RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12440|回復: 123
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實有冇可能定個工房友JV規矩

zivtong 發表於 2011-5-29 01:38:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好多師兄都要返工,真係玩得下夜晚,有時玩開m車既,新手既,遇上火箭真係好慘
火箭遇上m車又心裡奏駡

當然冇可能100%改變,亦改唔到其他人,但我深信玩車去jv玩既人有90%都會上房工,定左大概規則,自己都識做唔阻人啦

如星期一至五晚7:00pm to 10:30pm

星期一 任何火箭
星期二  一舨4WD 平路
星期三 FF,RR
星期四 12仔, protan,F1
星期五 M車,新手,Bike

久而久之,大家就會跟
而個佈局當然可以再傾,以上只係個人建議

你地話有無可能???
carvenchow 發表於 2011-5-29 01:40:35 | 只看該作者
冇可能…講完
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 01:46:48 | 只看該作者
其實,我睇唔到冇可能
問題大家有冇心去做
一句就話冇可能,我只會想到依個人真係好自私 唔肯同人妥協
其實以上建議只係想好好分類善用場地
而時間亦定係星期一至五晚上而已
如果都唔肯讓步,仲唔係自私?
Delta. 發表於 2011-5-29 01:49:11 | 只看該作者
唔可能係(公共)塲定什麼規矩.......
hihizaza 發表於 2011-5-29 01:54:41 | 只看該作者
no dreaming pls!!!
kkchung 發表於 2011-5-29 01:59:39 | 只看該作者
公家地方本來便是限制寬鬆些,大家在場裡各自忍讓一下。公家場要限時間去玩什麼,不大同意這作法。給人感覺太自私了,像把場地的星期一至五晚上做團體私有化。
KENNY110 發表於 2011-5-29 02:13:35 | 只看該作者

師兄!當我地無辨法去改變其他人既時侯就要改變自己去"隨波逐流"提升技術吧!
我地玩M車直路係慢但彎位都唔輸太多只要直路小心啲就得!
我都係玩返幾個月學習中大家加油啦!
carvenchow 發表於 2011-5-29 02:20:42 | 只看該作者
zivtong 發表於 2011-5-29 01:46
其實,我睇唔到冇可能
問題大家有冇心去做
一句就話冇可能,我只會想到依個人真係好自私 唔肯同人妥協

而加的聚會如Pro-Ten是搞得十分出色,看到愈來愈有進步空間,有技術,懂禮讓,有團體精神,闊別一班的FF都有聲有色,唔係針對M車,我都十分明白到M車有佢可愛之處,不過睇?最守唔到規則,例如很嚴重的直路尾掉頭,行直線不穩定,一堆快車已經係哂後面等前面係灣度Ballout讓車,點知老死都冇讓,雖然大家任何一個聚會,快車又好咩都好,都應該好好約束自己,打個例子,Pro-ten會集合所有車一齊玩,八分鐘就收隊,之後就再等快車…同埋有死車人地識嗌
OzAndy 發表於 2011-5-29 02:32:12 | 只看該作者
討論下o者, 當然有好大難度和問題

可5可以這樣? 繁忙時段或多車時 (點define 再說)    15分鐘一場, 分車種, 或分motor t數 去分類.   比如有三級別, 玩完之后, 半個鍾又可以落場, set 下車都差5多la
(執行細節再討論la)
kkchung 發表於 2011-5-29 02:52:29 | 只看該作者
各人能用於玩車的時間及長短原本也不同。
如這樣做原本完全開放的公共地方變成了為了一些人而限制了地方使用。

玩車的人應各自忍讓一下,不理快慢過不到便不要撞開人過便可。
starlam 發表於 2011-5-29 03:06:01 | 只看該作者
大家比多D禮貌、忍讓下就得啦。
alexsin 發表於 2011-5-29 03:12:25 | 只看該作者
如果人人都失業做消房可能得^^
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 09:51:16 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-5-29 01:59
公家地方本來便是限制寬鬆些,大家在場裡各自忍讓一下。公家場要限時間去玩什麼,不大同意這作法。給人感覺 ...

你想法係錯
依家唔係迫所有人去做依件事
所以你既論點唔成立,亦唔存在自私
依家只係希望一班“識“既人去達成一些妥協
所以我只係話工房友only 並不是全世界!
而製定一些時間,為左更好分類利用場地
其實現在也有一些貝group
我見ff 會約星期三晚
m車會約星期五晚等等
我既想法只係把現存做法編制得更有條理
同時極有彈性
如 火箭, 即係咩車都得
ff rr 幾本上你係m車既ff,rr亦得
12仔,f1等都係後驅車

而有人話要個個做消房先可以
我話就唔係,反對既人,擺明係要晚晚玩時間多爆,仲好過消房先會出來反對
不然我睇唔到有咩問題
一星期玩一晚對於一些有家室,返工很忙既打工仔已經好好
但就因為場地太過混亂冇協調,未搞到玩得唔暢快
眼見約好一班m車友,連續兩個星期,竟然會迫左去b場玩因為太多火箭
依個係好現像咩?
d口口聲聲話會包容既火箭,但又咒罵m車阻頭阻勢甚至shot m車
咁即係點?火箭低手大晒?你地玩晒就叫唔自私嗎?
我一字排開十架m車慢行又得唔得?

