RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5357|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

5.1 探路去後感

RCandylau 發表於 2012-5-2 14:06:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
方通算好方便
場地設拖算好好
香港難得,難求的一個好場
小弟是玩1/8油的,但係今次只去探路無帶車去玩
有以下個人感覺:
1/8油同電齊起好刺激,好震憾
1/8油車太多真係耳仔頂唔住太耐,下次去要帶備耳塞
1/8煙太多散唔到,好似密室燒炭,我擔心玩多幾獲身體有毛病,偶爾要出去呼下氣
嘈到拆天,但好震憾,針無兩頭利,如果拆走太多圍牆鐵皮嘈到出面就嘈到正府又有危險,不直一博
1/10同1/8一齊玩,1/10電好蝕底,俾1/8飛跳一禽死梗
玩1/10可在場外空地玩好過

油煙散唔到有點攻眼,希望場主可以係控台對面加多10把8把大抽氣扇,槍走晒攻眼攻鼻二氧化碳氣味
地下太乾,如果可以加多點水份,好似外國的比賽場粘土式或硬一點會見龜裂地咁就好,玩完全身唔多沙塵就好,我昨日企在台上用iphone影相個iphone面都係塵,我之後仲去廁所洗面先走人,場內基乎每處地方泥土沙塵滿佈

主要對身體毛病的有:耳嗚,鼻屎多,同呼吸系統
我俾個場90分

樓主| RCandylau 發表於 2012-5-2 14:07:59 | 只看該作者
個中感受,場主可以問執車仔,真係命都唔長
Andrewkwan 發表於 2012-5-2 14:14:11 | 只看該作者
執車果D人兄真係要俾果叻 !
@850 發表於 2012-5-2 18:08:39 | 只看該作者
場地正,日租位台底不夠冷氣,頂到下午4點走人,油車廢氧很勁.有無電車日安排.
johnny 發表於 2012-5-2 23:14:26 | 只看該作者

個埸根本唔應該玩油車.
空氣污染指數爆標 !!!!!!!!!

有師兄仲食煙, 絕對同自己個肺過唔去, 仲想燒了月野倉.
小弟見識少, 室內玩油車同燒炭冇分別.
我全程用口罩都頂唔住.

長此下去電車友唔會再去.
油車師兄都唔去, 因為個肺頂唔住.
仲有員工...唔知頂得幾耐?

場主暫時應分開電油時段, 例如 1 小時油, 1 小時電.
一來可減少碰撞, 二來可以讓場內空氣換一換.

**** 要更正樓主, 你吸入的是一氧化碳 ( 係毒氣 ) *****
人體呼出的才是二氧化碳.

haha009x 發表於 2012-5-3 01:11:41 | 只看該作者
最好分開玩,早場油車(9am-3pm),下午電車(3pm-9pm),這樣做空氣先流通, 分開時段玩係最有效,油車既Ching又唔洗躲開電車,電車既Ching又唔洗聞廢氣
TKOFANS 發表於 2012-5-3 01:34:29 | 只看該作者
"油車既Ching又唔洗躲開電車"

油車慢過電車咩
powis 發表於 2012-5-3 08:57:44 | 只看該作者

"場主暫時應分開電油時段, 例如 1 小時油, 1 小時電."

it is not practical, everybody want to play anytime and not willing to wait.
johnny 發表於 2012-5-3 09:53:08 | 只看該作者

回復 powis 的帖子

It is practical if people come to a compromise !

What really non-practical is " Playing gasoline car non-stop over an hour ".
Especially, this is a track with bad ventilation.

People should take a break between each playing interval and take a rest, right ?
powis 發表於 2012-5-3 11:47:57 | 只看該作者
回復 johnny 的帖子

You raise the point, who will come to a compromise.
if you are working on the setup of the 電 buggy during "電 hour", if u just finished and the 電 hour is ended, then you have to wait 1 hour to play, do u want to wait it?  Of course if you own both 電 and 油 cars then u will have no problem.

