RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1540|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

103 和 104 呔size?

tiger1 發表於 2011-10-17 19:33:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Are 103 同 104 呔size 屎相同呢?
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-17 19:34:12 | 只看該作者
又唔記得,先行謝過師兄們。
jythegreat 發表於 2011-10-17 20:23:32 | 只看該作者
前呔一樣,後呔103闊好很多
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-17 21:03:53 | 只看該作者
好很多? how much is 好很??
jythegreat 發表於 2011-10-17 21:24:57 | 只看該作者
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-17 22:15:45 | 只看該作者
how come??
civicboy 發表於 2011-10-18 01:24:04 | 只看該作者
其實點解成日要問 F103 同 F104 呔呎吋呢??
F103 係以 90年代的F1為藍本 即係 MP4/4 - MP4/8, F643, LOTUS ......
即係行 前細, 尾大 轆
F104 係以 近年代的F1為藍本 即係 MP4/20, MP4/24, F60....
即係行 前後同直徑, 但前窄, 尾闊 轆
理論上唔會有人將兩代F1 呔調轉行, 相信在搖控車都一樣

如果想試, 係可以,
但我相信未必好行
不過我覺得一定唔好睇囉...
由其係F104架 行 F104頭, F103尾
又或者F103架 行 F103頭, F104尾
仲有 兩者呤直徑應該唔同

講完個人意見(即係廢話)就比番D資料出來先
F103 海棉呔
前: 直徑 57, 闊28.5 ; 呤: 直徑 36 mm
尾: 直徑 62, 闊46.5 ; 呤: 直徑 36 mm
F103 膠呔
前: 直徑 55, 闊24 ; 呤: 直徑: 39 mm
尾: 直徑 60, 闊39 ; 呤: 直徑: 39 mm

因為我暫時未玩F104殼, 所以暫時未有祥細資料
只知膠呔 直徑係 63 mm
如果有其他師兄,可以提供吓
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-18 06:46:02 | 只看該作者
"其實點解成日要問 F103 同 F104 呔呎吋呢??"

the answer is: curiosity. Also, it is not uncommon for model manufacturers to simplify their manufacturing process by changing the dimensions, regardless of the real world situation.
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-18 06:48:23 | 只看該作者
"理論上唔會有人將兩代F1 呔調轉行, 相信在搖控車都一樣, 如果想試, 係可以, 但我相信未必好行, 不過我覺得一定唔好睇囉... 由其係F104架 行 F104頭, F103尾, 又或者F103架 行 F103頭, F104尾"
Well, the reality is that many people use 103 front end on 104 and found it work out better, sometime RC performance cannot be determined by imagination alone.
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-18 06:48:37 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-18 01:24
其實點解成日要問 F103 同 F104 呔呎吋呢??
F103 係以 90年代的F1為藍本 即係 MP4/4 - MP4/8, F643, LOTUS ...

Thanks for the info
civicboy 發表於 2011-10-18 09:05:18 | 只看該作者
tiger1 發表於 2011-10-18 06:46
"其實點解成日要問 F103 同 F104 呔呎吋呢??"

the answer is: curiosity. Also, it is not uncommon  ...

星星一向做車係按照比例, 佢好少做D不合比例車
好似以前玩 on road buggy 房車殼, 以我記憶 佢一隻都無...
仲有...星星做殼係要比版權, 版權者係有要求...
所以以前D同現在 F1係點 , 理論上要按比例縮細架....
civicboy 發表於 2011-10-18 09:13:29 | 只看該作者
tiger1 發表於 2011-10-18 06:48
"理論上唔會有人將兩代F1 呔調轉行, 相信在搖控車都一樣, 如果想試, 係可以, 但我相信未必好行, 不過我覺得 ...

真車就一定唔會...
因為舊果D入晒展覽館, 新果D FIA有賽例限制

至於搖控車, 就你鐘意啦...
你覺得得就得架啦...
 樓主| tiger1 發表於 2011-10-18 12:30:03 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-18 09:13
真車就一定唔會...
因為舊果D入晒展覽館, 新果D FIA有賽例限制

You are right on, that is why I ask la, RC is for fun ma