RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12006|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My Phantom 的驚險一刻

R8fky 發表於 2013-11-11 11:24:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
   响早兩晚搞完機之後就跟平時一樣落樓下試試機! gps起飛初時一切正常的, 跟住phantom就好似暈浪的暈一暈
  不敢怠慢即時切回姿態模式下就正常反了, 當時佩備狗思下畫面都轉得咁利害, 真係隨時會有炸機的可能

http://www.youtube.com/watch?v=rUCyT3j64b0
solaris8x86 發表於 2013-11-11 11:38:32 | 只看該作者
幾乎可以去Visa Phantom 2….
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-11 12:23:57 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-11-11 11:38
幾乎可以去Visa Phantom 2….

當時仲忘記令緊gopro果條嘢加番上去, 只係用條繩輕輕綁住. 炸機的話gopro必定不保喔!
phantom 2 唔洗再買cam  真正嘅到手即飛兼可拍片. 之不過 2 代的電好似仲未有發售, 咁咪次次飛一轉便可收工了
euro614 發表於 2013-11-11 13:36:02 | 只看該作者
師兄你成日在市區放,有無考慮過如果跌落黎,會累全香港無得再玩..
solaris8x86 發表於 2013-11-11 13:57:29 | 只看該作者
euro614 發表於 2013-11-11 13:36
師兄你成日在市區放,有無考慮過如果跌落黎,會累全香港無得再玩..

師兄可能只係想模擬紐約Manhanttan案件中, Phantom 1失控亂撞大廈一案, 以儆效尤
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-11 20:04:19 | 只看該作者
euro614 發表於 2013-11-11 13:36

師兄首先要多謝你的提點先! 講真我係冇考慮過佢會跌落嚟! 如果佢要跌落嚟响邊度放佢都會跌落嚟! 想當年的啓德或其它起在市區上的機場, 你話那些人有没有考慮過如果架飛機响升降嘅時候跌落嚟下面的會死幾多人吖嗱? 我都未曾聽過遙控飛機跌落會令到那個政府唔俾人再玩. 如果真係會, 我都真係感覺無奈 大家認命吧 會累全香港無得再玩依啲咁大胆同荒謬嘅假設我更加唔會去考慮  
就算要考慮都唔輪到我去, 還是留番俾立法會去考慮吧謝謝

euro614 發表於 2013-11-11 21:01:30 | 只看該作者
無線電控制模型飛機飛行安全 - 民航處無線電控制模型飛機飛行安全

避免相撞意外

放飛無線電控制模型飛機雖然是一項有趣的閑暇活動,但若操作失當,有可能導致飛機發生意外。

以往曾經有模型飛機在直升機主要航道飛行的事例,影響直升機的安全。

模型飛機操作者必須明白香港空域狹窄,航空交通頻繁,直升機在執行職務時可能以高速靠近山嶺低飛。

飛行員通常無法在遠距離外察覺飛行中的模型飛機,因而難以及時防避。碰撞後果嚴重,往往可導致人命及財物的嚴重損失。

故此模型飛機愛好者在操作飛機時,應維持放飛高度不超過地面以上300呎,以及保持警覺;如發現有飛機飛近,須立即將模型飛機著陸。

注意: 你有責任避免相撞意外,因為直升機或輕型飛機飛行員無法在遠距離外察覺及防避飛行中的模型飛機

模型飛機操作者亦務必注意模型飛機須與地面上其他人及物件保持安全距離,以免發生碰撞導致他人受傷,甚至死亡及造成財物損失。

如因魯莽或疏忽操作模型飛機危害他人或財產安全,可被檢控。

不應放飛模型飛機的地點

市民不應在機場及飛機升降航道範圍附近放飛模型飛機。這些地方包括:

(i) 香港國際機場;

(ii) 大嶼山北部沿岸地區;

(iii) 大欖涌至荃灣沿岸及青衣島一帶;

(iv) 維多利亞港的沿岸地區;和

(v) 石崗一帶。

模型飛機飛行熱點

模型飛機愛好者常到的飛行地點包括:

(i)   元朗大棠;

(ii)  元朗南生圍;

