RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cherwowo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV嘅死亡燈柱

樓主| cherwowo 發表於 2011-8-24 11:51:15 | 只看該作者
一個玩開,又介紹多幾個friend玩,買車買控,想唔肥都難
maxchow 發表於 2011-8-24 13:39:09 | 只看該作者

4.5T 姐
睇落好傷,但其實已是拾返身彩,只傷了膠件。
因為直路排棺材石只是剛剛擦身而過,批左前後A臂。

不過如果唔好彩再彈開多一兩cm的話,必TOT車無疑。

你話放 D 棺材石係條 track 度係咪傻的呢?
Hpibbq 發表於 2011-8-24 13:45:26 | 只看該作者
唔玩就吾洗會有意外
euro614 發表於 2011-8-24 13:49:06 | 只看該作者
其實個場免費玩,大家都慳唔少入場費,點解唔用果d錢,自己DIY些設備,自備放落JV的危險地方呢。
香港政府一日管理咁多野場地,收場租果d都未管理好,何況唔收租果d.
p768syk 發表於 2011-8-24 14:01:25 | 只看該作者
le個工房的打手同我死出來{:3_77:)
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-24 14:01:42 | 只看該作者
我有打算咁做,問題係安裝任何保護都唔可以fix係設施上面(以免改動康文署設施),就咁擺係到我相信有人會攞走(大家見到係有人反對)。

我依家嘅諗法係用乳膠床墊物料,切一D"U"型嘅cushion,套係D柱同棺材仔到。

Work唔work呢?
KoalaJaii 發表於 2011-8-24 14:47:02 | 只看該作者
JV既design對d好似我呢d新手   好危險
第一次去玩果時   差d比d快車撞左我埋d燈柱到
chris6200 發表於 2011-8-24 14:59:43 | 只看該作者
據小弟所知,現時所有改動必須要ASD去做的。因為個場在一年內的保養期內。所以我們一班人可以一同聯署去ASD的project manager到反映意見,其望他們接納我們用家的意見。
mansiu 發表於 2011-8-24 14:59:48 | 只看該作者
如果係我就自己帶個u型既海棉去玩,玩完就拎走,費事比阿姐掃走埋
hihizaza 發表於 2011-8-24 15:24:30 | 只看該作者
自己加啲安全設備可能比清潔大佬同你掉左佢喎,香港好死板架嘛,佢唔清左佢,上頭小佢架!
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-24 16:15:27 | 只看該作者

如有c-hing去開JV,請問可唔可以幫小第度一度:

燈柱座:闊 x 深 (+數量)
凸出嚟D石屎:闊 x 深 (+數量)

georgej 發表於 2011-8-24 16:55:32 | 只看該作者
cherwowo 發表於 2011-8-24 14:01
我有打算咁做,問題係安裝任何保護都唔可以fix係設施上面(以免改動康文署設施),就咁擺係到我相信有人會& ...

我想問一個問題.如果師兄你建議裝置在棺材石的保護設施,給其他師兄撞出直路中.引至後上的車輛撞及而total lost 那會如何呢.
有這想法係好.但未必會滿足到所有人.正如要照顧新手和慢車的人.點解又不去照顧一下老手和快車的人呢.車場設計可能未盡完美.但也是香港暫時第一個面積最大和正規的賽道.
 樓主| cherwowo 發表於 2011-8-24 20:03:30 | 只看該作者

我都想問一個問題: 點解你會擔心一舊軟淋淋嘅海綿會Tot車, 反而唔擔心一舊舊硬到爆嘅石屎? 撞柱㗎死車一樣有機會彈返路中心個禾

其實我唔想同你拗,因為好可能大家嘅出發點都唔同(我就想減低大家Tot車機會,你想乜我唔知),既然無可能令所有人滿意,倒不如做好多人同自己都覺得對嘅事啦。

C-hing,如果你撞到我舊海綿Tot車,我賠俾你,好無?
timtim28 發表於 2011-8-24 20:26:06 | 只看該作者
回復 georgej 的帖子

點會照顧唔到玩快車既老手?個場加咗防撞膠老手撞埋去一樣會保護到,除非你真係覺得老手係唔會撞車的!
RC881 發表於 2011-8-24 20:40:18 | 只看該作者
chris6200 發表於 2011-8-24 14:59
據小弟所知,現時所有改動必須要ASD去做的。因為個場在一年內的保養期內。所以我們一班人可以一同聯署去ASD ...

就由C兄你草擬一份場地改善建議書, 在JV玩車的時候收集大家的簽名 , 我估收集到500~1000個簽名都差唔多啦 , 做左未必得 , 但係唔做d野就一定唔得, 唔洗指意模型店果班友會向康文署反映 , 佢地只會靠害多過幫忙!
chris6200 發表於 2011-8-24 20:47:37 | 只看該作者
absolutely agree.  hobby shop no... la.........
RC881 發表於 2011-8-24 21:49:45 | 只看該作者
咁樣做又得唔得呢? 廢物利用, 安全又環保

樓主| cherwowo 發表於 2011-8-24 21:57:06 | 只看該作者
一定得,只要有C-hing抵得諗,又有方法搵到舊呔嘅話。
Kenny613 發表於 2011-8-24 22:00:22 | 只看該作者
屋企附近個垃圾站耐唔耐有大量舊呔..
RC881 發表於 2011-8-24 22:02:47 | 只看該作者
cherwowo 發表於 2011-8-24 21:57
一定得,只要有C-hing抵得諗,又有方法搵到舊呔嘅話。

唔係由市民做, 而係建議比康文署咁樣做, 一來所費無幾, 又唔多需要封閉場地太久 , 基本上一個晚上可以完成 , 康文署大把架生, 用電鋸將廢輪胎一分為二包住方角石屎, 角鐵更加簡單 , 將輪胎鋸一個切口套入條角鐵就OK .