RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6546|回復: 26
收起左側

比亞迪"遙控車"

AMAT 發表於 2012-8-22 22:52:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.youtube.com/watch?v=b2bv0E1w2q8&feature=share

咁都比佢諗到.....咁撞到人點計數?
船之父 發表於 2012-8-22 23:11:57 | 顯示全部樓層
都唔知真定假,大陸車咁高科技
beebone 發表於 2012-8-22 23:14:49 | 顯示全部樓層
套自動泊車系08年德國版 Passat CC 已經有。
Scania 發表於 2012-8-22 23:22:59 | 顯示全部樓層
http://www.autohome.com.cn/advice/201208/379381.html
堅既
唔係自動,係真係遙控車
glen6831 發表於 2012-8-22 23:42:28 | 顯示全部樓層
BYD  
依間公司國內管理十分混亂,車子質理不敢恭維。深圳工廠(尤其葵涌廠房)克薄員工比富士康嚴重,只要不用人便借口員工偷東西炒人不用賠償。總之,依間公司只係表面。真係信唔過!以上例子,真人真事。受害人就是我妻。
希望又九巴不要真的跟這公司合作,研發電動巴士!
chowhungjai 發表於 2012-8-22 23:52:09 | 顯示全部樓層
如果係行電,可吳可以羅去JV放呢!
Scania 發表於 2012-8-23 00:22:38 | 顯示全部樓層

我有個fd公司係BYD既供應商,公司都認購左架Hybrid既F3 DM,有次諗住比下面渣架BYD去人地到開會,係自已廠充滿電行EV mode去,然後叉住電開完個會就可以行返EV mode走人,點知去到發現BYD間廠係冇充電站
調返轉有次BYD既老總出去佢到開會,竟然係渣架Golf
毒魚 發表於 2012-8-23 01:05:40 | 顯示全部樓層
老闆要威~無計~
tonykeroro 發表於 2012-8-23 01:06:08 | 顯示全部樓層
咁樣米可以著埋套 "踢死兔" 扮007
glen6831 發表於 2012-8-23 02:23:16 | 顯示全部樓層
BYD 依間公司簡直係一間垃圾。總之入過去做的都唔會返轉頭。因為上層虧本,下層頂。做好條數比巴菲特就可以了!
所以,我根本不會信吹來吹去咩股神。你有錢,咩神都有得你做。股神...比人豢在股內的股吧!!
chacha 發表於 2012-8-23 04:29:54 | 顯示全部樓層
chowhungjai 發表於 2012-8-22 23:52
如果係行電,可吳可以羅去JV放呢!

唔得,因為 JV 有限制,最大 1/8
bcr2000 發表於 2012-8-23 08:50:05 | 顯示全部樓層
唔可行, 如果失控點算呀 .
Scania 發表於 2012-8-23 11:31:27 | 顯示全部樓層
真係泊位就慢架啦,應該係先自已泊入車位,然後直出返d,自已落左車,關門,再遙控直倒入返車位,咁樣會比較實用
Noir.KAZE 發表於 2012-8-23 11:45:44 | 顯示全部樓層
Scania 發表於 2012-8-23 11:31
真係泊位就慢架啦,應該係先自已泊入車位,然後直出返d,自已落左車,關門,再遙控直倒入返車位,咁樣會比 ...

咁麻鬼煩ga,全自動呀嘛
Scania 發表於 2012-8-24 22:23:15 | 顯示全部樓層
Scania 發表於 2012-8-25 09:52:23 | 顯示全部樓層
撞到人…都係你渣車架,又唔係自動
rave1010hk 發表於 2012-9-9 10:27:26 | 顯示全部樓層
glen6831 發表於 2012-8-23 02:23
BYD 依間公司簡直係一間垃圾。總之入過去做的都唔會返轉頭。因為上層虧本,下層頂。做好條數比巴菲特就可以 ...

BYD 一直靠造鋰電賺到嘅錢補貼車廠,反正上咗市,荷包就系兜肚,出條本均數俾股民睇下。
whatafather 發表於 2012-9-10 11:11:15 | 顯示全部樓層
但法例講明車輛啟動後, 司機要坐定定, 扣好安全帶o咼, 咁o米犯法
littlestep 發表於 2012-9-16 02:37:16 | 顯示全部樓層
我唔知管理層係點, 也不知呢間公司對員工如何...
但作為 一個消費者, o者係佢個客, 我一架09' f3 gspec, 一架11' f3dm ,
service 真係算唔錯, 09個架係二手 , 返4s 一樣同我跟到足. 質量上比唔上collora 但以價錢來說已經很不錯, 起碼國產車中算數一數二
09gspec 係三菱 1.6 ENGINE . 平均100km 都係7L 樓下, 仲想點..係格音差o的, 在手上都行左3萬km 咩都未整過..

至於架 f3dm , 起初都怕死 唔敢上高速, 只在市內行, 基本上油都唔使入... 唔出深圳100蚊油用一個月. 差滿電行到260km 左右.開冷氣計.
晚上都係拖條220v 去架車到差!! 算方便. 9皮野人仔不到 新車至今都行左1萬km , 未出過咩事.
係上高速用哂o的電就慢好多同食油, 1.0L 拖咁重車身 仲要差電. 至於差電站 基本唔多, 由其出左市...
所以出hiway 長途都係用返一般電油車 , 不過計返1000km ~2000km 長途都係省唔少油. 可以做到 5L /100km 左右.

遙控試駕當日都有玩過下, 吹水多過實用, 只多只係極慢前前後後移動,左右係tune 下位,  你話拍車時當剛好頂門就話可以.
但真係玩要轉彎成架拍入去係冇咩可能. 當唔出事, 10分鐘都唔知拍唔拍得到. 你估真係比個4pk 你去control 咩...!!!

以上2架車 用左半年幾+ 2年 , 1千幾百km 一程+回頭 不少!!, 但都沒出問題, 保養都係好基本o既野, 試過一個月都洗唔到一次車, 可想而知忙到沒什麼時間去打理
真係代步工具
BYD 開始時就唔係 想在汽車行上賺錢, 係為電車搭路, 其用料及售價都算係很不錯,
吉利, 夏利 等做左n年車, 至今雖然叫好過以前一o的, 但都係一樣咁慘不忍睹.
奇雲, 華普都係金肉其外......再好的賣價又唔係呢個樣!!!
所以我唔明點解咁多人唱衰ByD , 在用家角度佢真係交足工課..零件便宜大路得來周圍有得整.
以前開吉利, 真係日日小小 聲, 再便宜也沒用..跟住開過CIVIC 一排, 係好但成本都保養都貴幾級!

Scania 發表於 2012-9-16 22:55:50 | 顯示全部樓層
我自已渣長城,亦座過比亞迪
覺得比亞迪既用料同質素都差好遠
吉利就只係車展入面睇個,算國產車數一數二,乘座感唔知