RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1552|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F104 pinion / spur 問題

BGZ 發表於 2011-10-19 23:28:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新手上路, 睇完份 F104 manual, 都無講過跟車既 17t / 63t 係 幾多 pitch? ,請問有無 C Hing 知道 48 / 64 / 定係其他?

另外, F1 是否可以流用 Touring 車 的 Spur(大減)?  除左個 rear shaft adapter/spacer, 仲有咩要換埋架?  珠仔係咪都要換?
li5115 發表於 2011-10-19 23:55:51 | 只看該作者
回復 BGZ 的帖子

封面和page14有講。
06 Module
 樓主| BGZ 發表於 2011-10-20 00:07:24 | 只看該作者

回復 li5115 的帖子

多謝, 找到了.

登錄/註冊後可看大圖

第一次玩 雙星車, 原來佢用公制, 計 04 06 08 module.  又學到野.
http://www.rcdriftclub.com/home/archives/9
chacha 發表於 2011-10-20 02:26:36 | 只看該作者
BGZ 發表於 2011-10-19 23:28
新手上路, 睇完份 F104 manual, 都無講過跟車既 17t / 63t 係 幾多 pitch? ,請問有無 C Hing 知道 48 / 64  ...

如果用其他廠大減,要換 1 分珠
 樓主| BGZ 發表於 2011-10-20 19:50:57 | 只看該作者
chacha 發表於 2011-10-20 02:26
如果用其他廠大減,要換 1 分珠

http://www.rcmart.com/catalog/rc ... -balls-p-31238.html
是這種 1 分珠嗎?
chacha 發表於 2011-10-20 21:27:42 | 只看該作者
BGZ 發表於 2011-10-20 19:50
http://www.rcmart.com/catalog/rc-evolution-yeah-racing-1588mm-ceramic-balls-p-31238.html
是這種 1 ...

li5115 發表於 2011-10-20 21:39:57 | 只看該作者
chacha 發表於 2011-10-20 21:27

1/8 至真
jythegreat 發表於 2011-10-20 21:42:56 | 只看該作者
chacha 發表於 2011-10-20 21:27

撘咀一問:

我大齒用kawada 100T (跟珠仔的,但我唔知幾多分), 細齒都係kawada 20T, 有冇問題呢?
吃喝玩樂 發表於 2011-10-20 21:52:09 | 只看該作者
回復 jythegreat 的帖子

大齒用100/細齒用20=5
咁咪會好慢
jythegreat 發表於 2011-10-20 22:02:08 | 只看該作者
吃喝玩樂 發表於 2011-10-20 21:52
回復 jythegreat 的帖子

大齒用100/細齒用20=5

ok wor, 我用13.5T turbo, 我見師兄講開珠仔 size, 我唔知會唔會有問題
chacha 發表於 2011-10-21 02:07:17 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-10-20 21:42
撘咀一問:

我大齒用kawada 100T (跟珠仔的,但我唔知幾多分), 細齒都係kawada 20T, 有冇問題呢?

雙星一路都係用 3mm ,京商以前都係(依家就唔清楚),其他大部份都係用 1 分珠