RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3284|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問鋰電

PTPGORILLA 發表於 2011-6-9 08:43:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位C-hing可唔可以教我點樣玩鋰電可以玩得耐用啲(即無咁容易肥仔)
例如:充電?amp,儲存?V, 玩到幾多V收手......等等
Thanks!
tb03 發表於 2011-6-9 14:27:07 | 只看該作者
回復 PTPGORILLA 的帖子

過度充電或過度放電會容易肥仔
充電跟番鋰電模式充,例如用番平衡差,幾多mah用番幾多A,幾多V就用番幾多V
用store mode去儲存差電通常到7.6V
玩到幾多V收手係ESC到SET我就SET3.4V但通常都唔會玩到咁盡而家天氣熱保守D好
如有錯漏請其他師兄更正
 樓主| PTPGORILLA 發表於 2011-6-9 14:31:21 | 只看該作者
回復 tb03 的帖子

唔該C-hing
thanks!
com1010hk 發表於 2011-6-9 17:05:37 | 只看該作者
我set到3.4V就停
zivtong 發表於 2011-6-9 23:24:43 | 只看該作者
緊記每cell最低電壓為3.8v 啦
就算過左少少都唔係太大問題,不過一定要即刻charge番至3.8v以上先好儲存
而技術上文獻係話可去到3v一cell的,不過真係唔建議
alvis425 發表於 2011-6-9 23:41:47 | 只看該作者

3.8V仲係排電既運作緊既電壓黎架WO

zivtong 發表於 2011-6-9 23:58:13 | 只看該作者
alvis425 發表於 2011-6-9 23:41
3.8V仲係排電既運作緊既電壓黎架WO

冇錯
但都係儲存電壓
只要低過3.8v 好快會死
你玩過3.8v後要好快charge番佢都仲ok
放耐左就會有問題
而另一個問題係鋰電電壓當冇loading後係會回番少少的
返來度到3.8v 實係上係場上可能已經係3.4v
所以3.8v係安全電壓
想可以有500cycle以上就試試我既做法吧~
chunyu23171 發表於 2011-6-10 00:04:19 | 只看該作者
請問各位ching鋰電本身己經冇曬電,仲有冇方法可以再义番起舊電呢?如果冇是否這舊電以後就不能再玩而要買過另一舊,新手請各位ching指點.謝謝
buzzybee82 發表於 2011-6-10 00:16:36 | 只看該作者
chunyu23171 發表於 2011-6-10 00:04
請問各位ching鋰電本身己經冇曬電,仲有冇方法可以再义番起舊電呢?如果冇是否這舊電以後就不能再玩而要 ...

如果舊電係健康既, 只係電壓過低而差唔起......可以先SET部差機做NI-MH mode差番起到3.5v左右....再轉番做li-po差番......

聽說手機鋰電復活方法係可以放係冰箱雪一晚(但緊記要做好防潮工作, 如找報紙之類包好).....再差可能夠得番舊電......唔知車既鋰電可唔可以用同一方法呢??
chunyu23171 發表於 2011-6-10 05:16:23 | 只看該作者
thanks ching
asaq-wong 發表於 2011-6-10 15:20:31 | 只看該作者
我用監察器監測loading時最低電壓.
 樓主| PTPGORILLA 發表於 2011-6-11 23:59:39 | 只看該作者
Thank you!咁多位C-hing的教導!
little-car 發表於 2011-6-14 20:02:07 | 只看該作者
tb03 發表於 2011-6-9 14:27
回復 PTPGORILLA 的帖子

過度充電或過度放電會容易肥仔
玩到幾多V收手係ESC到SET我就SET3.4V但通常都唔會玩到咁盡而家天氣熱保守D好
如有錯漏請其他師兄更正

其實而家的 esc 係咪都有得 set 幾多  v 停?
 樓主| PTPGORILLA 發表於 2011-6-25 18:09:28 | 只看該作者
Thanks! C-Hing們!
kkchung 發表於 2011-6-25 19:50:34 | 只看該作者
最常看到過度放電而發漲外。令一常見是開了 Boost models 或用上低 T 大電流馬達時。但卻用上低容量加上低放電C數的電池,因而過了電池可承受負荷而壞掉
RCK 發表於 2011-6-25 20:14:00 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-6-25 19:50
最常看到過度放電而發漲外。令一常見是開了 Boost models 或用上低 T 大電流馬達時。但卻用上低容量加上低放 ...

lipo 45C use for 4.5T motor is ok ?
kelvin2626 發表於 2011-6-25 20:55:28 | 只看該作者
最常看到過度放電而發漲外。令一常見是開了 Boost models 或用上低 T 大電流馬達時。但卻用上低容量加上低放 ...

請問7.5t 要多少c?
7.5 Turbo 又多少呢?
zivtong 發表於 2011-6-25 21:49:27 | 只看該作者

其實另電漲既主要原因並不是過放
係over c數放電
過放係會charge唔起,死電既主因

原果pack電得10c,你用20c去放 就會即漲
BGZ 發表於 2011-6-25 22:32:57 | 只看該作者

其實另電漲既主要原因並不是過放...
原果pack電得10c,你用20c去放 就會即漲

10C 電用 20C 放,其實係咪過放既一種?
zivtong 發表於 2011-6-25 23:03:14 | 只看該作者
BGZ 發表於 2011-6-25 22:32
10C 電用 20C 放,其實係咪過放既一種?

你如果知咩係c 就唔會咁講

過放係只過度釋放電量而過左鋰電既臨界點 即3.0v
就會有可能再充唔起

簡單講假設1cell 電1000mah 容量
你用1c 放電即 1a 電流去放
就會在1小時放完
這是基本單位
但如果粒電既物料質數好,係可以承受遠超自己電量既a數放電
10c 就即係10倍放電
假設你1000mah 用10c 放,就會數分鍾內放晒電量
問題唔等於過放,只係你放電時沒有放過3.0v

鋰電質素差,根本只可以1c放電你就走去10c放就會即漲

同過放係兩回事,當然你話過放既一種,都唔係錯
但一般人講過放 範只v 數過放,而不是只c數overload