RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5603|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買AXIAL DINGO KIT-等待中,但係手多買左 Gmade R1

November 發表於 2012-5-21 21:21:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家好,小弟新手想買AXIAL DINGO KIT,有幾個問題想問問各位

1. 架車邊到仲有賣?
2. ESC, MOTOR, 控...等等有什麼好介紹?
3.叉機,LIPO電又有什麼好介紹? (HYPERION叉機, 因為見好師兄推介)
4. 工具等等可以係邊到買,因為睇過MANUAL要用D專用批

因為小弟真係由零開始,希望各位師兄幫幫手教導吓小第,真係好想同位師兄一齊出車上山玩
mercedes 發表於 2012-5-21 22:30:04 | 只看該作者
到偉高落訂
patrickli071 發表於 2012-5-21 22:37:16 | 只看該作者
其實都唔係咩專用批, 只係唔同大小直徑既六角批,
廣莘街好多舖頭都有得賣,
同埋慢爬對舊電既要求相對地唔算好高,
容量反而重要d.. 差機方面, 我自己用緊imax b6,
平平地都算幾好用~
小小意見  
 樓主| November 發表於 2012-5-21 22:57:16 | 只看該作者
回復 mercedes 的帖子

thanks , 聽日打去問吓有無得訂先
 樓主| November 發表於 2012-5-21 23:04:51 | 只看該作者
回復 patrickli071 的帖子

thanks 回覆,我諗住買齊一SET批,就可以開工

另外想問問LIPO電,容量應該點分,2S 7.4V.. 有無D reference可以提供比小第學下?
(真係叉機同電都未識分)

P.S.patrick兄,你而家果部係咩車?,希望好快可以約你地一齊上山玩
patrickli071 發表於 2012-5-22 01:49:31 | 只看該作者
回復 November 的帖子

我都係scx10,不過係honcho殼, rtr版
lipo電果啲我都唔係太識分,我都係問其他ching介紹既,
用開果隻電係4200mah,2cell 7.4v
ccc_78 發表於 2012-5-22 09:49:52 | 只看該作者

我都係dingo kit, 我之前都搵左好耐:p, 最後都係偉高買到
一般都係用有刷esc, 一定要搵d有前後波, 有d電變就有拖剎, motor我用23t, 之前用過55t, 太慢, 又唔多見佢好力d, 控就要睇你預幾銀, 平既4pl果d都得........
電....主要多d mah果d好, 一玩就幾個鐘, 我用5000mah 30c 2舊, 一般去白泥由9點玩到1點都夠晒
工具就一般遙控車果d, 1.5 2.0 2.5 呢幾支, 加軨匙就ok

dingo kit本身都跟四條金屬拉杆, 不過轉向果條係膠, 換埋就good, 已經好好爬, 唔洗大改

樓主| November 發表於 2012-5-22 10:41:56 | 只看該作者
回復 ccc_78 的帖子

thanks回覆, ESC,MOTRO,SERVO你用邊幾隻同幾錢?

控其實我預千4,5多D,4PL太多師兄介紹太多人買,我諗KWS都無晒,可能要諗其他款.

工具我睇過,平D就用EDS tools,貴D就用HUDY, 所以我都用EDS TOOLS.

如果換轉向個PARTS,大約幾錢到?

好想怏D同你地出去玩
 樓主| November 發表於 2012-5-22 11:18:52 | 只看該作者
tegretol兄,收到你PM,但係我仲未用到PM,有無EMAIL可以聯絡你 thanks
patrickli071 發表於 2012-5-22 12:56:17 | 只看該作者
如果買到番黎之後砌,
最緊要記得兩條車軸上面總共四條pin 一定要落羅絲膠or 用d方法唔好比佢走出黎,
因為我架scx10 第一次上山玩就已經甩左..  
 樓主| November 發表於 2012-5-22 14:03:39 | 只看該作者
回復 patrickli071 的帖子

明白,到時砌果時再請教你
zeda 發表於 2012-5-22 14:05:37 | 只看該作者
November 發表於 2012-5-22 10:41
回復 ccc_78 的帖子

thanks回覆, ESC,MOTRO,SERVO你用邊幾隻同幾錢?

4PL 在 kws 還有得賣
 樓主| November 發表於 2012-5-22 14:41:55 | 只看該作者
zeda 發表於 2012-5-22 14:05
4PL 在 kws 還有得賣

可以PM我得MA, thanks
zeda 發表於 2012-5-22 16:21:31 | 只看該作者
November 發表於 2012-5-22 14:41
可以PM我得MA, thanks

我在智樂及貓店見過
 樓主| November 發表於 2012-5-22 19:11:38 | 只看該作者
有無師兄今個星期會出去買野,有就一齊買可以MA?
s097445 發表於 2012-5-24 20:51:37 | 只看該作者
Ching請問見到邊間有得買(4PL),月頭問過間間都冇.Thanks
bluedingo 發表於 2012-5-28 15:04:43 | 只看該作者
You can search "Axial SCX-10 Dingo Kit build part 1-5" in youtube.  It shows you every step to build in 5 videos.  Very detail.  Must See!
 樓主| November 發表於 2012-6-6 18:32:46 | 只看該作者
bluedingo 發表於 2012-5-28 15:04
You can search "Axial SCX-10 Dingo Kit build part 1-5" in youtube.  It shows you every step to build ...

thanks ching, 睇左URC DINGO KIT BUILD 手多禁左GMADE R1 BUILD,好鐘意佢個外型所以係JUNFAC到訂左
 樓主| November 發表於 2012-6-6 18:35:28 | 只看該作者
lovekikikikiki 發表於 2012-6-6 18:39:47 | 只看該作者
r1 正呀