RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13160|回復: 32
收起左側

香港70年代尾 condor?

tiger1 發表於 2012-5-30 13:23:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

到底有冇師兄曾經擁有、見過 or 玩過香港制造1/12 Condor?

仲有冇人記得中文名係乜?
 樓主| tiger1 發表於 2012-5-30 13:26:58 | 顯示全部樓層
我只記得係白色,好似呀騷屎rc12E
macau-rc 發表於 2012-5-30 14:16:58 | 顯示全部樓層
好像叫禿鷹
kkchung 發表於 2012-5-30 14:25:13 | 顯示全部樓層
cfchung 發表於 2012-5-30 14:40:51 | 顯示全部樓層
condor我就知。。。黄色千維底板得一mm厚,軟到死。上面有塊黑色有大细loan嘅膠板。頭擔係黑色膠造,好似孖星拖頭果條。泵把有D似亞so屎,不過係紅色軟膠。轉响就好似super champ咁。尾軸行珠叉用壓力啤令收緊。尾摩打座都係黑色膠造。
chacha 發表於 2012-5-30 15:21:03 | 顯示全部樓層

直情係叫禿鷹
 樓主| tiger1 發表於 2012-5-30 18:29:40 | 顯示全部樓層
Yes, Condor, not concord
nastyboy 發表於 2012-5-30 19:06:50 | 顯示全部樓層
我買過,果時糸觀塘間要上樓買既,香港製做,無記錯係$150元
 樓主| tiger1 發表於 2012-5-30 19:07:39 | 顯示全部樓層
正嗎?
cfchung 發表於 2012-5-30 19:30:51 | 顯示全部樓層

禿鷹的遺駭............

黑色果塊裝电同遙控嘅膠板先係.......
IMG_2364.JPG IMG_2365.JPG IMG_2370.JPG
mos-leung 發表於 2012-5-30 19:39:34 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2012-5-30 14:25
像 ASSO 車子是否說西松模型做那些 CB350、CIBIE CAR 500、CB049 .....

like RC12E,西松模型 is cx12 ?
andylee 發表於 2012-5-30 20:30:55 | 顯示全部樓層
好像是觀塘模型有賣,當年高生還在那邊。如果我有記錯的話,請各師兄指正。
chiu 發表於 2012-5-30 21:24:49 | 顯示全部樓層

I played Condor before but the quality is not good.

車仔同學會 發表於 2012-5-30 21:34:15 | 顯示全部樓層
請問依家仲有冇人有西松模型cx12 & CB250 &350既相片?
想懷念下
 樓主| tiger1 發表於 2012-5-30 23:09:51 | 顯示全部樓層
cfchung 發表於 2012-5-30 19:30
禿鷹的遺駭............

I like that 黑色果塊裝电同遙控嘅膠板....... great
chiu 發表於 2012-5-30 23:11:45 | 顯示全部樓層

Old photos for ref.

Sai chung 2.jpg
sai chung 1.JPG
jj2006 發表於 2012-5-30 23:23:16 | 顯示全部樓層
還有GE 電,禿鷹跟西松系兩個牌子,原來當年香港已經流行翻版,土炮,山寨
 樓主| tiger1 發表於 2012-5-30 23:28:48 | 顯示全部樓層
jj2006 發表於 2012-5-30 23:23
還有GE 電,禿鷹跟西松系兩個牌子,原來當年香港已經流行翻版,土炮,山寨

年香港已經流行翻版 since many decades ago
 樓主| tiger1 發表於 2012-5-30 23:29:19 | 顯示全部樓層

nice photos, thanks, both are Condor??
aattaa 發表於 2012-5-31 00:23:17 | 顯示全部樓層
可能當時學校很近西松關系,經常都會行過西松,但很少入去睇o野,因當時自已玩緊Associated,老實講當時是看不起西松産品的.因覺得似抄習Associated,但回想以70年代香港的機器設備技術和搖控市場來説,肯投資做搖控車算是很勇敢的嘗試了.到現在返而好懷念這個品牌!!