RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4618|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手一問~ TA02 車殼種類~

terrin11391 發表於 2011-7-24 21:47:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟新手~
剛好uNCLE 送了一部Toyota Supra 比我

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

想問下以下E部車資料?
遙控器係FUTABA Megatech Junior FP-T2PBK
如果部車用開7.2V 車仔電的話,我用7.4V 鋰電大插OK嗎?
新手玩車有咪要注意呢?
因爲小弟都係ARM ARM 玩RC, 想問E部車類型
出面全新成Set 要買幾多錢?
感恩~
lf2c 發表於 2011-7-24 21:51:20 | 只看該作者

你就好啦~UNCLE有車送比你~
我地就要食自己啦~
返正題呢架睇落應該係TA02泥~
係一架舊車泥~出面已經冇得賣啦~
lf2c 發表於 2011-7-24 21:52:58 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-24 21:47
小弟新手~
剛好uNCLE 送了一部Toyota Supra 比我

最好換T插啦~如果用白插再用鋰電會好易熔~
新手玩車咪盡量唔好開太快囉.....
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-24 21:55:55 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-24 21:51
你就好啦~UNCLE有車送比你~
我地就要食自己啦~
返正題呢架睇落應該係TA02泥~

thx~ 原來出面已經無得買~
因爲我uncle 玩貨車~ 所以就送左e部比我
毒下我~
lf2c 發表於 2011-7-24 21:58:25 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-24 21:55
thx~ 原來出面已經無得買~
因爲我uncle 玩貨車~ 所以就送左e部比我
毒下我~

所以更加要小心D玩呀~唔好大炒撞爛一D重要零件呀~
因為出面應該好難搵到有呢架車既零件賣~
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-24 21:59:22 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-24 21:52
最好換T插啦~如果用白插再用鋰電會好易熔~
新手玩車咪盡量唔好開太快囉.....

哦哦. 所以都係用番車仔電好D??
同埋想問下如果想買E 個Sizes 大既遙控車
市面要幾多錢? 請問有無例如網上店可以做 Web Shopping? 等小弟可以望下不同類型
品牌,價錢,車种? 因爲如果小弟上左癮,都會買d 不同種類@@
lf2c 發表於 2011-7-24 22:01:46 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-24 21:59
市面要幾多錢? 請問有無例如 ...

去星星官網睇睇先囉......
入面有大把你想搵既野.......
http://tamiyashop.jp/shop/default.php?cPath=9_56
jerwin123 發表於 2011-7-24 22:01:48 | 只看該作者
我個fd前日都比左架ta02我, 不如我地一齊交流下, 我都係新手
我唸往換T插, 換走個機變佢,  同用鋰電.
team power風扇黑猪已換
jerwin123 發表於 2011-7-24 22:04:11 | 只看該作者
新手最好練好呢架先upgrade其他車先啦
lf2c 發表於 2011-7-24 22:04:55 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-24 21:59
市面要幾多錢? 請問有無例如 ...

你如果要問呢個Sizes大既遙控車市面要幾錢呀........
視乎你買咩牌子同型號WO..........
以雙星車計可以由$600-$1400不等.........
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-24 22:11:56 | 只看該作者
Thx Gum 多位師兄~
我都係決定買番車仔電~
因爲其實我玩開Wargame 用開鋰電有埋$4xx Charger
所以想用鋰電~  不過Anyway 買番車仔電+charger 都ok~

Re: Jerwin 師兄 我only understand 新手 /.  \ 之前都係玩開抽獎中番來個D 遙控車
所以多多指教啦~

明白lf2c 師兄~ 我都想之後買部GTR R34/35 Or Lamborghini LP640
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-25 19:24:17 | 只看該作者

想問一問~
如果我用E 個底盤
我可以大概換到咪類型車殼呢?
因爲我想買Lamborghini LP500S, GTR R32 車殼
現時店鋪車殼可換落去e部 TA02 嗎?
感恩
lf2c 發表於 2011-7-25 20:20:25 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-25 19:24
想問一問~
如果我用E 個底盤

應該冇問題~只要車殼闊度同車架闊度
係190mm就可以裝得上TA02度~
Noir.KAZE 發表於 2011-7-25 20:37:09 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-25 19:24
想問一問~
如果我用E 個底盤

除左GT500/GT300果堆個頭特別低既殼之外
其他190mm應該都可以用係TA-02度
flybook 發表於 2011-7-25 20:55:04 | 只看該作者
回復 terrin11391 的帖子

TA02 我仲玩緊難聽說句仲可以玩多十年等復刻. 星星最近都仲出緊.f150, 後波箱,齒輪set代理有.狗骨,狗骨杯,差杯,動力靈件不用担心,市面好多星星車通用.  前後臂靈件轉向等可以diy用其他但要識改車技術, 前臂波箱留意吾好炒咁金 ,,
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-25 20:57:33 | 只看該作者
flybook 發表於 2011-7-25 20:55
回復 terrin11391 的帖子

TA02 我仲玩緊難聽說句仲可以玩多十年等復刻. 星星最近都仲出緊. ...

Thx
我聼日會落槍街配車仔電~
期望可以配完去玩
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-25 20:58:47 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-7-25 20:37
除左GT500/GT300果堆個頭特別低既殼之外
其他190mm應該都可以用係TA-02度

我就係怕Lamborghini LP500 個頭會低....
不過如果係GUM 既 我會買R32 殼
THX l

樓主| terrin11391 發表於 2011-7-25 20:59:39 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-25 20:20
應該冇問題~只要車殼闊度同車架闊度
係190mm就可以裝得上TA02度~

Thx for replying
我買個時
因該會問下個d sales / 拿埋部車落去配
Noir.KAZE 發表於 2011-7-25 21:00:54 | 只看該作者
terrin11391 發表於 2011-7-25 20:58
我就係怕Lamborghini LP500 個頭會低....
不過如果係GUM 既 我會買R32 殼
THX l

LP500冇記錯好似唔洗升高個殼就可以用落TT-01度,可以試下既
R32就唔洗講,一定得
 樓主| terrin11391 發表於 2011-7-25 21:05:01 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-7-25 21:00
LP500冇記錯好似唔洗升高個殼就可以用落TT-01度,可以試下既
R32就唔洗講,一定得

Thxfor replying
不過我點都係有DD 貪心
如果可以配到殼 ~ 我d 錢會敗係 車殼到 / . \
聼師兄講話E部TA02 係寳? 想請問有無師兄可以講多d 關於TA02 威水史比小弟知??