RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cherwowo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV嘅死亡燈柱

ives123 發表於 2011-8-23 13:41:59 | 只看該作者
回復 的帖子

其實剛開始係邊個定點行架?
maxchow 發表於 2011-8-23 13:45:38 | 只看該作者
其實無說邊個定的,
大多數人咁行就會變左咁行。

如果計順 track 逆 track,
順 track 圈速會快過逆track。
世界賽右轉....可能強國特區認為右轉不合國家體面, 強制大家要左轉, 但又不能明言干涉文明國家右轉的習慣, 所以硬要加條角鐵咁囉
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-23 14:20:03 | 只看該作者
不如講車唔好講政治啦,我見其他forum一講政治好易開片㗎。

那很難解釋角鐵的存在意義及玩車要面向夕陽最後答案就是不用付錢就不要有要求, 先問自己為特區貢獻過什麼....掩蓋過車場的設計謬誤...而問題仍舊存在, 這樣的帖也會繼續重現
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-23 17:36:36 | 只看該作者
哪,我有交稅架
師傅東 發表於 2011-8-23 19:29:55 | 只看該作者
嗰啲燈柱裝到好邊吓咯喎!
離條TRACK白界有成米幾兩米,
撞到去嗰度仲要嘈話條燈柱有石屎膊?
撞爛要賠錢0架!
你哋行行吓街發雞盲撞埋支燈柱度,
又叫政府包包佢咯喎?
拆埋佢添吖!
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-23 19:59:52 | 只看該作者
我唔係好明提議令個場安全D,點解有人D反應咁激動(反對)嘅,唔通真係........
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-23 20:07:28 | 只看該作者
重有,個場向公眾開放,無話手車要去到你口中所謂店嘅level先准玩,唔該尊重吓人,你係高手?人地係低手?

SO WHAT?
timtim28 發表於 2011-8-23 21:38:09 | 只看該作者
好多人都係為左反對而反對!個場安全D絶對可以所有人都受益,唔好以為高手就無意外出起事來冼拿都要死!
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-23 22:31:47 | 只看該作者
以我所見出事頻率,每一嗰星期都應最少有10㗎車中柱中角鐵損毀,咁多人中招,我諗要求做少少野去改善唔過份吓話。

唔明點解有D人要曲解意思,話要拆牆拆柱?根本無人有咁嘅要求。要求係加防撞,就係咁簡單。
maxchow 發表於 2011-8-23 22:53:17 | 只看該作者

邊度止10架呢個數先得 gar!

好多時係極小的意外,例如 pair 下車,在正常設計的場完全會無事的小意外, D 燈柱同棺材仔撞擊設計就要你車車的命。
好似我個車友咁,比人 pair 左一下,彈出了track,正常場絕對小事無事,但在JV變大事,因為就剛 high 到棺材仔小小,即時無左一邊前後A臂。個場要要求是:零失誤。後果是要你車車死! 這樣的場是人性化的嗎?

相片擇自[四月] JV 報告 (6號, 9號 已加相)

無論你的建議結果會糾正現存的問題, 但阿sir死要面, 只會繼續現況, 質疑投訴人的理據, 用盡方法轉移責任到別的部門, 最後避無可避就用另一個問題來回應投訴人, 例如錢從何來或平衡各方利益, 或設另一個程序關卡, 攪分化諮詢大會, 目的便是拖延及阻攔投訴人, 盡力隱瞞決策失誤, 省卻真正面對解決投訴的根源 ....這樣便是觸發激動的原因
georgej 發表於 2011-8-24 10:25:45 | 只看該作者
吾去玩,就吾洗怕有意外
TRF418 發表於 2011-8-24 10:40:26 | 只看該作者
師傅東 發表於 2011-8-23 19:29
嗰啲燈柱裝到好邊吓咯喎!
離條TRACK白界有成米幾兩米,
撞到去嗰度仲要嘈話條燈 ...

你不如建議澳門東望洋賽道旁邊的防撞欄改到好似JV咁設計啦, 即是加一列列方角石屎做防撞 , 情況同JV一樣之ma , 兩者都係賽車跑道 ,..........規你居然用平時行街街黎作比較 , 乜你平時行街街行到好似撞死馬咁快架, 趕住去投胎咩 , 平時行街行到開晒Turbo 呀 狗唔答八
tekin708 發表於 2011-8-24 10:45:45 | 只看該作者
maxchow 發表於 2011-8-23 22:53
邊度止10架呢個數先得 gar!

好多時係極小的意外,例如 pair 下車,在正常設計的場完全會無事的小意外 ...

what's motor??
TRF418 發表於 2011-8-24 10:50:33 | 只看該作者
cherwowo 發表於 2011-8-23 19:59
我唔係好明提議令個場安全D,點解有人D反應咁激動(反對)嘅,唔通真係........

反對果個, 一係就扮晒高手 , 認為自己無咁架需要 , 覺得自己一世都唔會撞埋去 , 更加冇機會比其他車唔小心隊左佢埋去 , 再唔係.....佢一定係遙控模型業界, 一心想靠害
TRF418 發表於 2011-8-24 10:56:03 | 只看該作者
cherwowo 發表於 2011-8-23 22:31
以我所見出事頻率,每一嗰星期都應最少有10㗎車中柱中角鐵損毀,咁多人中招,我諗要求做少少野 ...

如果每一嗰星期都應最少有10㗎車中柱中角鐵損毀 , 最受惠係咩人呢 ,唔洗講到明都知啦 , 佢地最好JV保持現狀不變
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-24 11:17:45 | 只看該作者

其實個場安全D,多D人玩車,生意一樣會多㗎,山長水遠去到,一撞就K.O.整幾百,D學生邊有咁多錢玩?又要時間整,一定放棄啦。我係老豆都唔支持啦。
ricekwan 發表於 2011-8-24 11:39:22 | 只看該作者
多D人玩, 又開多D場.. 咁咪多生意law..
市民開心, 遊行都少D人