RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1525|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問一架4WD車是否慢慢爬是在於架車本身的設定還是在於個控?

tcow 發表於 2012-5-16 01:51:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想試玩慢慢爬, 去過旺角睇過d 4wd搖控模車 (無跟控那類), 全看不明, 我亦未玩過自己整的搖控車, 細時無錢, 現在人到中年總想試試。
想問基本的慢慢爬是否在於個控有2個mode / 波, 一個快, 一個慢? (即係買是旦一架4wd搖控車, 再加一個"慢慢爬"專用控就可以呢?
如果砌砌下唔識砌可以點?
有無人開班教人砌車呢?
試過問過一個旺角店, 問他店中那些4wd車是慢慢爬, 他說架架都得, 只要隻食指輕力d, 架車就慢啦, 我諗唔係咁吧, 所以上來請教各位。
Thank you
周百通 發表於 2012-5-16 09:54:54 | 只看該作者

找回童年未得到的.....讚好。
大家討論一吓,其實一般2ch或以上控都可以用在慢爬。
如果怕砌砌下唔識砌,不如買部RTR版(車已完成)。
他說架架都得只要隻食指輕力d, 架車就慢啦估佢唔想答你。
longman0072 發表於 2012-5-16 10:17:28 | 只看該作者
基本上係車架設計先可以定義為部車係唔係 慢爬 (Rock Crawler)

專業級慢爬車要避震行程較長, 可完成扭腰動作先得:

4 Link (4 連桿式懸掛結構)

登錄/註冊後可看大圖

實際扭腰動作:

登錄/註冊後可看大圖

孖星 CR-01 都算慢爬, 但車架無扭得咁勁~~~

登錄/註冊後可看大圖

鬼謎 發表於 2012-5-16 11:10:05 | 只看該作者
我好同意樓主所講, 應該要玩下...
睇下C兄想玩仿真, 定係玩D真正好爬得既車啦. 如果仿真 星星車真係唔錯, 但係唔係個個可以做得咁靚...
AX10 買返黎裝少少野就可以玩得, 但係如果要玩得專業, 都係要自己改, 例如車0太內加鉛, 改電位, 甚至加後輪離合器和轉向等等...真係多到數唔晒~~
不過如果C兄係對模型車認識唔多, 就最好先買部原廠車(RTR)玩下先, 識多D車友, 好快你都會變專家 ~~~  ^Q^ 祝C兄 快D有車仔玩啦 ~~~~
路人丙 發表於 2012-5-16 13:36:26 | 只看該作者

師兄如剛接觸過搖控車/慢爬,其實可以考慮下axial scx10 rtr,原裝已砌好,有電子野,只要改金屬拉桿同買電就可以玩,不需很大的改動已很好爬http://www.axialracing.com/ftp/scx10_honcho/index.html

s097445 發表於 2012-5-17 00:39:07 | 只看該作者

請問ching們後輪離合器那樹可以找到( for CR01)/裝系邊樹/同幾$倒.  謝謝
鬼謎 發表於 2012-5-17 15:34:07 | 只看該作者
有好多時都會用到尾離合器, 有D情況仲要鎖尾o太, 可以睇大E條片就知道了.
尤其係2:30果段, 如果唔係斷開左個尾動力 好多時會因為尾有動力就推反架車~~

http://www.youtube.com/watch?v=z7tycH5yKxQ&feature=related
lovekikikikiki 發表於 2012-5-17 17:16:49 | 只看該作者
crazy 佢呢架好爬得喎
鬼謎 發表於 2012-5-18 11:10:28 | 只看該作者
我地以前嚮石澳玩幔爬既片段, 用手機影的, 所以個畫面好差, 小心睇到有D暈
其實如果真正玩幔爬, 係個個都好爬得架~~~

http://www.youtube.com/watch?v=5n-rJj4BlSg&feature=relmfu
kelvin6a23 發表於 2012-5-18 14:08:21 | 只看該作者
我覺得,如果ching唔係爬石既話,scx10 係唔錯既選擇。
因為cr01重心太高,要改反咁上下先爬得好。相比scx10唔洗大改,已經玩到笑haha,我會覺得scx10 is better。
而且scx10衣家好多ching玩,件都易找。
仲有,就算買左架ax10 尼玩,都未心咁多用武之地(真係玩爬石)..............
希望幫到你啦!同埋爬下文啦!