Another possible problem is if u set a 1 hr "油" period, during that period the noise and 空氣污染指數 will be super high, so after that period whats the feeling to the 電 user? They will suffer the pollution higher than if not separate  to 油 and 電 section.
benlau 發表於 2012-5-3 11:59:03 | 只看該作者
powis 發表於 2012-5-3 08:57
"場主暫時應分開電油時段, 例如 1 小時油, 1 小時電."

it is not practical, everybody want to play  ...

好提意! good point!
euro614 發表於 2012-5-3 12:16:53 | 只看該作者

分時段 - 就會又有人跟住問,入場費係唔係都分先?!!!!!! 只玩電車,就俾一半...
kaka 發表於 2012-5-3 12:20:23 | 只看該作者
最好半小時一節,唔係等太久,或油車時段電車都可以出車(唔怕死的話)
efour 發表於 2012-5-3 12:25:52 | 只看該作者

好老實講呀,邊個會肯等啊?就好似樓上 Powis 師兄話齋,
你用左1個鍾整車 / Set 車,跟住你岩岩放部車落條 track 度,
跟住......夠鍾,你收唔收車呀?就算你肯收,其他人又係唔係跟你收?
同埋唔係人人都會一玩就玩一日車,我當你玩電車,你預左玩半日(當6個鍾先啦)
你去到岩岩係油車時段,
好,等一個鍾 (1),玩 (2),等 (3),玩 (4),等 (5)(仲要執野,洗太,清潔),最後一個鍾話仲玩唔玩好呢?
(遲左交人,下次想玩都難
仲有呀,岩岩完左1個鍾油車時段,空氣污染指數極高,跟住斑電車友就邊索邊玩,你話 high 唔 high 呢?

關於場地既意見,我相信場住會一一消化然後作出改善,
反而空氣污染及噪音問題先係最難解決甚至要作出取捨,
唯有等,或姐跼住都要玩架啦
kaka 發表於 2012-5-3 12:44:48 | 只看該作者
比d時間場主改善,已經做得好好,新場係要慢慢執,唔會一步到位
coolcooleric 發表於 2012-5-3 13:21:15 | 只看該作者

我個人認為分時段是不可能實行.正如euro614 ching所講,分得時段, d人又想分1/10,1/8, 之後又~~~~~~~
我認為大家應把重心放係通風問題上, 就可解決到油電問題. 而有ching話想分油電的其中一個原因是電快過油! 這個原因我認為有點不合理. 如果電快過油,你大可以過佢頭囉,不是一個問題.唔通架架車都應該同一速度!!!!!

通風問題上,我認為要氣扇是有用,但不是全都是吹向場內,在看台上是吹入場,而看台對面是把空氣抽出場外!希望形成對流!

借圖一用
 樓主| RCandylau 發表於 2012-5-3 13:29:23 | 只看該作者

分時段我第一個唔去
我由九龍入去山長水遠入去分時段我不如去TKO
搞比賽你慢慢去分時段
個問題係排氣問題,性命問題一氧化碳問題
我都唔想場主花太多電費
控台一邊已有4風扇吹控者
只希望控台對面加幾支抽氣扇就好感謝(見相片第三)
 樓主| RCandylau 發表於 2012-5-3 13:33:20 | 只看該作者
炎夏將至,焗住,如太多一氧化碳有人暈左,記者來到,定必收皮,到時想玩都無
MNP 發表於 2012-5-3 14:03:11 | 只看該作者
加幾把牛角扇去做對流解決通風問題係最好辦法
johnny 發表於 2012-5-3 14:08:46 | 只看該作者

回復 RCandylau 的帖子

各位大佬, 我都明大家唔想玩車有任何限制, 我純粹提出意見, 冇約束力.
正如各位大佬所講, 大家都係俾錢入場玩.
最緊要大家遷就一下, 唔好玩鐡人耐力賽, 玩成柆鐘, 煙霧瀰漫都要玩.

現在最重要都係通風問題.
要明白空氣問題唔係個場製造出來, 係油車製造出來.
俾錢入場玩當然可以要求改善, 但始作俑者是否應減少對其他人的影響?