RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3751|回復: 9
收起左側

how to charge 1cell ??

Evo5 發表於 2012-9-22 14:16:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

how to charge 1cell ??
ernestf 發表於 2012-9-22 21:51:15 | 顯示全部樓層
Which charger are you using ?
sfdo 發表於 2018-10-16 20:28:18 | 顯示全部樓層
借問,其實有邊隻叉機 真正 支援1 cell 鋰電?
我架 SKYRC D100 叉 1 cell 鋰電整死咗部機。(叉1cell/2cell電都係插同一個平行頭。插 1cell 噠一聲較響火花較明顯,之後未開始差已聽到"嘞嘞嘞嘞..."就死咗機 )
聽講其實好多 大陸牌嘅叉機,雖然 固件係可以教去差 3.7V,但實質硬件好多都唔完美支援1 cell 鋰電,好易叉死電/死機。
GigaRacer 發表於 2018-10-17 01:35:50 | 顯示全部樓層
charge 1s battery, unplug "平行頭"
sfdo 發表於 2018-10-17 13:16:07 | 顯示全部樓層
GigaRacer 發表於 2018-10-17 01:35
charge 1s battery, unplug "平行頭"

唔得。
D100 之前試過,要插主電線同平行(如圖)頭先至充到電。

kcliu02 發表於 2018-10-17 13:27:42 來自手機 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2018-10-16 20:28
借問,其實有邊隻叉機 真正 支援1 cell 鋰電?
我架 SKYRC D100 叉 1 cell 鋰電整死咗部機。(叉1cell/2cell ...

唔會呀?隻隻差機都差到1S的,唔好插平行頭就得。
我都係用D100差1S玩12仔,完全冇問題。選LiPo Charge(唔好選Balance), 然後改做1S,唔好插平行插頭。
唔識做 發表於 2018-10-17 22:21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
1cell跟本就唔需要平衡
pecky38 發表於 2018-10-18 17:48:27 | 顯示全部樓層
我都係用D100,經常差1cell無問題!一定唔可以用平衡頭及 balance charge。
其實有 C Hing 教就算幾cell都唔使經常用 balance charge,經常用D電會快D壞!有需要才用
sfdo 發表於 2018-10-18 23:39:11 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2018-10-18 17:48
我都係用D100,經常差1cell無問題!一定唔可以用平衡頭及 balance charge。
其實有 C Hing 教就算幾cell都唔 ...

問 D100 嘅 LiPo - fast charge 係唔係即非平衡充電?
充 1cell 我都知理論上平衡或非平衡都一樣咁充電。當時我都諗住懶得插平衡頭就咁插主電線差電,但實際真係差唔到,佢話  connect incorrect 之類... 不過架壞差機都賣鬼咗,冇得再試了。

2cell 或以上,我一直以為平衡充電會好D,只有趕時間或比賽要谷盡 8.3999V 先至用非平衡,原來唔係咁。

pecky38 發表於 2018-10-26 18:37:40 | 顯示全部樓層
我初時都以為 balance charge 一定好,一味用,但發覺的電好快跌晒W!後來才知有平衡問題時才用。Fast charge 都係不要時常用,尤其是舊電,charge到後段時好易出事。

網上好多師兄有不同方法使舊電爆D,但好可能同時使佢快D壞!而且一定要小心安全。所以要贏比賽才試!