RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2394|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

數碼servo同無刷servo分別?

JasonLeung 發表於 2012-1-2 14:32:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
數碼servo同無刷servo分別?
我上網見2種servo性能好似唔相差太遠
但無刷就貴一截
想請教師兄們無刷servo比數位servo有咩好處
luntao 發表於 2012-1-2 14:46:37 | 只看該作者
數碼servo同無刷servo無得比
數碼servo比起普通SERVO個反應快D
而無刷servo係講緊佢個摩打仔,無刷servo就會勁D,不過我玩大腳,
用緊D MG995 996哈哈又便又抵玩,壞左就會買個果新既,呵呵
 樓主| JasonLeung 發表於 2012-1-2 14:53:52 | 只看該作者

哈~
MG995 996都好多人用
平得黎又有金屬齒

我係規格表見到數碼同無刷servo個反應時間同扭力都唔係差唔係好多,但係價錢就差一截,所以有咁既疑問~
uchifong 發表於 2012-1-2 15:32:13 | 只看該作者

數碼servo 同非數碼servo 主要分別在準繩度上~~~因為數碼servo 比非數碼servo 在refresh rate 上頻率要快....因此比一般非數碼servo 要準確..............而無刷問題就好似上面d ching 咁講係個motor 問題(e+全部無刷servo都係行數碼ge).........分別就係 無刷 同 有刷motor 性能上的分別 & 使用壽命等等~~一般無刷motor 因為本身motor內阻比較低,因此力量及速度都會比較好
g679654 發表於 2012-1-6 17:51:32 | 只看該作者
數碼servo resolution2048/1024,每點都定到,有何用途?有玩過Heli CCPM就知,當3個servo同時推轉盆,若3個servo行程同resolution唔一樣,個十字盆無法水平上落,咁黎D servo送比人都無人要,(指在Heli model上)。舉多個例,servo中位在1536ms,每次servo回中,數碼servo 回中有5%誤差,而非數碼servo 有機會15%誤差。咁樣駕車點set中位都無用。
jack_so 發表於 2012-1-6 18:15:10 | 只看該作者
雖然未試/用過(感覺上/確保搖控電壓正常何)