(iii)  沙田大老山;

(iv)  西貢將軍澳;和

(v)  西貢清水灣半島一帶。*

* 西貢清水灣半島近山頂地方為輕型飛機及直升機的航道。故此,模型飛機操作者必須確定所操作的模型飛機對使用航道的航機並不構成危險;尤其在天氣欠佳時,飛行員會較平時低飛。

注意 : 在模型飛機飛行熱點放飛模型飛機,仍必須採取有關安全措施。

如何選擇飛行地點

選擇適當的飛行地點不僅可以減低發生意外的可能性,更可提高飛行的樂趣。下列為選擇適當飛行地點的一些要訣。

適當的模型飛機飛行地點,除須顧及航空安全外,還須:

(i)遠離建築物、人群及直升機坪;

(ii)遠離一切可干擾無線電訊息的電源,例如電線、變壓站、高壓電線和變壓塔等;

(iii)地勢平坦,可讓模型飛機升降自如;和

(iv)讓模型飛機操作者視野清晰無阻,能夠清楚看見飛行中的模型飛機。
solaris8x86 發表於 2013-11-11 21:06:40 | 只看該作者
今次你拾死雞, 恰一半啦, 地㸃係香港…..
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-11 23:07:07 | 只看該作者
euro614 發表於 2013-11-11 21:01
無線電控制模型飛機飛行安全 - 民航處無線電控制模型飛機飛行安全

避免相撞意外

你係咪有病? 係就去睇醫生啦! 睇左就好食藥啦!唔該
kevin-ysl 發表於 2013-11-12 13:26:05 | 只看該作者
指引永遠都係指引...
難道你想佢成為法律嗎??
你唔聽指引...有咩事發生...民航處就甩身!!
此乃指引用途...
曾經本人同其他飛行組織被請上民航處開會為模型飛行提供意見!!
佢地其實都抱持開放態度...
反而係要求各組織協助教育有關指引精神!!
當然...全部都係一D理性引導...唔會強迫任何人去接受~~
樓主起市區飛行...無論你技術有多高...都會有失控機會!!
有D野心照啦...大人黎傢嗎!!
玩飛機唔會犯法...操控不當引致意外...玩者就要承擔後果!!
但當有多幾件意外發生後...指引變成法律...大家就真係玩完~~~
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-12 20:28:05 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-11-12 13:26
指引永遠都係指引...
難道你想佢成為法律嗎??
你唔聽指引...有咩事發生...民航處就甩身!!

其實你有你觀點, 我有我角度  繼續爭拗落去都冇結果亦唔係辦法!   你都唔係第一個 相信亦唔會係最後一個搬依一大堆什麼指引呀..什麼法例呀走嚟呃水吹
浪費哂我啲搞機嘅時間, 你老哥我打字又慢, 回覆你一次你可知要嘥我唔少時間的? 你聽清楚..鍋跟哩梳 鍋是了解自己正响度放隻嘢上個天空處的, 但我不是罔顧安全
完全不理危險的! 你知唔知咩叫四軸, 我放的就是這種 小小的一隻不是很大的  而我所需要飛嘅空間可以很小的 如果我當時高興想來番個較暴力的飛行嘅!  你有冇見到在
我起飞的背後即後段快鏡再右手邊的地方呀?  嗰度很大黑麻麻燈都冇一盞的, 我可以飛去那處的上面飛的! 甚至付停响我正上方也可以 要跌落嚟就跌我好了! 我又唔係在飛啲螺旋槳機呀,
什麼涵道機呀..什麼血滴子大型直升機呀之類....你是見到我次次飛到失哂控唔炒埋一碟都唔收手咁的嗎?  這些多軸航拍機, 當有需要時 就係想在安全同合理嘅情況下可以盡量的接近人群,事物或者
建築物來飛行的嘛! 先不要講地方 你應睇清楚個飛手是否没有安全意識, 罔顧他人的等行為至好出聲! 仲有如果你下下驚隻飛機如果失控的話, 我個人認為你唔好玩遙控飛機這種活動會好一點嘞!
438157 發表於 2013-11-12 22:38:46 | 只看該作者
我就吾信香港吾比玩啦....
kevin-ysl 發表於 2013-11-12 23:37:51 | 只看該作者
樓主你老哥話安全咪安全囉~~~
冇人管得你...
你喜歡啦吓~~~
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-13 03:14:22 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-11-12 23:37
樓主你老哥話安全咪安全囉~~~
冇人管得你...
你喜歡啦吓~~~