老實講場地編制已經有很多案例,很多體育運動會採用
如mutlipurpose room,可能星期一,健身,星期二跳舞,三,兵乒波,四踰加 等等
某些草地足球場,星一係某學校,二係某甲組,三係青訓...

當然我依家講緊都係希望大家盡量去就,就算製定好,你扮唔係工房人,死都要打亂章阻人都冇人會阻止到

不過一來就話發夢,傾都唔傾等已經知咩事

一句字:
香港人 lor!

討論到實行就算漫長甚至無法實現,但我覺得起碼要大家踏出第一步去討論!
並不是,我費是采你,我有我玩,依d心態lor!
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 10:03:34 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-5-29 02:20
而加的聚會如Pro-Ten是搞得十分出色,看到愈來愈有進步空間,有技術,懂禮讓,有團體精神,闊別一班的FF都 ...

你要會明白
m車config的確係難set甚至會有天生不足問題
有時直路尾想轉彎變扭“色“仔,反車,直路左遙右擺等未必係想的
但火箭真係會包容?
明知冇位過火箭係都要衝上去撞人又咩意思?
無啦啦係直路中貼住架m車shot埋去又咩意思?
大家都係玩車,你要練手指,我唔駛咩,我要行正確線位等於住阻住火箭?
m車一定要讓車? 依家唔係玩真賽車wor on th same lap都唔駛讓架wor
就算讓都唔一定係彎位架wor
就算f1 on the same lap 都容許可阻擋一下架wor
即係冇任何左右遙阻擋後車
同線位時,後車係要等架wor
好多火箭依一刻就算冇shot上前車都實咒罵前車架wor如前車係m車?
咁叫包容?

joengai625 發表於 2011-5-29 12:55:54 | 只看該作者
眼見約好一班m車友,連續兩個星期,竟然會迫左去b場玩因為太多火箭
依個係好現像咩?
d口口聲聲話會包容既火箭,但又咒罵m車阻頭阻勢甚至shot m車
咁即係點?火箭低手大晒?你地玩晒就叫唔自私嗎?
我一字排開十架m車慢行又得唔得?

算啦,對住有D好快既師兄.....要佢服除非快過佢

M車都係遊下車河算啦

p.s:我玩M車的
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 13:20:22 | 只看該作者

我係慶有班賤人 一邊叫人包容包容包容
提議一些方法就say no
只有佢地玩晒就最好
人地就永遠阻住佢地
佢地就永遠是對
人地就永遠是錯
但又口口聲聲要公平使用,我o丕~
kkchung 發表於 2011-5-29 13:58:54 | 只看該作者
我還是覺得大家說話禮貌些、忍讓些便可。不要利用團體壓力去作限制公家地方,這樣會給人非議只是自私的作法。

我的想法是和去其他一般場地玩做法一樣。我覺得在 JV 場裡車友們玩車時可交流多些,然後玩前再協調說說我們現在去玩xx車車大家留意留意或讓讓這樣才靈活。

我玩慢車和黑豬FF,很多玩 M車也在車速上比我快。一起玩其問題不大。而我玩慢車遊車何時可玩約三十分鐘,但多車時候也會玩一陣停一停讓一讓其他人玩等小了些車才再行。
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 14:09:19 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-5-29 13:58
我還是覺得大家說話禮貌些、忍讓些便可。不要利用團體壓力去作限制公家地方,這樣會給人非議只是自私的作法 ...

我諗要再講多一次你聽
依家唔係要所有人一下子跟
係製造一個文化!

“文化“ do u know i mean?

現在既問題就係太多火箭老憑文化,係時候要有班人企出來做榜樣
先會有人跟,你明唔明?你似乎唔明,一直想錯另一樣野
當有班人來一自group
大家就算玩唔同車種但當各自協調好,每次都分門別類出動
就算“外人“ 都會自自然然跟
依o的係不明文規定,即係“文化“
文代係要創造出來
並不是一句,你發夢,你死心,理鬼你能達成
身為管理員既你,應該睇多方面並不一句說就以為自己好公道
我睇唔到甚麼非議,問題係大家願唔願意一齊建立文化
明未?
 樓主| zivtong 發表於 2011-5-29 14:11:02 | 只看該作者

忍讓二字 亦對非火箭車得不到應有既尊重
基本上到頭來又係要慢車讓快車
o丕加o丕x n!
kkchung 發表於 2011-5-29 14:12:46 | 只看該作者
我的想法是大家即場協調,不要用定時的做法。這也是我們長久以來建立的文化。