RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2070|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FF03 - 遇上珠差問題

prowing 發表於 2011-6-26 06:27:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟新手玩FF03用SP6.5摩打及SP120電變, 玩過幾次JV都無事, 但手0痕買了張Programme 咭, 裝了個Turbo程式後, 落球場一試之後, 就發玩珠差鬆左, 拆出0黎上緊, 以為無事, 前天再去jv玩, 我已將Turbo 功能減弱, 但行不夠半排電, 又鬆過! 想找方法, 請各ff03師兄指點! 我不想用spec 乜的齒差試, 因咁多人話唔得, TA06的又唔知得唔得!
想出糧後買, YEAX Racing的波濕及頭直試, 有無用家曾用過, 支援下!
 樓主| prowing 發表於 2011-6-26 06:33:56 | 只看該作者
其實不想放棄個珠差, 若講個頭差, 之前只是升級了雙星的鋁合金杯, 其餘的都是原裝, 我買陶瓷珠, 升級差速片/ 壓力bearing, 加螺絲膠, 會有用嗎!
Bluemoon 發表於 2011-6-26 10:26:47 | 只看該作者
師兄你用得 6.5T 摩打, 點解你仲要行珠叉呢??  
威威 發表於 2011-6-26 12:13:11 | 只看該作者
最重要係,珠差最多行17.5t+turbo,如果行6.5t一定要行牙差.我覺得可以買ta06尾牙差試一試.YR頭直杯連狗骨套件,唔係好得,因為一撞就會斷骨.支骨都唔係平.
Allan007 發表於 2011-6-26 21:16:07 | 只看該作者
回復 prowing 的帖子

就算行6.5最多冼,繼而燒,唔應該鬆。師兄有冇留意粒lock nut果圈尼龍會唔會爛左
 樓主| prowing 發表於 2011-6-26 23:38:20 | 只看該作者
 樓主| prowing 發表於 2011-6-26 23:43:13 | 只看該作者
威威 發表於 2011-6-26 12:13
最重要係,珠差最多行17.5t+turbo,如果行6.5t一定要行牙差.我覺得可以買ta06尾牙差試一試.YR頭直杯連狗骨套件 ...

我其實都係孖星粉絲, TA06都好想買, FF03都不會放棄, 我忍不住買了TA06後, 又試到, 必定係到開POST通知大家, YR之頭直, 是鋁又的確係好大問題! 單買相關狗骨要$70一對!諗起都驚!
 樓主| prowing 發表於 2011-6-26 23:45:57 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-6-26 21:16
回復 prowing 的帖子

就算行6.5最多冼,繼而燒,唔應該鬆。師兄有冇留意粒lock nut果圈尼龍會唔會爛左

其實第一次鬆左後, 拆了無留意LOCK NUT個膠有無事, 但師兄都好有道理, 我會再拆0黎睇睇! 若真的爛了, 我會好感謝你!
levinw 發表於 2011-9-4 20:45:43 | 只看該作者
I WAS USE 3-RACING BALL-DIFF FULL SET.....GOOD