RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2637|回復: 12
收起左側

終於有人救SAAB…

Scania 發表於 2012-7-3 08:58:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://car.cool3c.com/article/59639
SAAB比一間叫「瑞典國家電動車」既公司收購,呢間公司由瑞典,中國同日本三分資金組成

亦即係話,SAAB會變成全電車既車廠…
BUNNYYUEN 發表於 2012-7-3 09:39:55 | 顯示全部樓層
好事黎播
Lotus 發表於 2012-7-3 11:26:16 | 顯示全部樓層
想起SAAB的異形異樣就想嘔
rk2 發表於 2012-7-3 11:42:02 | 顯示全部樓層
舊款還可以, 新款真係唔掂.
teamxray 發表於 2012-7-3 11:48:16 | 顯示全部樓層
救黎做乜??
包兄 發表於 2012-7-3 13:04:27 | 顯示全部樓層
有幾款係幾吸引,不過老實.睇黎只係換款燒銀紙.
AMAT 發表於 2012-7-3 23:57:33 | 顯示全部樓層
SAAB的錯,在於佢唔明白佢本質.

佢係一間瑞典公司,以瑞典文化設計汽車.

北歐文化推向世界的確有好多成功例子,但係如果太堅持,而作出世界化改變,有時並非一件好事.

就如德國設計文化,世界認可,但你有幾何見百靈牌O的PRODUCT賣得?除O左個SHAVER.
有時唔得就唔得.就算佢係幾學術界認可O既經典,但並不代表世界人所認同之品味.

SAAB係以前有佢瑞典O既特質,人地就係鍾意呢一點,一種人性化O既諗法.
但為O左討好世界,改變成世界風,去同人地其他世界風競爭,自然失去競爭力.
小如澳洲,都可以養得起一兩個品牌,點解一定要為迎合世界而改變自我本質?
留返係瑞典,唔出口,可能比出口更好.

樓主| Scania 發表於 2012-7-4 23:09:16 | 顯示全部樓層

因為上一手係opel………全部車系都係一架車拉一百次臉皮當一百架車來賣,連SAAB都不例外,就此被陰干…
icky 發表於 2012-7-13 13:27:56 | 顯示全部樓層
好似係香港人做boss 住果面二幾年
上次係GM唔想可同自己競爭 所以唔放手
gimsink 發表於 2012-7-13 14:37:33 | 顯示全部樓層
我, 作為一个 SAAB 95 的前车主, 認為佢地死左好過, 費事害人 !!!!!!!!!!
scale_rc 發表於 2012-7-13 15:48:34 | 顯示全部樓層
anyway, 有d 新元素都應該係好事; 希望佢地以後d 電車得la
 樓主| Scania 發表於 2012-7-13 17:35:06 | 顯示全部樓層
gimsink 發表於 2012-7-13 14:37
我, 作為一个 SAAB 95 的前车主, 認為佢地死左好過, 費事害人 !!!!!!!!!!

買一架瑞典車,唔到佢total lose個日都唔會明白佢點解賣咁既價錢
 樓主| Scania 發表於 2012-7-13 22:37:36 | 顯示全部樓層
而家Saab已分為:Saab Technology(航空航天),Scania(商用車),NEVS(Saab Auto,但未被允許使用Saab商標)同Saab Parts(現有車款零件供應)四間獨立公司