RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6133|回復: 24
收起左側

若1個無刷esc 推兩個無刷motor (無感) .這樣接線ok 嗎.

pskyng 發表於 2011-1-21 18:10:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
因為小弟唔係好知無刷中間條黃色線是否可以 分流.  唔知可唔可以如圖咁做呢, thanks 各師兄指教
twin bl motor with 1 esc.jpg
推車 發表於 2011-1-21 18:16:07 | 顯示全部樓層
需然唔識答但欣賞你的圖解
siuwai999999 發表於 2011-1-21 18:48:50 | 顯示全部樓層
ching 你1比油full speed 就ok , 但幔速起步就發現1個會慢行,令1個會好似失磁甘 . 我都似過60a 及120a 行1陣以over 45度以上 , 晤見意甘做 , 以上只系本人以見有錯切插 thx
truckman 發表於 2011-1-21 18:49:07 | 顯示全部樓層
回復 1# pskyng

如果唔燒esc就ok la
yeeha0518 發表於 2011-1-21 19:13:01 | 顯示全部樓層
欣賞你的圖解
Jazz_Wan 發表於 2011-1-22 03:28:08 | 顯示全部樓層
欣賞你的圖解X3
ftbingobingo 發表於 2011-1-22 03:34:15 | 顯示全部樓層
有個方法風險低好多, 就係用兩組ESC/MOTOR, 然後ESC信號線插入有3/4 CHANNEL接收的CHANNEL2 同CHANNEL3, 然後在有2/3 CHANNEL同步FUNCTION的遙控(如3PK, 4PK) SET同步
ftbingobingo 發表於 2011-1-23 03:27:55 | 顯示全部樓層
 樓主| pskyng 發表於 2011-1-24 16:16:04 | 顯示全部樓層
thanks 各師兄指點. 若這樣不會即時短路的話就好了, 還是試一下.  有兩個motor唔想浪費, 謝謝siuwai師兄提醒.試時會check temp,

其實2esc Y線 不錯. 但目的只想用埋另一個motor . 唔想買多個esc lu. thanks bingo idea.

p.s 難得 有師兄欣賞. 得閑出多0的圖解先.
Dellomo 發表於 2011-1-25 02:10:55 | 顯示全部樓層
thanks 各師兄指點. 若這樣不會即時短路的話就好了, 還是試一下.  有兩個motor唔想浪費, 謝謝siuwai師兄提醒 ...
pskyng 發表於 2011-1-24 16:16

我諗緊一個ecs 加
兩個moter
如果兩個moter 都35t 果類慢爬moter
會唔會冇咁大影響?
似前我都有諗過用一個ecs 用兩個moter
目的係想架車輕d
ky 發表於 2011-1-27 13:44:43 | 顯示全部樓層
一隻 esc 都比唔 2 隻 motor 既電流出來....所以應該要用 2 隻 esc....
nene 發表於 2011-2-9 22:23:05 | 顯示全部樓層
電力唔夠esc好快瓜!!!!!!!
tak12754 發表於 2011-4-9 20:56:03 | 顯示全部樓層
Thank You !!
ryancmlam 發表於 2011-4-12 15:26:10 | 顯示全部樓層
呢個吾只係電流夠吾夠嘅問題,係兩個無感摩打會互相影響電流,另到電變不能重三相電流的大小去估計摩打芯的位置,而作出電流相位輸出條整,不準確的轉動磁場不能使摩打芯轉動。最後勁發熱,燒吾燒就睇摩打綫圈絕緣好吾好。
Evo5 發表於 2011-4-13 07:54:52 | 顯示全部樓層
internal resistance is different
jzx100mkll 發表於 2011-4-16 17:49:43 | 顯示全部樓層
欣賞你的圖解 X 4
Alotom 發表於 2011-4-16 21:15:45 | 顯示全部樓層
欣賞你的圖解 X 5
COLT仔 發表於 2011-4-17 01:21:50 | 顯示全部樓層
欣賞你的圖解 X 6
chanknono 發表於 2011-4-17 11:01:28 | 顯示全部樓層
欣賞你的圖解 X 7
chi40649 發表於 2011-5-28 10:15:13 | 顯示全部樓層
我隻戰艦都係貢接
用y線仲煙樣兩隻魔打