RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5790|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超級新手想買漂移遙控車

suki123suki 發表於 2012-9-7 07:54:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好呀~我新手之前都未玩過遙控車~但睇片見到人玩漂移遙控車就好想試下玩
我預算4000蚊到~可唔可執齊一套落得地玩到漂移既車呢? 二手既我都可以架~
我想試下個感覺再慢慢去改裝~唔知有無師兄有好推介~或者有人放車可以話我知呢?
如果新車有無師兄肯同我出去簡同砌埋咁啊~因為我真係未買過咩都唔識~
希望有熱心師兄幫忙等小弟可以加入你地大家庭啦~~麻煩晒大家了
kep 發表於 2012-9-7 09:19:49 | 只看該作者
我建議車同控真係唔好慳,買架一般既車改改下貴過部頂級,仲未必好過部頂級,
而控方面買大牌子既低型號總好過全雞餐,油門及轉向線性差太遠,我係過來人>•<
PS:就算頂級都大把嘢可以改,不過心情嘢多!
以上純粹個人心聲,唔好見 怪
cm2types 發表於 2012-9-7 10:42:23 | 只看該作者
我都係超新手,玩咗都吾夠1年。我都係由2手yoko type B開始,慢慢改到半type C.  我都同意kep師兄講,控唔可以慳,真係有分別。但係車我都覺得入門的車,例如R31或Yoko SD都夠啦。但係r31會比Yoko SD好DD,始終皮帶車動態靚好多.(純屬個人意見,因我幾個friend都係玩R31).仲有,玩drift唔可以太心急,因為drifting唔同玩快車,drifting唔洗快,係講你控唔控制到架車繼而drift得靚唔靚(drift車速慢都可以好靚),所以control及走線技術凌駕車架的upgrade (again純屬個人意見). 我覺得摸熟架車及其動態先,改車可以慢慢一步一步黎,一步一步針對性改善。同埋,砌車都好好玩!
 樓主| suki123suki 發表於 2012-9-7 13:29:08 | 只看該作者
咁r31大約幾錢到? 連個ok靚少少既控包埋車全部大約要幾多錢到先落到地玩呢?
cm2types 發表於 2012-9-7 13:57:57 | 只看該作者
新r31好似2千頭。控可以買Futaba 4pl or Sanwa MT4好似千3至千5左右。師兄們有錯請更正,thanks!
 樓主| suki123suki 發表於 2012-9-7 15:27:46 | 只看該作者
咁有無包埋d電同叉機果d濕碎野?~包埋晒係會咪過4000蚊呢?~但新車我唔識砌~有無師兄有興趣幫手搵地方砌完試車
faifaioscar 發表於 2012-9-7 17:06:35 | 只看該作者

R31約$2400,4pl約$1300,servo SAVOX 1251MG 約$340,义機 imax b6 約$360連火牛,電每排約$300,未計電變摩打,車殼約$300-450。
Ching 我都係新手,我冇朋友同我一齊玩,我之前晒咗好多無謂錢買平車,最終都係買過部,所以我的意見喺唔好心急同想平,唔夠錢可以買咗車先,慢慢切,到有錢再買電子野,咁會玩得開心啲。
nikeid 發表於 2012-9-7 17:21:45 | 只看該作者
donlau78 發表於 2012-9-7 18:48:32 | 只看該作者
D3好以唔使$900
kep 發表於 2012-9-7 23:03:10 | 只看該作者
大家都係新手 , 有機會聚埋一起玩下丫~~我都係玩左幾個月
ken86 發表於 2012-9-8 01:09:29 | 只看該作者

買r31不如買r3r!因為買左頂級唔洗再比錢改裝!(純屬個人意見,因我同朋友都係玩r3r)
roy55699 發表於 2012-9-8 07:41:48 | 只看該作者

http://www.facebook.com/#!/groups/drift.meeting/

有興趣可加入我地(漂移會)會版到交流下!

我地會入邊有大多數人玩R31/R3R, 今日我地係官塘翠屏村有局!!! 歡迎到場交流!!!!
popotang 發表於 2012-9-10 01:38:04 | 只看該作者
faifaioscar 發表於 2012-9-7 17:06
R31約$2400,4pl約$1300,servo SAVOX 1251MG 約$340,义機 imax b6 約$360連火牛,電每排約$300,未計電變摩打 ...

絕對同意!
 樓主| suki123suki 發表於 2012-9-10 12:42:14 | 只看該作者
好多謝各位大大意見呀~好開心見到你地咁熱心幫忙~我岩岩申請加入facebook個漂移會啦~見到popo會長黎我都好高興^^~我係論壇呢度打算收部二手車玩住先~買個好小小既控~希望有多d機會可以一齊玩同埋各位師兄可以指點下我呢d新人啦^^
goldenk001 發表於 2012-9-10 12:50:18 | 只看該作者
仲有部新出的SAKURA D3車架
1千樓下
勝在係頭置車架
設計完住係FOR DRIFT
可以諗下

中國公安 發表於 2012-9-11 01:04:36 | 只看該作者
roy55699 發表於 2012-9-8 07:41
http://www.facebook.com/#!/groups/drift.meeting/

有興趣可加入我地(漂移會)會版到交流下!

c兄們十一月上廣州漂上面個場需然細D但都幾好,還有場內有個細路仔出奇地厲害
roy55699 發表於 2012-9-11 07:24:52 | 只看該作者
中國公安 發表於 2012-9-11 01:04
c兄們十一月上廣州漂上面個場需然細D但都幾好,還有場內有個細路仔出奇地厲害 ...

咁等我去學下野先!!! XD
 樓主| suki123suki 發表於 2012-9-11 12:20:08 | 只看該作者
我岩岩星期日先係廣州東番黎喳,早知我去果邊睇下啦