四驅行. MF覺得較省電.
不過都係個人體會. 架架車唔同.:handshake
:)
move7648 發表於 2010-8-26 21:24:28 | 只看該作者
後軸之上/之後既引擎擺位先算後置
TB03都只係中置je
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 06:07 PM

Brother, they are talking about TA03....
in fact, TA03F, motor is placing at the front, beyound front axis
i think that's what they argue
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 21:26:08 | 只看該作者
但我玩又真係覺得唔錯wor...
以動力計. 比起同車以四驅行. MF覺得省電好多.
不過都係個人體會. 架架 ...
pskyng 發表於 2010-8-26 21:18

因為RC本身個mass唔大,所以先有咁既感覺

拖少組野可能真係會慳電d既,不過我冇試過

不如真係買部FF玩吧啦
3Racing隻FF sakura真係好吸引
 樓主| pskyng 發表於 2010-8-26 21:30:00 | 只看該作者
因為RC本身個mass唔大,所以先有咁既感覺

拖少組野可能真係會慳電d既,不過我冇試過

不如真係買 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 21:26

其實係有一次0係PYC..行行下..有0的野. 又唔係差0既feel.. 收車至看到係"頭驅"(因為尾波箱失效.), 之後再試玩過一兩次. 都幾有趣.  

本身對FF 就冇詳認識:$ , 個post 學到野. :)
Noir.KAZE 發表於 2010-8-26 21:32:00 | 只看該作者
其實係有一次0係PYC..行行下..有0的野. 又唔係差0既feel.. 收車至看到係"頭驅"(因為尾波箱失效.), 之後再 ...
pskyng 發表於 2010-8-26 21:30

4WD變FWD我都試過一次,個感覺就係"做乜推左咁多"
civicboy 發表於 2010-8-26 22:36:26 | 只看該作者
理論上... 4wd only 行頭轆係唔work嫁...
(由其事以前行 前中單)

你地覺得好行左 因為在4wd狀態時 根本架車set 得唔好行
當無左尾動力時, 車速慢左, 動力細左...
所以會覺得好行左姐...

4wd 永遠 尾動力 大過 頭動力
所以當 4wd 死左份尾...就= 死車
再行只會令架車硬死....要換的野可能仲多....