RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jythegreat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄.又有嘢請教

樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 01:51:59 | 只看該作者

唔該晒chacha師兄
1. bec 有成品發售,不過我唔知咩價位 <--好似幾十蚊,不過我唔知點接
2. 如果買返有刷電變,最平都要$200,好似好無謂,或者升級用無刷 <--升级用無刷就連motor都要升埋級,估計要2000大元,我有諗過,但用落tt01度,好似妹仔大過主人婆喎
3. 內置 bec 接收,多數係入門級 AM 27 先有 <--所以呢個option唔太考慮
thx
Allan007 發表於 2011-8-14 08:44:09 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-12 21:45
如果個esc同個receiver都冇BEC,咁係咪一定要外置電比個receiver,唔可以直接由esc攞電?
另:如果rec ...

http://www.rcmart.com/catalog/rc ... ye0013-p-28209.html
師兄,RC媽有得賣,教埋點駁。不過價錢等如半個有BEC既變速
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 12:40:01 | 只看該作者

唔該晒師兄NiMH電啱唔啱用?

另外,呢set嘢點睇,放落tt01度得唔得?

http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=45048
Allan007 發表於 2011-8-14 13:09:08 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-14 12:40
唔該晒師兄NiMH電啱唔啱用?

另外,呢set嘢點睇,放落tt01度得唔得?

NiMH都岩用,不果如果用左你講果set無刷就唔駛BEC啦。我估到擺得落TT-01,不過除非你係老媽迷,唔係既話有好多其他牌子既變速細隻過佢。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 13:36:03 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-14 13:09
NiMH都岩用,不果如果用左你講果set無刷就唔駛BEC啦。我估到擺得落TT-01,不過除非你係老媽迷,唔係既話有 ...

唔該師兄雖然玩左双星幾十年,不過我都唔係佢死硬派嘅fans,主要原因我未掂過esc,最怕賣番嚟唔compatible,而家d RC科技太先進啦,motor又分有無刷,esc又話要出電幾多,有冇sensor,鋰電又多條咩balance線嘅.....等等.(呢期BEC對我就係一個教訓嘞)上網一個月睇post, search資料,買咗車,又左問右問,問題天天都多...到今日重未開波砌架tt01,希望update番我失落左20年嘅RC knowledge先啦.不過都係要多得呢度好似Allan007等等師兄們袋錢落我袋,如果唔係我重係一舊雲

係呢,師兄,咁你有乜好介紹,唔該
Allan007 發表於 2011-8-14 13:55:20 | 只看該作者
回復 jythegreat 的帖子

唔駛咁客氣既,無刷大路牌子都係Hobbywing啦,hea玩既話60A夠晒,搏命既就120A,摩打就睇睇你搭到乜野齒比,我玩緊11.5開埋turbo,已經好快(去胎重去得快)。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 14:23:40 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-14 13:55

唔駛咁客氣既,無刷大路牌子都係Hobbywing啦,hea玩既話60A夠晒,搏命既就120A,摩 ...

"摩打就睇睇你搭到乜野齒比" <--又有新嘢要學啦師兄

如果我想用10T左右無刷motor,esc出電要幾多,咩gear ratio好呢?呢三樣嘢要點匹配?我架tt01可否跟你setting?比我參考吓得嗎?用低T數motor同高出電量esc係咪一定要用鋰電架?

過份左啦,唔好意思
Allan007 發表於 2011-8-14 14:49:34 | 只看該作者

10T用落touring度大大概5至6gear ratio,TT-01原裝用到最大22齒摩打齒gear ratio是7.21(manual講),即係話個10T摩打應該行得幾輕鬆。但係留意TT-01好多零件黎如條中軸,狗骨等等由於係膠件,唔及金屬件造得咁直同硬,高速運轉時會震。TT-01要玩得快,有唔少野要upgrade。

想知多D可以問下Mathew97726師傅,佢最近又係TT-01 upgarde左brushless。

鋰電正很多,但難服侍很多。
mathew97726 發表於 2011-8-14 15:06:51 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-14 14:49

10T用落touring度大大概5至6gear ratio,TT-01原裝用到最大22齒摩打齒gear ratio是 ...

又問我...我係Mathew小師弟炸喎 Allan師叔
其實...我都玩得好差~__~ 用返原裝齒比算啦我 但用Lipo電好行好多!
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 20:36:22 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-14 14:49

10T用落touring度大大概5至6gear ratio,TT-01原裝用到最大22齒摩打齒gear ratio是 ...

講真呢度個個都做得我師傅有餘啦
其實Allan師兄你講嘅我都有諗過,金屬中軸一定架啦(我想知有冇graphite?以前有個喎?!),其他膠件都諗住upgrade,係個膠嘅沖涼缸唔知up唔upgrade做炭纖好,有冇需要?!我想一次過買晒d hop-up件先開工.
齒比數字越低越快,越高越慢呢?

樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 20:38:16 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-8-14 15:06
又問我...我係Mathew小師弟炸喎 Allan師叔  
其實...我都玩得好差~__~ 用返原裝齒比算啦我 但用Lipo電 ...

