RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2849|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問問鋰電充電技巧與設定

87boy 發表於 2011-3-11 09:28:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本有2排6200mAH 7.4 2S-2P 60C

本人用的差機是iMax B6 Quqattro

1.想問問什麼是平衡差?
2.如果我想用T插充滿這Model既電...一般set幾多V同幾多A

充電有法
4其實所有電池,一經使用,壽命和力量便會一直下調。一般電池商均稱,自己的電池有1000次甚至更多的充電次數,但實際上充上三四五次,力量已經大不如前。不過如果充電有法,電池的壽命便可以推持。充電的方法會影響電池的壽命,一般而言我們會以所謂1C守則來充電,即3000mAh以最多3A充電,4500mAh的則以最多4.5A充電。這樣充電方法,電池會最耐用。但在一些比賽下,因為時間不足,還有希望可以令電池更有爆炸力,會以超過1C守則下充電。這種情況下充電,電池的確會令玩家感覺更有爆炸力,但是電池的壽命則會大幅度降低。另外亦不要超過5-6A,否則容易做成電池過熱,甚至會爆炸。

3.如果照以上推斷...我的電池又是否應該用6A去充呢?

4.  3.0A 3.7V(1S)想問問...在差機畫面中...是否把A數同V數都要除返2...?
     本身如果用6A差 ..7.4V...因為我舊電寫2S既關係...所以我要將數字除返2去做正確設定?
cedricho 發表於 2011-3-11 09:41:51 | 只看該作者
應該話最多6A
 樓主| 87boy 發表於 2011-3-11 10:00:59 | 只看該作者
咁6A係咪在機內...SET 3A就可以?
達人 發表於 2011-3-11 10:12:21 | 只看該作者
錦10000mah用10A?
kay1926 發表於 2011-3-11 10:52:13 | 只看該作者
我用就除 10 分之 1 來統電
例如 6000mah 就用 0.6 a 來充
 樓主| 87boy 發表於 2011-3-11 10:59:20 | 只看該作者
有無師兄可以幫幫手...講講到底小弟舊電..應該點樣SET呢...

同埋我個CONCEPT有無錯呢...

大家問返我轉頭....我又點答你地呢....

小弟真係新手一名...請各位大佬高抬貴手...幫幫忙
hkwcc00 發表於 2011-3-11 11:08:20 | 只看該作者
OKHOBBY 發表於 2011-3-11 11:10:18 | 只看該作者
一般用 廠家測試電池之壽命是根據以0.7C充電 (2小時充滿), 放電則以1 C放電至 2.75V來測試電池容量及達成最高充電次數.
影響電池的壽命有幾方面:

-電池的材料及製作工藝
-電池內部產生的高熱使原材料性能老化 (充電或放電電流大都會引致高熱)
OKHOBBY 發表於 2011-3-11 11:10:22 | 只看該作者

一般用 廠家測試電池之壽命是根據以0.7C充電 (2小時充滿), 放電則以1 C放電至 2.75V來測試電池容量及達成最高充電次數.
影響電池的壽命有幾方面:

-電池的材料及製作工藝
-電池產生的高熱使內部原材料性能老化, 容量及放電壓會明顯下降 (充電或放電電流大都會引致高熱)
hkwcc00 發表於 2011-3-11 11:11:08 | 只看該作者
有無師兄可以幫幫手...講講到底小弟舊電..應該點樣SET呢...

同埋我個CONCEPT有無錯呢...

大家問返我轉 ...
87boy 發表於 2011-3-11 10:59

我通常都係用0.7C充兩個鐘左右,即係5A電用3.5A充,電流用AUTO
OKHOBBY 發表於 2011-3-11 11:16:44 | 只看該作者

100 分, 外國Forum亦有人提出:
- 充滿電便要把充電池與Charger 分開[size=10.8333px]以提高壽命
- 充電終止電壓门4.2V 改 為4.17以提高壽命, 但相對電池因未能100%信唔夠曝.

充滿電役回復 10# hkwcc00
BLS 發表於 2011-3-11 11:35:02 | 只看該作者
100 分, 外國Forum亦有人提出:
- 充滿電便要把充電池與Charger 分開以提高壽命
- 充電終止電壓门4. ...
OKHOBBY 發表於 2011-3-11 11:16

唔玩壽命最高~~
 樓主| 87boy 發表於 2011-3-11 11:35:14 | 只看該作者
咁如果用返本人既例字...我應該點做??
BLS 發表於 2011-3-11 11:35:56 | 只看該作者
87boy 發表於 2011-3-11 11:35

要安全就用0.1a差啦~
 樓主| 87boy 發表於 2011-3-11 11:39:55 | 只看該作者
BLS師兄~抽水請去第二個POST~THX U
BLS 發表於 2011-3-11 11:42:50 | 只看該作者
87boy 發表於 2011-3-11 11:39

講真的, 用細a安全d, 排電壽命又長d。
一般玩用1c -2c, 最緊要部差機買好少少。
taikei 發表於 2011-3-11 11:44:26 | 只看該作者
佢無講錯,愈慢愈好

87boy 發表於 2011-3-11 11:39
hkwcc00 發表於 2011-3-11 11:44:47 | 只看該作者
87boy 發表於 2011-3-11 11:35

咁要睇你想舊電係襟定係爆
 樓主| 87boy 發表於 2011-3-11 11:48:27 | 只看該作者
恕小弟愚笨....各位師兄所講既1C..2C..0.7C

係咪即係6200Mah =6.2A MAX

安全範圍就係6.2A x 0.7C=4.3A去充會比較適當?
BLS 發表於 2011-3-11 11:49:29 | 只看該作者
恕小弟愚笨....各位師兄所講既1C..2C..0.7C

係咪即係6200Mah =6.2A MAX

安全範圍就係6.2A x 0.7=4.3A ...
87boy 發表於 2011-3-11 11:48

不用 X 0.7.....
1C 已很穩陣即6.2A
買一部好的差機非常重要, 國內平價差機好多時不能差滿/過充, 而且2CELLS不平衡。。。。。