RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2144|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關裝了CS後的操控問題

kep 發表於 2012-6-4 18:25:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我剛剛裝了CS1.5試玩,但發覺一比大少少油便好容易向一邊甩,完全不能行直線(慢速也不能)請問在操控上是不是和行前頭單+後直軸完全不同? 而且有連續灣上想接駁亦不容易,另外會不會是設定問題令到好易搶呔? 完全好像是沒有set車的感覺,我用上8.5T麼打及0.07速度的Servo.

煩請各位飄移大大,指點一下

^_^...Thank you so much  
roy55699 發表於 2012-6-4 23:33:54 | 只看該作者
正常的!! 入門大多數人都有同樣情況,尾油壓用軟一點及底度數油壓油會比較易控制,飄移車SETTING並不同快車一開始便玩得到,如果有CS更需要有更深入嘅SET車技巧,但可以玩車時與多一點朋友交流會更易上手

此乃個人意見,不喜勿理!!!
 樓主| kep 發表於 2012-6-5 07:52:43 | 只看該作者
Thank you so much !
咁真係有排練><
小蟲蟲 發表於 2012-6-5 08:48:42 | 只看該作者
C兄邊度玩多!
 樓主| kep 發表於 2012-6-5 17:45:27 | 只看該作者

Thank you so much,不過好似都冇講有虛位應怎決定,anyway 多謝你,呢份 嘢 都學到好多嘢
 樓主| kep 發表於 2012-6-5 17:46:23 | 只看該作者
回復 小蟲蟲 的帖子

大埔或土瓜灣多,新手
roy55699 發表於 2012-6-5 18:20:36 | 只看該作者
kep 發表於 2012-6-5 17:45
Thank you so much,不過好似都冇講有虛位應怎決定,anyway 多謝你,呢份 嘢 都學到好多嘢

咩虛位先? 加介子去解決
 樓主| kep 發表於 2012-6-5 18:34:02 | 只看該作者
好似部分係servo 本身既,亦有些好似來自份膠料的大轉向,我玩type C
 樓主| kep 發表於 2012-6-5 18:38:06 | 只看該作者
好似有D以回中不足,再補軚就好易廖
小蟲蟲 發表於 2012-6-6 22:06:39 | 只看該作者
C兄我仲新過你!我連架車都未砌好!有機會過兩招比細老!
goldenk001 發表於 2012-6-7 16:22:36 | 只看該作者
一般來說,CS1.5 慢速時都可以行到直線的
你是否未SET轉向中位?/左右TEO IN/OUT的SETTING有差距?

INFO來原:本人的FCD1.8 DRB
 樓主| kep 發表於 2012-6-8 11:49:14 | 只看該作者
我覺得師兄你講得啱,因為換左膠件的大轉向,這個星期我硏究左好多次,個轉向嗰part既虛位每邊可以差成三四度,所以一直有唔知以最開定最入為我頭toe既set車結果,另外每次tune左右既&#164717;向最大角度時,用set車tools度完,轉頭度左右又唔同,比D虛位玩死,今個星期換番原裝試下,set車時發覺虛位少左,度頭toe時都好似正常D,睇下有冇改善.
唔知換金屬件既大轉向會唔會一樣咁多虛位?

同埋用set車tools度2邊轉向角度係要逗起車頭&#164717;盡放低為準定係放在枱面轉盡為準呢?
goldenk001 發表於 2012-6-8 16:32:39 | 只看該作者
金屬件既大轉向都會有虛位出現的
這是大轉向的死症
指可以加介子去減小虛位

SET TOE IN/OUT時至好SET左個度數後
逗一逗個車頭,在望返兩邊度數是否正確
因為虛位的問題,故就算你SET好左,但唔逗一逗的車頭,兩邊的度數都可能會有差距
 樓主| kep 發表於 2012-6-8 17:57:10 | 只看該作者

回復 goldenk001 的帖子
咁我需唔需要將個虛位拉到最開(等於toe out 最大值)來作為set車結果??
goldenk001 發表於 2012-6-8 18:36:43 | 只看該作者
唔洗逗一逗就得
 樓主| kep 發表於 2012-6-9 02:16:14 | 只看該作者

Thank you so much
 樓主| kep 發表於 2012-6-9 02:16:21 | 只看該作者

Thank you so much
jorryliu 發表於 2012-6-9 12:47:21 | 只看該作者
我都係新手,有時間一齊玩