煞岸.我估你玩車玩上腦都唔定 (不好意思說話有啲直)    我玩梗係我喜歡啦! 如果你又喜歡我都歡迎的
solaris8x86 發表於 2013-11-13 09:15:17 | 只看該作者
>>煞岸…...

littlestep 發表於 2013-11-13 14:48:07 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-12 20:28
其實你有你觀點, 我有我角度  繼續爭拗落去都冇結果亦唔係辦法!   你都唔係第一個 相信亦唔會係最後 ...

你對一個玩左十尻幾年機O既人問佢知唔知咩叫四軸......GOOD POINT喎老細!!!

至於我就冇咩針對性意見, 只係叫你多加小心就好, 我一直唔入多軸機就係至今都見唔到太穩定一面。
DJI 早在很久以前我已經接觸,朋友的5D MKII 及JK3 炒左十幾皮冇哂都見過。直係係地面站H版

所以PHANTOM 系列我真係笑下算。

多軸明顯上對比直升機系統更看重電子平衡。 失誤機率也更大,我見過,十幾皮一套多軸一樣出事,唔計機只計拍攝器材都唔見幾萬。除左FLYHOBBY 我念我在大陸都算近距離接觸專業航拍最多的一個之一了

你話PHANTOM 唔死人, 咁MCPX 打到小路睇下有冇人報警先。。?
STUPID 一定比內行的人多, 到時東限西望+埋A1頭版大做文章, 你估全香港怨氣咁重, 會唔會比人小到上天花板然後一禁之而後快。。?

情況其實同街飛一樣, 你有你熱血,佢有佢叫你快O的死唔好累人。
你就算你認為好安全, 但其他人或冇事想搵野嘈的政棍, 你出一次意外就有位比人入拍拍聲,唔使加KY。
玩模型玩遙控, 本身真係冇咩罪惡感, 但一樣影響都人,有時唔係錯或對, 只係社會遊戲規則係咁, 你如果要拿NY 比, 人地有911 經驗,告9你危害國家安全都仲得。。?咩唔得,你拖2KG G4 上去想炸邊到就邊到啦。。。仲可以空投TIM~
幸好香港好在班白痴官除左飲紅酒,仲未知呢家野可以有幾大作為,唔係早就禁哂。你身為行內人都唔去小心小心呢,HI 左野大家一齊冇得玩。咁比人圍插你又怨得邊個。。。?

樓主| R8fky 發表於 2013-11-14 07:47:40 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-11-13 14:48
你對一個玩左十尻幾年機O既人問佢知唔知咩叫四軸......GOOD POINT喎老細!!!

[ 你對一個玩左十尻幾年機O既人問佢知唔知咩叫四軸......GOOD POINT喎老細!!! ]難度你真係認為我真是在這樣的問?   高人....

值十幾皮會炒你洗乜同我講啫! 家陣我有話過十幾皮的便不會炒嗎? 747都會跌落嚟...美國隻隱形戰機都有方法射落嚟啦!

我當然知道電子儀器會有佢嘅風險, 操作不當就更加唔洗講!  唔知你信唔信...在我放機嘅時候如果有人嚟問這機啲嘢呀!

