RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1645|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新手雞求救]想問問倒鏡或者跟車配件要點上色???

大便丸 發表於 2011-8-22 15:49:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟架車2隻倒鏡同個跳燈係膠料白色
而車殼就噴左黃色
咁倒鏡同跳燈都噴黃色係好合理既事
點知用PS黃色噴落膠料跳燈上面
變左做啞黃色
同車身反光黃色好大分別
倒鏡都算  但跳燈係車頭有色差好明顯
想求求解決方法
(噴力架?打蠟?磨光膏?噴COATING?)

JJ浸麻辣湯底跪求詳細方法

登錄/註冊後可看大圖
edwardchow1 發表於 2011-8-22 16:08:49 | 只看該作者
大便丸 發表於 2011-8-22 15:49
而車殼就噴左黃色

用TS油
 樓主| 大便丸 發表於 2011-8-22 16:19:34 | 只看該作者

但應該都同噴左PS既車架有色差架喎
edwardchow1 發表於 2011-8-22 16:29:41 | 只看該作者
大便丸 發表於 2011-8-22 16:19
但應該都同噴左PS既車架有色差架喎

同一隻色的色差是不明顯的,看我的車
 樓主| 大便丸 發表於 2011-8-22 16:57:29 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-8-22 16:29
同一隻色的色差是不明顯的,看我的車

都OK喎
但我見都有小小反光
CHING使唔使噴多層野上去???
阿希32318 發表於 2011-8-22 17:01:18 | 只看該作者
PS油只可以用係薄片殼到
edwardchow1 發表於 2011-8-22 17:04:13 | 只看該作者
大便丸 發表於 2011-8-22 16:57
都OK喎
但我見都有小小反光
CHING使唔使噴多層野上去???

唔駛,TS油本身已經反光
6181788 發表於 2011-8-22 17:14:31 | 只看該作者
而車殼就噴左黃色

JJ浸麻辣湯底跪求詳細方法  圖定係老母?
Allan007 發表於 2011-8-22 21:04:00 | 只看該作者
而車殼就噴左黃色

首先要搵返隻同色既TS油,執滑件零件,噴Mr. Base White打底,噴主色,噴Mr. Super Clear,有需要就用2000號沙紙執執佢,用摩光膏捽呀捽,包你"令"。
http://bbs.rc-evo.com/data/attac ... iee99qz3s9wdnus.jpg
 樓主| 大便丸 發表於 2011-8-23 09:05:31 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-8-22 21:04
首先要搵返隻同色既TS油,執滑件零件,噴Mr. Base White打底,噴主色,噴Mr. Super Clear,有需要就用200 ...

好詳細
想問雙星摩光膏英文叫咩名???
同埋用乜黎捽??
THANKS
carmanae86 發表於 2011-8-23 10:41:04 | 只看該作者
星打磨三寶 (圖.12)

打磨程序如下:1.清洗車身件, 先用(粗目Coars)紅色果支,<芝>落件薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

2.再清洗車身件(一定要),然後用(細目Fine)藍色果支,又係<芝>落件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

3.再一次清洗車身件(一定要),然後用(仕上?目Finish)黑色果支,又係<芝>落令一件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...
carmanae86 發表於 2011-8-23 10:42:00 | 只看該作者
噴油:  最好天氣良好時噴油,  濕度大約70%或已下.

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... p;extra=&page=4
Allan007 發表於 2011-8-23 10:49:33 | 只看該作者
大便丸 發表於 2011-8-23 09:05
好詳細
想問雙星摩光膏英文叫咩名???
同埋用乜黎捽??

好似叫咩polishing compound, 有粗中幼三隻,買中果隻都夠,布仔有專用布,不過可以去五金舖買一楂”光布”又得。卜
 樓主| 大便丸 發表於 2011-8-23 19:38:33 | 只看該作者
唔該晒carmanae86/Allan007師兄