RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10607|回復: 39
收起左側

頭單+尾直濕在行車上較果一問

sdfho 發表於 2013-4-30 02:46:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

爬左好耐文但都見唔到有好明確頭單+尾直濕及頭尾直濕在行車上較果的分別。
我睇完youtube一些示範和其他post, 已明白頭單是有動力時只向前轉動,倒油門並無動力。
想問一下其實換頭單是否就有前轆差速?另外改用頭單的目的,
是否當在轉向時收油,後轆因是直軸又無差速的關係動力減低了,
而頭單的差速仍有餘下的向前力,轉向再俾油令整個轉向動作更流暢?

即大約是以下的操作:
按油門前行 > 扭呔轉向 > 減低油門(drifting當中)> 轉夠角度再按多一點油門前行... 如此類推

還是我以上完全是不正確呢?有請前輩門指點指點。

小弟新手一名,現整好了Sakura D3, 全原廠setting, 正考慮轉頭單的必要性。
謝謝各位!
dandanhk 發表於 2013-4-30 08:47:41 | 顯示全部樓層
以我個人理解,係cs情況下,頭單可以令前輪比原來的頭直前進得更快(因頭單向前沒阻力,向後先有),咁行直線時唔會因後輪太快而難以行直(如果後輪太快,前輪跟唔上,轉向唔正,咁就好易打白鴿轉)。
係轉彎時,因為前輪可以行更快,而且左右兩邊向前沒限制,相比起頭直,車頭更靈活。反呔時都易d控制。
(當然,cs同一般前比後快的情況好唔同,所以最直接係試,諗都諗到頭都爆)
albert0329 發表於 2013-4-30 13:27:24 | 顯示全部樓層
但我覺得前輪慢D會好飃D,頭單一定要換,你試過就知。
albert0329 發表於 2013-4-30 13:30:54 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-4-30 13:41:12 | 顯示全部樓層
以小弟愚見改左頭單向左右車輪不會一齊轉動,頭直就一齊轉一齊停的,咁就對CS轉向有利,所以玩飄移One way 一定要換。(有錯勿插)
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:10:21 | 顯示全部樓層
Ching 我試試回答,頭單是有必要性,因有cs比行直路尾6快過前6,係尾6推到前6順住行,如果無頭單會前6剎車尾6推好易白鴿轉。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:18:51 | 顯示全部樓層
Ching 因頭單係獨立頭單,可以算係有差速功能。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:39:21 | 顯示全部樓層
頭單最大用處係行直路係尾6有動力推住去,轉灣尾一乜就頭6有返動力反住呔去,至於油門收放問題,唔係要收晒油等個頭單去,睇自己個人感覺要重或輕油,如果高手㗎車線性好油門唔洗一下一下,ching d問題問得咁子細,希望解答得到你。
albert0329 發表於 2013-4-30 20:54:01 | 顯示全部樓層

bookkey 兄答中我心中所想,小弟唔識用字去形容,Ching 即係Ching
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 20:58:39 | 顯示全部樓層

Ching 清楚易明d,換咗頭單行直路後駒,轉灣就 4 駒。
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 21:06:10 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-4-30 20:54
bookkey 兄答中我心中所想,小弟唔識用字去形容,Ching 即係Ching

唔好咁講啦,albert0329 兄,我玩漂移都係幾個月炸,都係新手嚟架,不過老坑果隻同你一樣。
albert0329 發表於 2013-4-30 22:09:44 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-4-30 21:06
唔好咁講啦,albert0329 兄,我玩漂移都係幾個月炸,都係新手嚟架,不過老坑果隻同你一樣。
...

係呀。
LOSE 發表於 2013-4-30 22:53:16 | 顯示全部樓層
咁我都係一個幾+歲人重玩具既死老坑,唔好介意,搭下訕先:樓主提到頭單是否就有前轆差速,功能,當然有,7樓答左,左右獨立單向啤呤的,提到頭差速先了黎講下,如果設定上想更進一步設定,其實仲有得揀選用中單的,車頭用的單向皮帶齒,可讓車頭使用,牙差,珠差,直軸,使設定變化更大更細微,不過更複雜...都係玩頭單了解左先
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 02:32:25 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-4-30 22:53
咁我都係一個幾+歲人重玩具既死老坑,唔好介意,搭下訕先:樓主提到頭單是否就有前轆差速,功能,當然有,7樓答 ...

其實頭單要去了解佢都已經有排玩,如果細緻到要去了解個中單而去決定用牙差、珠差定直續,真係要有返咁上下資歷同經驗先用得到。
edd_0405 發表於 2013-5-1 03:14:06 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 02:32
其實頭單要去了解佢都已經有排玩,如果細緻到要去了解個中單而去決定用牙差、珠差定直續,真係要有返咁上 ...

師兄真係師兄!
 樓主| sdfho 發表於 2013-5-1 06:36:05 | 顯示全部樓層

多謝大家的回覆,非常詳細呀!腦海正模擬你地所講的情況,我諗我明白了,原來同用頭直分別咁大。而家用原裝setting,每次扭呔再減油俾油去時,一減油前轆細左動力,後轆推頭轆,drift係drift到,但就唔似人地video拍出來架車跣下跣下咁靚。
 樓主| sdfho 發表於 2013-5-1 06:45:27 | 顯示全部樓層
買頭單係咪剩係買前組Pulley大齒果件Parts就Ok呀?bearing 要唔要換呢?

好多新手post話砌好D3用原裝CS 2.14太飄(我都覺得),其實係咪佢地未換頭單咋?如果換左,就好似dandanhk兄講前轆差速下快返D,咁推算下應該唔洗改低CS,我諗得正確嗎?
albert0329 發表於 2013-5-1 06:56:55 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-4-30 22:53
咁我都係一個幾+歲人重玩具既死老坑,唔好介意,搭下訕先:樓主提到頭單是否就有前轆差速,功能,當然有,7樓答 ...

Ching 西利,撘單問句,間唔中聽到人講中單,其實係點用呢?另外我見3仔有單向皮帶齒賣,但無上機米個位,咁D3啱唔啱用呢?因為小弟諗住買定D金屬齒換,學下野咁。Thanks。
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 16:05:58 | 顯示全部樓層
edd_0405 發表於 2013-5-1 03:14
師兄真係師兄!

唔好咁講呢 edd 0405兄!E家可以上綱交流下,真係好過以前好多。
edd_0405 發表於 2013-5-1 16:26:19 | 顯示全部樓層
bookkeyhk 發表於 2013-5-1 16:05
唔好咁講呢 edd 0405兄!E家可以上綱交流下,真係好過以前好多。

真係好釆咋!我依d幾廿歲人!如果無得上網問吓d Ching!我真係唔會揾返童年回憶呀!