關於機的那樣各樣等, 我都會同人地傾下的.  而我想同你講嘅就係...比如響依5個曾經問過我嘅人當中, 我最小...最小都有

同4個人講過, (唔好以為我當時諗住人地唔識就响度扮專家的語氣), 這種行為我唔做的, 只係一般的傾偈 人地客氣的問我識的亦樂意地答!  有一

點就是我都有較強調的同佢地講   [ 總之電子儀器嘅嘢 幫嘅係佢地 但害嘅亦都會係佢地, 操控不恰當或著佢接收左啲錯誤嘅指令就有機

會導致失控  見好多時失控嘅原因就係咁樣 ]   咁你覺得我知唔知玩這些會有風險 諗住我會認為這飛控naza真的會萬無一失呀? 我見好多人

玩這些機特登飛遠到失控或關控等佢自動反航   我又唔怕同你講特登飛遠到失控嘅距離我未試過, 關控等佢自動反航我就只試過一次. 佢唔係萬能,我唔想因自己不恰當操控而弄假成真.  你真

係覺得我一些安全意識都沒有嗎? 仲有你都幾搞笑我幾時有講過 phantom 唔死人呀? 但係你無啦啦点解會講到死人咁嚴重嘅意外的? 我發生一次意外

就有機會俾位人入? 咁阿甲 阿乙 阿丙或者老哥你如果出意外又會唔會有人入位呢? 不過若然真係發生咁不幸嘅事有人入你地位的話, 放心我唔會怪你的, 發
生這種事大家都唔想的!  呵....但係未發生就已經有人入緊啦! 你聽唔到聲咩? 正所謂意外嘅嘢真係無法估計的!    講真老哥你同我講咁多無謂嘢,

我唔覺你係响度同我討論啲乜! 只感覺你身為一個玩左十幾年嘅老手就没有去保持個論壇嘅良好氣氛啫!  你只係覺得我依個新手响度自以為是, 航模玩

左幾耐日子吖? 咩都唔識就响度學人講咁多嘢! 冇錯我係好多嘢都唔識, 不過道理我識. 你老哥可以指導我 引導我或教導我 我樂意教受教的! 或者你識我, 我唔

難相處,對事唔對人會講道理的. 但你這種態度我就有所保留,同你好似冇咩道理可講 只好說大家觀點與角度唔同!  大家層次都真係相差太遠,   DJI的你都已經冇玩唔知幾耐, 我就仲係玩緊你會笑的phantom !      
仲吹到什麼危害國家安全, 又 2 KG  又G 4  真係跟你唔到  我怕有CIA 或 中情局的人找上門!   大家話不投機 你痴我呆嘅更加唔好坐埋一枱添!   最後仲有请你記住個遊戲規則唔係你定嘅! 你點玩我唔會干涉, 我點玩也不想俾人留难 .    總之我清楚自己用咩心態玩 對得住人地, 對得住自已就好了
kevin-ysl 發表於 2013-11-14 10:01:47 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-11-13 14:48

步兄...唔好理佢啦~~~
佢比D怪獸家長教定晒...冇得救嫁啦...
我地呢D飛行界老鬼...自求多福啦~~~

littlestep 發表於 2013-11-14 14:12:32 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2013-11-14 10:01
步兄...唔好理佢啦~~~
佢比D怪獸家長教定晒...冇得救嫁啦...
我地呢D飛行界老鬼...自求多福啦~~~

初有600N個時, 我都覺得450上來個班好X過份.不過都仲叫有O的分吋.後來慢慢都開始注意安全.
而家又一下只好多人飛多軸, 論感覺係冇直升機咁可怕, 不過打到人或高空跌落黎會唔會傷人, 問黎都多餘
我都明飛得上天唔通3X3呎HOLD 機咩,只係叫佢小心O的都唔得, 真係惡到呢...
最能慘個香港個天我仲想飛架嘛,玩串哂早晚一日比人禁左就大家KO了

一萬幾千好撚死架咋, 唔好以為好勁飛上天人人要比面你.
比著我,如果有條友上空跌野落黎整爛我架車, 或傷到我家人, 第一時間我一定打柒佢
比多一萬幾千律師費都咁話...
kevin-ysl 發表於 2013-11-14 14:51:44 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-11-14 14:12
初有600N個時, 我都覺得450上來個班好X過份.不過都仲叫有O的分吋.後來慢慢都開始注意安全.
而家又一下只 ...

你都知我起MHC時為人如何~~~
我都費事嘈...
時代唔同~~~今代人都有好大唔同!!
已經變到更加自我中心...唔輸得...!!
所以....由得佢啦~~~