RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6009|回復: 21
收起左側

有左佢~~就咩都唔使煩~~

killmela 發表於 2011-1-11 19:39:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://hk.dv.nextmedia.com/templ ... &av_id=14857066

轉自蘋果動新聞~~~

有左佢~~想做咩件都得啦~~~
yeeha0518 發表於 2011-1-11 20:31:51 | 顯示全部樓層
haaaaaaaaaaa
1234vvv 發表於 2011-1-11 21:12:20 | 顯示全部樓層
 樓主| killmela 發表於 2011-1-11 21:14:10 | 顯示全部樓層
唔錯!!唔錯!!以後做巴士D椅唔駛一做就成百幾張,不過成萬銀都係比唔起...
1234vvv 發表於 2011-1-11 21:12

部野又唔會成日用~~幾個車友夾埋買一部用都OK啦~~長遠有賺~~
cc4321 發表於 2011-1-11 21:17:03 | 顯示全部樓層
如果可以打印金屬件出黎就正囉
karenaforum 發表於 2011-1-11 21:29:33 | 顯示全部樓層
部機唔貴喎
不過可能d料會好貴
id19642000 發表於 2011-1-11 21:32:13 | 顯示全部樓層
部機系玩具做出的嘢粗到你唔信
alan0108 發表於 2011-1-11 21:34:08 | 顯示全部樓層
正阿!!!
bnn 發表於 2011-1-11 23:20:54 | 顯示全部樓層
好似真係幾正喎!
id19642000 發表於 2011-1-12 10:19:28 | 顯示全部樓層
superchucu 發表於 2011-1-12 13:21:42 | 顯示全部樓層
同 CNC 機有咩分別?
lyboy 發表於 2011-1-12 17:56:04 | 顯示全部樓層
蘋果動專係炒舊野
id19642000 發表於 2011-1-12 18:25:19 | 顯示全部樓層
同 CNC 機有咩分別?
superchucu 發表於 2011-1-12 13:21

cnc多數是減小材料  ,  快速成型是增加材料  ,cnc多數是直接生 產零件, 快速成型多數是製作手辦原型,最新的快速成型已經可以打印屬,
oac 發表於 2011-1-15 15:29:55 | 顯示全部樓層
cnc多數是減小材料  ,  快速成型是增加材料  ,cnc多數是直接生 產零件, 快速成型多數是製作手辦原型, ...
id19642000 發表於 2011-1-12 18:25
生果說的是fused depostion modeling (FDM)不是3D printing , 3D printer 是不能打印金屬的, selective laser sintering (SLS)是用laser 消結粉狀金屬形成實體 這是快速成製造金屬零件的為1方法,不過以SLS方法製造零件表面不平滑and 公叉會有0.2mm,這技術已有了20幾年,in hk 是小有的 因為貴 步機都幾百個,以我所支得poly U and vtc http://www.youtube.com/watch?v=88BPmL8cGAo&feature=related
andygoody 發表於 2011-1-15 19:11:40 | 顯示全部樓層
tamiya 樛零件部咪要執笠
id19642000 發表於 2011-1-15 23:00:16 | 顯示全部樓層
生果說的是fused depostion modeling (FDM)不是3D printing , 3D printer 是不能打印金屬的, selective la ...
oac 發表於 2011-1-15 15:29

我已經用快速成型,不是用成型技術類型來分類,  唧絲和3Dprinter已經可以diy,你講的技術已經相當舊,生果說的 唧絲機是基於第一代在RepRap 開源達爾文仿製,行程只有100 X 100mm每層分解度0.3mm,現在RepRap  開源已經是第三代,
oac 發表於 2011-1-16 01:46:25 | 顯示全部樓層

回復 16# id19642000

我已經用快速成型,不是用成型技術類型來分類  ????

rapid prototyp機小弟也玩過
rapid prototyp機有很多類型的 SL ,SLS ,SGC,FDM ,LOM,3DP,DODJET.......用邊類型要看prodouct
FDM很多年已可以做到0.1mm一層

3DP 一大分別是可以print out full color
http://www.youtube.com/watch?v=g0m1cVqNsRA&feature=autoplay&list=PL53B7E98D66B4D584&index=9&playnext=2[/quote]
carvenchow 發表於 2011-1-16 03:23:18 | 顯示全部樓層
回復 14# oac

c兄冇錯 岩岩我係poly u 5樓玩完fdm
oac 發表於 2011-1-16 14:43:43 | 顯示全部樓層
回復  oac

c兄冇錯 岩岩我係poly u 5樓玩完fdm
carvenchow 發表於 2011-1-16 03:23

c兄你poly U 我poly U ![size=8.10185px]
rocky 發表於 2011-1-16 18:42:35 | 顯示全部樓層
CNC == computer numerical control 電腦數控
CNC 唔係一部機器,係一個理念。
CNC MACHINE 加一把刀 ==>  切割用
CNC MACHINE 加一枝筆  ==>  畫圖用
CNC MACHINE 加一枝填料槍  ==>  3D PRINTER
但係唔好叫銀行樻員機做  ATM MACHINE  ,因為 ATM 個 M 字就係 MACHINE。