RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7631|回復: 67
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄.又有嘢請教

jythegreat 發表於 2011-8-12 21:45:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

如果個esc同個receiver都冇BEC,咁係咪一定要外置電比個receiver,唔可以直接由esc攞電?
另:如果receiver直接由esc攞電,冇電果陣架車會否失控?(石器時代果陣有師兄直接由變速攞電會有類似情況發生)
p768syk 發表於 2011-8-12 21:51:22 | 只看該作者
1.唔知
2.唔會
mathew97726 發表於 2011-8-12 21:55:30 | 只看該作者

咩叫BEC? 唔識...
但會否無電失控就唔會
因為基本上接受要用既電一定少過摩打同ESC 所以一但無電應該會行得好慢...就算比Sighnal比油都唔會郁到...唔知岩唔岩...- -唔岩請插!
p768syk 發表於 2011-8-12 21:59:44 | 只看該作者
回復 mathew97726 的帖子

BEC係降壓器
你同我一樣答唔會
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-12 22:12:50 | 只看該作者
BEC = Battery Eliminator Circuit
其實我都唔太清楚佢嘅實際用途係乜,只知佢可以降壓比個receiver用電,師兄話冇左佢直接由esc攞電會燒receiver,我個esc係星星104,個receiver係sanwa冇built in BEC,所以好Q煩.
我玩過電車,但未用過esc,所以d新科技唔多識,希望各位師兄指教指教
alan0108 發表於 2011-8-12 22:13:57 | 只看該作者
p768syk 發表於 2011-8-12 21:59
回復 mathew97726 的帖子

BEC係降壓器

好似系用尼穩定電壓個 bo
mathew97726 發表於 2011-8-12 23:10:02 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-12 22:12
BEC = Battery Eliminator Circuit
其實我都唔太清楚佢嘅實際用途係乜,只知佢可以降壓比個receiver用 ...

104bk洗乜怕燒呀... -_-
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-12 23:26:27 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-8-12 23:10
104bk洗乜怕燒呀... -_-

師兄,我對esc嘅knowledge=0,我係無段變速年代嘅人,唔好見怪.
說明書話104 output=6-7.2v, receiver input<6.0v, 咁有冇問題?
點解104(冇bec)唔怕燒receiver(冇bec)呢?我真係唔明?越嚟越confused啦,救命呀)
chacha 發表於 2011-8-13 02:17:54 | 只看該作者

回復 jythegreat 的帖子

基本上大部接收,工作電壓都係 6V
失控就唔會,祇有俗稱 "捉雞" 動作發生,

chacha 發表於 2011-8-13 02:23:07 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-12 22:12
其實我都唔太清楚佢嘅實際用途係乜,只知佢可以降壓比個receiver用 ...

電變輸出比接收,一般都係 6V 電壓
chacha 發表於 2011-8-13 02:25:38 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-12 23:26
師兄,我對esc嘅knowledge=0,我係無段變速年代嘅人,唔好見怪.
說明書話104 output=6-7.2v, ...

放心,冇問題,祇要記得將 104bk 個紅色插,插返落接收0既接收電位置
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-13 12:29:07 | 只看該作者
chacha 發表於 2011-8-13 02:25
放心,冇問題,祇要記得將 104bk 個紅色插,插返落接收0既接收電位置

唔該晒師兄,你好好人
咁點解不論星星嘅說明書同三和嘅說明書都話要加BEC嘅?
chacha 發表於 2011-8-13 14:56:50 | 只看該作者

說明書0個度講,應該係要用有內置 bec 0既接收,因為電變輸出係 6.6~7.2V,呢 D 電變可冇用過,因為我接觸0既有刷電變,全部都係輸出 6V
Allan007 發表於 2011-8-13 15:07:09 | 只看該作者
呢樣野令我記番起差唔多三十年前玩遙控車,隨左要孭舊駝背電,重要孭四粒細電(AA電)比接收同兩個servo(我講緊玩電車),後來有BEC,先唔駛孭四粒細電,再後來有電子變速,先再孭少一個servo。諗起以前架車仔真辛苦。
chacha 發表於 2011-8-13 18:07:03 | 只看該作者
係0個時,美國阿蘇士 12 仔度,已經唔使用接收電,係變速前偷線用粒 " 整流子" (當年係咁叫),降壓比接收用
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-13 18:24:33 | 只看該作者
chacha 發表於 2011-8-13 14:56

說明書0個度講,應該係要用有內置 bec 0既接收,因為電變輸出係 6.6~7.2V,呢 D 電 ...

師兄,所以呢個先係問題,星星個跟車104電變係冇BEC嘅,說明書話明要用有BEC嘅receiver,如果唔係就要加番個BEC或者外置電
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-13 18:26:33 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-13 15:07
呢樣野令我記番起差唔多三十年前玩遙控車,隨左要孭舊駝背電,重要孭四粒細電(AA電)比接收同 ...

當年星星電車好多用6.0V,就冇呢個問題
chacha 發表於 2011-8-14 01:09:02 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-13 18:24
師兄,所以呢個先係問題,星星個跟車104電變係冇BEC嘅,說明書話明要用有BEC嘅receiver,如果唔係 ...

都唔知點解會咁造?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 01:25:51 | 只看該作者
chacha 發表於 2011-8-14 01:09
都唔知點解會咁造?

我而家得3個選擇:
1.加個BEC上去.(唔識,上網search左好內都重係一舊雲)
2.唔要跟車果個104,買過個有BEC嘅電變.(起碼以後upgrade會有用,不過又唔見錢嘞)
3.買過個有BEC嘅receiver.(不過好似冇乜意義,對將來upgrade又冇用)
點呀師兄?
chacha 發表於 2011-8-14 01:40:06 | 只看該作者
1. bec 有成品發售,不過我唔知咩價位
2. 如果買返有刷電變,最平都要$200,好似好無謂,或者升級用無刷
3. 內置 bec 接收,多數係入門級 AM 27 先有