Mathew師傅,原装齒比8.35,行10.5T有冇問題?
你架tt01 upgrade左幾銀呀? 我預两毫子夠唔夠呢?
Allan007 發表於 2011-8-14 20:57:36 | 只看該作者

首先齒比數字大,即係高摩打要轉多D圈,個轆先轉一圈。依家D brushless由於輸出高,因此不能過負荷,所以要小心選擇齒比。可參考Novak既recommendation。
http://www.teamnovak.com/tech_info/brushless/br_gearing.html
TT-01冇出過炭兜,不過有其他廠出炭纖板。中軸只有鋁,依家炭軸只有12仔或方程式先用啦。
不過如果係咁Op落去,加車會貴到你唔信。初期換下bearing,中軸,萬向,同TRF油壓已經好好跑。有錢買隻好servo重實際。
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 21:25:25 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-14 20:57

首先齒比數字大,即係高摩打要轉多D圈,個轆先轉一圈。依家D brushless由於輸出高 ...

thx Allan兄, 你太好人啦,感激
全套240z kit已經跟全車bearing, 中軸一定換, steering(係咪即係萬向?)一定换, 二樓炭板, 無刷10.5T(洗唔洗换motor座?), Gears, stabilizer都會换. 不過TRF油壓就唔多清楚, 好servo係咪即係大力d嘅servo呀?我唔太清楚.
mathew97726 發表於 2011-8-14 21:27:32 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-14 20:38
你架tt01 upgrade左幾銀呀? 我預两毫子夠唔夠呢 ...

...Ching!真係唔好叫我師傅 我好難叫你架咁
BTW 8.35我覺得10.5t行lipo既話有d大得淨添 可以用7.5島(我覺得)
不過預兩毫子係咪搞笑? 你係咪話預兩毫子黎做Tips?
mathew97726 發表於 2011-8-14 21:32:08 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-14 20:38
你架tt01 upgrade左幾銀呀? 我預两毫子夠唔夠呢 ...

不過正如Allan師叔所講 TT-01真係唔好用咁多錢upgrade啦 換全車bearing 金屬中軸 呔 油壓 等就夠玩 如果全車全改...要用既價錢同賣返出黎個價錢...不堪設想
我暫時換曬上面所講(全車bearing 金屬中軸 呔 油壓)之餘 仲有尾toe in 2° 杯姐
只係計買(換)Parts既錢 上面果d應該總共差唔多4xx-5xx島
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 21:38:11 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-8-14 21:27
...Ching!真係唔好叫我師傅 我好難叫你架咁
BTW 8.35我覺得10.5t行lipo既話有d大得淨添 可以用7.5島( ...

明白.唔該晒Mathew師傅(Allan師兄咁叫我跟住叫,要尊師重道).
两毫子都唔夠?我upgrade部份金属件咋喎?!最貴係套無刷啦.咁好似我樓上講咁upgrade法要幾錢?三,四毫子?
mathew97726 發表於 2011-8-14 21:43:58 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-14 21:38
明白.唔該晒Mathew師傅(Allan師兄咁叫我跟住叫,要尊師重道).
两毫子都唔夠?我upgrade部份金&# ...

...CHing 你講緊咩呀... - - 2毫子點夠...比Tips都唔夠啦
咩三四毫子...要成4百-5百架如果全車bearing+金屬中軸連前後中軸杯+呔+金屬油壓既話...2毫子
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 21:47:34 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-8-14 21:43
...CHing 你講緊咩呀... - - 2毫子點夠...比Tips都唔夠啦
咩三四毫子...要成4百-5百架如果全車bearing ...

sorry,誤會,1毫子=1000元,古時係咁講,體諒吓老人家
mathew97726 發表於 2011-8-14 22:01:04 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-8-14 21:47
sorry,誤會,1毫子=1000元,古時係咁講鮁,體諒吓老人家

...嚇死人咩師父! 喔...你知道嗎 我的一毫子=0.1元
嚇得我丫 師父你好!多多指教呀Uncle!
大概400-500已經差唔多TT-01改夠架啦! 再改都係改埋camber toe in/ out等等 但其他金屬件 我就覺得無乜必要了

BTW 提外話 PS: 其實我一直好想有一位老人家/老翁 好似人地果d師父咁 同我一齊玩車可能係因為我爸爸既關系
 樓主| jythegreat 發表於 2011-8-14 22:24:06 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-8-14 22:01
...嚇死人咩師父! 喔...你知道嗎 我的一毫子=0.1元
嚇得我丫 師父你好!多多指教呀Uncle ...

師咩父吖,而家科技日新月異,廿年前就... ...而家真係乜都唔懂.你地先係師父.
我,老頑童嚟,乜都玩吓,我住香港,隧道口個車場會係我首選,希望有機會一齊玩,你地唔好嫌我老就得嘞.
Mathew兄,唔開心嘅野唔好想咁多,要每天活得開心!