RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17582|回復: 126
收起左側

12月25號玩完的感想

kyoshozx5 發表於 2011-12-27 13:08:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
當日小弟係玩電車的,但因沒有分油電時段。所以覺得好亂。而且油車啲師兄,持住自己架車大隻,冇理人感受不停full雞。撞到人哋架車仲要俾油。因為佢哋停低就會死火。但係咪要撞爛人哋啲車先至安樂呢?我踝日同三架油車一齊跑,有兩架快啲,第三架因為要追車,便越過對面線來追車。然後與我迎面直撞我即時爛車。咁樣玩車我以後點玩呀!係咪叫我哋玩電車啲人唔好再幫襯呢!希望興仔可以分油電時段。每十五分鐘便最好的。謝謝
tonglau2000 發表於 2011-12-27 13:35:41 | 顯示全部樓層
"第三架因為要追車,便越過對面線來追車"-----呢 D 主要係個人問題
其實最後都是靠大家讓一讓
我油电都有玩
如果分油電, 跟住又再要分 1:8     1:10 , 我諗場主好難做
hk_sdu 發表於 2011-12-27 13:43:59 | 顯示全部樓層
我玩電八架車夠大, 但以我所見我車同其他車相扣, 落去執車d人繼續比油,咁我就成面泥la
人品問題,一樓果d就車品問題
hk_sdu 發表於 2011-12-27 13:46:54 | 顯示全部樓層
但我讚成分油電時段,以住去咁多次都好有默契, 25 號太多人, 一個字 "亂"
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-27 13:46:56 | 顯示全部樓層
回復 tonglau2000 的帖子

我只時說油電分開唔需要分1/8或1/10。但你需要知道只有電車會讓,油車唔會讓只撞開你。因為佢唔會爛車。
arlok1012 發表於 2011-12-27 14:52:23 | 顯示全部樓層

如果我玩油車但有朋友玩電車點算?如果油電分開但唔分比例,在電車時間1/5電車都可以落場?其實要規則是有好多可以訂,但係咁多規則只會惹來更多分歧,人多的時候我無理由放架1/5落場.講到尾都係要大家就一就
lung1 發表於 2011-12-27 14:58:32 | 顯示全部樓層

之前我地成班都玩緊1/10電buggy,但每次去都有朋友比d 8仔油雞射爛, 自從改左新track 我有幾位朋友轉左1/8 電車先夠d 油8 "撼", 而1/10 電可以話生存唔到,  繼續落去只會趕走班玩1/10 電車客...
希望場主可以跟進一下, 分返油電時段..
Marksman 發表於 2011-12-27 20:00:13 | 顯示全部樓層
1/8 電比 1/8 油還要重和大power, 可能d 油車d 声比人感覺惡晒咁, 如果單是分油電時段, 這種"大蝦細"的"感覺"會更嚴重. 要分就應該先分比例. 不過1/10的SC 又糸可以撞散d 1/10 buggy 的 ......... 再分下去就只可以團體包場的形式, 自己一班 friend 點玩都得.
22年 發表於 2011-12-27 20:09:42 | 顯示全部樓層
你地應該覺得自己好好彩唔係今日入黎。
講返樓主個case, 完全係人嘅問題。入黎玩開果班油車師兄我無見過,反而佢地會主動讓人。
tonglau2000 發表於 2011-12-27 21:23:55 | 顯示全部樓層
如果分油, 咁我又要再分大細 power , 再分 buggy, truggy ,,,,,我用臺偈, 人地用意大利 nova, power 差一截 ...........
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-27 21:52:03 | 顯示全部樓層
各位師兄我只是要求好簡單的玩車方法,都話只是分開油電,唔駛理1/10 定1/8。每次十五分鐘。我諗油電都要整車時間。十五分鐘好快過。就係咁簡單,點解你吔講咗咁多理由。要有秩序姐。你哋玩油車我都唔會咯去玩。你哋知唔知嗰日我就係俾兩架油車係跳枱喥射中背嗰位人兄,跟住sorry都冇講句,然後繼續行因為停車會死火。如果係正面射中我,我想已經入咗院
Marco明 發表於 2011-12-27 21:52:03 | 顯示全部樓層
其實.....車只係佔少部份........'人'先係最主要
比油,落brake,行岩線,行錯線.......都係'人'去控制
我覺得油電齊飛係絕對無問題.......問題係d人點控制自己架'猛獸'
今日聽到個油雞大佬話 : 我唔玩brake既........呢個會唔會係重點呢
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-27 21:59:00 | 顯示全部樓層
點解你吔講到離晒題 ,每次講正經嘢,都會有人差開話題。但係無建設性的。只是係喥吹水。講笑。唉
Marksman 發表於 2011-12-27 22:20:19 | 顯示全部樓層
其實其他師兄無離題, 佢地糸想話單單分開油和電, 你的問題還是一點都解決唔到, 原因就是其他師兄所講的駕駛者的操手, 而不是車種的問題

1/10電車一樣可以撞爛 1/10的電車, 1/8的也可撞爛1/8的, 1/8, 1/10, 1/18 .. 不論油或電也可以撞傷人的, 但牠們全都是死物, 要定規矩就應該要定在駕駛者身上, 要有品和安全才有用.
Marco明 發表於 2011-12-27 22:28:01 | 顯示全部樓層
Marksman 發表於 2011-12-27 22:20
其實其他師兄無離題, 佢地糸想話單單分開油和電, 你的問題還是一點都解決唔到, 原因就是其他師兄所講的駕駛 ...

agree~~~比個5
mansiu 發表於 2011-12-28 00:01:25 | 顯示全部樓層
自從車場唔反對玩油車之後,呢個問題出現左好耐,油電分唔分開玩係其次,主要係D車手[車品]問題(勿對號入座),有時有部份玩油車的車手由油車區set 車set到去電車區仲要full雞果隻,跟本連fd 講野都聽唔到.

樓主想避免被油雞所傷,最好都係選星期六去,會少好多油車,無謂有不必要的損失.
chestertai 發表於 2011-12-28 00:05:41 | 顯示全部樓層
仲諗住去體驗下添聽落好驚
豬油高 發表於 2011-12-28 00:24:11 | 顯示全部樓層
回復 chestertai 的帖子

你唸住去劏車場玩?,我朋友是咁叫的,但係佢又死要去(犯賤),我同佢一齊買slash 4x4,我到現在都未爛,佢已換左sc10 4x4了,但都全身傷痕(被大石+油車親吻)....
chestertai 發表於 2011-12-28 00:29:49 | 顯示全部樓層
回復 豬油高 的帖子

有冇咁恐怖
euro614 發表於 2011-12-28 01:00:21 | 顯示全部樓層
Marksman 發表於 2011-12-27 22:20
其實其他師兄無離題, 佢地糸想話單單分開油和電, 你的問題還是一點都解決唔到, 原因就是其他師兄所講的駕駛 ...

十卜。車品係最大問題,人貴自知,無奈ing..