RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2178|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DRB/DIB 新C座+轉向杯

Zenki 發表於 2012-10-5 01:10:55 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

唔知有冇師兄用過新Yokomo DRB/DIB 新C座+轉向杯?
http://www.teamyokomo.com/news/order_sheet/12/120925_ib_413_415.pdf

同舊款C座比較,性能上有乜唔同㗎?
知唔知同一caster度數下轉向角度係咪會大D呢?

舊款C座+轉向杯可唔可以用到對Team Suzuki (TS-2133) 55。c 狗骨呢? 對55。c狗骨係咪要配新C座+轉向杯先用到?
nikeid 發表於 2012-10-5 09:00:22 | 只看該作者
師兄,問得好!  你問既野,咁岩我都好想知
轉向角度我諗冇得再大啦

BTW,之前我買左DRB-415S1,唔知可唔可以裝落新C座 ??
kep 發表於 2012-10-5 16:27:16 | 只看該作者
我都想知,我軸車改左team Suzuki 轉向杯同55度萬向,唔知係咪淨係配番個新款底caster件就得呢?
 樓主| Zenki 發表於 2012-10-5 17:46:29 | 只看該作者

Kep 兄,
Team Suzuki 轉向杯 (TS-2123) 同 Team Suzuki 55度 狗骨 (TS-2133) 是否一定要一齊用.
我部DRB用緊 Yokomo DRB-415S1 轉向杯及原裝萬向狗骨. 可否只改用 Team Suzuki 55度(TS-2133) 萬向狗骨 來加大轉向角度?
Thank a lot for your reply!
kep 發表於 2012-10-5 18:18:17 | 只看該作者
Zenki 發表於 2012-10-5 17:46
Kep 兄,
Team Suzuki 轉向杯 (TS-2123) 同 Team Suzuki 55度 狗骨 (TS-2133) 是否一定要一齊用.
我部DRB ...

我係用,TS2129配 TS2115就合用,但drb我不太認識,所以幫唔到你,sorry
 樓主| Zenki 發表於 2012-10-5 18:34:24 來自手機 | 只看該作者
No problem. Thx anyway!
nikeid 發表於 2012-10-5 22:27:53 | 只看該作者
Zenki 發表於 2012-10-5 17:46
Kep 兄,
我部DRB ...

以小弟記憶,DRB 個spec. , 轉向最大係45度,就算用到55度萬向,都對加大轉向角度冇幫助
 樓主| Zenki 發表於 2012-10-5 23:19:09 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-10-5 22:27
以小弟記憶,DRB 個spec. , 轉向最大係45度,就算用到55度萬向,都對加大轉向角度冇幫助 ...

nikeid, 我都有考慮過依个問题. 所以之前都冇试55度萬向嘅意途. 但见Yokomo官網將TS-2133 加入 DRB Parts List中. 於是想知係咪真係用到.
nikeid 發表於 2012-10-5 23:37:21 | 只看該作者
Zenki 發表於 2012-10-5 23:19
nikeid, 我都有考慮過依个問题. 所以之前都冇试55度萬向嘅意途. 但见Yokomo官網將TS-2133 加入 DRB Parts ...

佢當然加落去啦,唔係點搵你錢呢?  你再留意返架DRB嘅頭波箱果個位,你摟盡軚,個支推桿同波箱之間只有好少空位。所以已經冇空間可以再加大轉向角度了。
 樓主| Zenki 發表於 2012-10-6 00:25:07 | 只看該作者
nikeid 發表於 2012-10-5 23:37
佢當然加落去啦,唔係點搵你錢呢?  你再留意返架DRB嘅頭波箱果個位,你摟盡軚,個支推桿同波箱之間只有 ...

你又有道理wor
nikeid 發表於 2012-10-6 07:07:47 | 只看該作者

所以只需要用返part no#: DRB-010果款萬向就已經足夠了,因為呢隻萬向已經有50度轉向角,夠用啦。加上,一對TS-2133要3xx,DRB-010只需~220一對