RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: monsterken
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大腳車 SAVAGE, E-MAXX, REVO, 吹水/交流/車局區

amazingball 發表於 2013-12-18 12:31:58 | 只看該作者

師兄HN電短卡和 1/8蛇仔

bear_cat_x 發表於 2013-12-18 15:05:23 來自手機 | 只看該作者
amazingball 發表於 2013-12-18 12:31
師兄HN電短卡和 1/8蛇仔

個地方仲响度,玩電無問題,玩油可能俾路邊行人哦囉。前排都有响樹玩油豬
amazingball 發表於 2013-12-18 22:57:22 | 只看該作者
thank you
是泥地定石屎地呢?成班朋友買完車冇地方玩
oscarchoi 發表於 2013-12-18 23:13:18 | 只看該作者
半泥多石仔士也
amazingball 發表於 2013-12-18 23:17:04 | 只看該作者
好過比人趕
bigmouthguy 發表於 2013-12-20 00:52:39 | 只看該作者
無刷都可以唔太快~~~ 而電變都可以SET, 要係一比油就起腳EASY JOB~~~~ 不過用無刷最好用無感就OK! 我架SLASH 同EMAXX 都要落尾架, 唔係好易起得太高 你睇我頭像個架就係我架EMAXX!
DrumRiff 發表於 2014-2-1 19:18:52 | 只看該作者
咁多位師兄,小弟本身無玩開大腳油車,想問下Savage X4.6 2013 係咪一個Good Starting Choice?
有無特別地方要留意?由於無油車經驗,所以想問下咁多位! Thanks so much !
ThomasZ 發表於 2014-2-1 21:37:01 | 只看該作者
DrumRiff 發表於 2014-2-1 19:18
咁多位師兄,小弟本身無玩開大腳油車,想問下Savage X4.6 2013 係咪一個Good Starting Choice?
有無特別地 ...

SAVAGE 5.9 XL吧。 三速波箱, 大鋼齒, 無記錯的話狗骨杯都好似係升級版來的。 價錢差不太多。
 樓主| monsterken 發表於 2014-2-2 08:13:01 來自手機 | 只看該作者
DrumRiff 發表於 2014-2-1 19:18
有無特別地 ...

首先想了解下師兄有冇基本對油動搖控車經驗先??
因為如果無得話師兄就要投放較多心機,時間同金錢去了解。如你要溫機,溫機用幾多度油。
玩個時點樣調教油針,咩叫大針,橫針。
架車既反應要了解多啲,在煙係點,啲聲刺耳係咩事等等
另外如果玩沙豬,以我新仔計,真係試過入到mx club整到叉唔多成架車打散咁濟,因為沙豬個結構真係較複雜同多部件。
另外HPI既零件供應對玩家黎講係一個問題。
香港只得極少量模型鋪有得供應有關零件或改件。
玩家真係要係淘宝,Ebay等等唔同渠道搵件。
但雖然咁,但我都覺得沙豬既力量真係非常強焊。可以任意做到抬頭動作,如調較適宜,飛台做空中動作亦都無乜問題。
但亦都有師兄話沙豬好麻煩,整多過玩,所以我見議師兄先download沙豬說明書了解下佢個結構先!!!
但我都好希望師兄可以加入我地依個沙豬大家庭!!
DrumRiff 發表於 2014-2-2 11:45:50 來自手機 | 只看該作者
Thank you 兩位師兄。。我諗我都係做多少少research或者跟其他師兄玩下先做決定。。始終油車要投資及考慮既野比電車多好多
oscarchoi 發表於 2014-2-2 12:48:45 | 只看該作者

司兄想玩大輪的話可考慮Traxxas Revo 3.3 呢架須然馬力只有18級但车身靈活及容易找到零件、另维修方面无沙猪这么復習、
ThomasZ 發表於 2014-2-3 23:32:21 來自手機 | 只看該作者
EMAXX REVO車架同沙豬比,應該沙豬最易攪。沙豬換個差速都係拆六粒縲絲咋!而且前後係對稱的,相當易整。
Happyclam 發表於 2014-2-7 17:35:44 | 只看該作者
I'm green here just bought a Savage X monster truck. After it was run-in, the rear left
dogbone was bended by an accident. Still waiting for parts. Hope to bash with you guys and
learn more. Cheers.  
echok700i 發表於 2014-2-13 14:53:47 | 只看該作者
hi各位師兄,新手入咗部summit唔知有冇師兄住九龍可以校小弟玩呢
shanfung700 發表於 2014-2-19 12:20:37 來自手機 | 只看該作者
大腳油車同好們,介左油大腳成56年,想更新吓行情!而家沙朱XL有無邊間舖有現货同咩價位,另外Revo3.3同樣有無現货大概做咩價!唸掂就出手了
shanfung700 發表於 2014-2-19 12:22:00 來自手機 | 只看該作者
先謝謝各位大大
oscarchoi 發表於 2014-2-19 21:03:22 | 只看該作者
溤歡迎回来大輪车行列
punchan 發表於 2014-2-19 21:10:28 | 只看該作者
睇吓有冇c hing 易手
shanfung700 發表於 2014-2-19 21:37:14 | 只看該作者
2手都係好選擇。oscar! 有益身心又益智嘅嗜好點會一世唔玩返, 記得用車仔拉幾架車去青衣放車嘅日子,簡直爽到爆
oscarchoi 發表於 2014-2-19 22:35:23 | 只看該作者
无錯想起当年我们六条友南生圍玩沙豬的日子