RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: R8fky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My Phantom 的驚險一刻

kevin-ysl 發表於 2013-11-14 14:51:44 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-11-14 14:12
初有600N個時, 我都覺得450上來個班好X過份.不過都仲叫有O的分吋.後來慢慢都開始注意安全.
而家又一下只 ...

你都知我起MHC時為人如何~~~
我都費事嘈...
時代唔同~~~今代人都有好大唔同!!
已經變到更加自我中心...唔輸得...!!
所以....由得佢啦~~~
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-14 15:47:41 | 只看該作者
你客氣但撞啲咁九唔搭八嘅痴線佬埋嚟吹Q漲, 我說話咁的 唔啱听就唔好以為玩多幾年就一年大道理响度亂吠人佢就聽你講啦..唔該!  家陣香港地有精神疾病的人真係越來越多, 間唔中就爆一單精神失控情緒有問題的新聞出嚟, 好似計時炸彈咁隨時會爆.  又911又死人冧樓又恐怖組織, 這樣那樣夠竟知唔知自己响度講緊啲乜.   以為飞多几年就飞出個道理來嗎? 杜利萊就有個  騎馬的! 真係煞你嘅岸 混佢嘅賬吹到啤啤聲,聽我講嘢梗唔啱聽 無辦法了解下自己一開始係點樣同人講嘢先...俾人窒就梗架啦...自己申請都有! 搞笑 如果上空跌嘢落嚟又賴我嘅...你真痴定假傻牙? 又話打又殺你谷氣谷上腦牙...有你咁叫小心啲嘅人多兩個想唔串都难
littlestep 發表於 2013-11-15 07:04:48 | 只看該作者
原來.....你唔單只理解力有問題,仲有末期語癌.
仲有,我唔係玩多幾年機, 係玩左17年機.比機友450都砍過一次...差O的入廠.
ANYWAY, 由一開始我真係冇念過要串你, 或打擊你,我點會唔明玩航拍唔飛上天周圍影O者係多九魚...
但先考慮他人及財產安全唔使人教下嘛..? 你有你主觀認為安全, 我有我好能覺你危險
呢家野冇第三保的, 萬一奶野. 最直接係有機會影響其他機友臭朵,或被政府收緊管制.
我唔係好得閑賣老管你閑事, 問題係你玩串場有機會搞到我香港冇得飛先
先多口幾句溫馨提示, 玩還玩, 盡量唔好玩咁串,始終打搞到人會有人反感O者...
只係你自己對號入坐著哂燈. 自我中心到冇家教O既地步....

我講野有問題定你態度有問題,  歡迎大眾評論!!!

PS. RC-EVO開台至今,其實我個朵早已好能臭,所以都冇咩好怕!!!  
 樓主| R8fky 發表於 2013-11-20 11:13:16 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-11-15 07:04
原來.....你唔單只理解力有問題,仲有末期語癌.
仲有,我唔係玩多幾年機, 係玩左17年機.比機友450都砍過一 ...

本應以為小弟呢個爛貼都由他石沉大海, 免得再給一輪推波助瀾之後搞到條坑渠都起浪的話, 就真係搞笑
  不過你老哥的貼我點敢唔覆! 老哥要寸爆小弟嘅隨時都咁歡迎, 正所謂 唔怕你精 唔怕你呆 最怕你唔來. 大家寸來寸去先過癮嘛
  乜原來老哥你玩左17年機呀!? 唔講都唔知你咁鬼犀利... 真係唔簡單的, 咁哩拾柒年來的你一定學唔小嘢同見識唔小啊! 諗諗下玩多
  兩年你就玩到頂班嘅濕玖年, 如果因為小弟嘅過失搞到你老人家玩唔埋哩兩年 我做左千古罪人 咁我就真係點過意得去呀!?   

" PS. RC-EVO開台至今,其實我個朵早已好能臭,所以都冇咩好怕!!!  
-你個朵臭冇咩好怕...咁又怕咩冇得玩? 又咁睇得起小第怕我整臭其他機友個朵!  你唔係諗住整臭埋我要我同你臭味相投嘛? 其實你唔
單只個朵臭 就連個口都好能臭  直頭係仲臭撚過屎渠果隻嫁 !!!   真的  求求你  求你放過我啦...好嘛!?   最多從此我聽你的話好啦!

"" 你有你主觀認為安全, 我有我好能覺你危險" 你的說話真係大石責死蟹啫! 我都唔覺你危險啦 你又太冇親自現場見過我玩就話覺我
危險 此話不公啊! 打個譬如 你夠唔夠胆逢起飛降落都企同隻機2米之內吖...你玩的機比多倍我都唔夠胆! 但我玩的機就梗係夠胆啦!  我估
你都唔夠胆  點解啊? 因為你玩的比我的危險嘛! 唔通我又嚟同你講這樣那樣你唔覺危險 但我覺危險喎你都冇嘢嗎?  覺危險都好本身我都幾鍾意睇直升機3D 同好
欣賞玩3D的高手 因為果啲操控性嘅準確度同胆量和機嘅調教各樣等等都要做得好好  真係佩服的!  真心的人地喜歡玩 危險與否我唔会俾意見   當時人自會有留意安全,機的性能同特性等等
操控不是至在亂來的,心態不是害人的那管他媽的!
flyarr 發表於 2013-12-14 00:39:33 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-11-11 20:04
如果佢要跌落嚟响邊度放佢都會跌落嚟! 想當年的啓德或其它起在市區上的機場, 你話那些人有没有考慮過如果架飛機响升降嘅時候跌落嚟下面的會死幾多人吖嗱? 2_67: ...

路過真係想笑, 想問下樓主, 你將自己, 同當年落啟德果D機長比較, !?

其實你意思係!?

---------------------------

登錄/註冊後可看大圖

=等於

登錄/註冊後可看大圖

-----------------------

定係

登錄/註冊後可看大圖

=等於

登錄/註冊後可看大圖

多謝指教.. 哈哈.
solaris8x86 發表於 2013-12-14 01:05:06 | 只看該作者
flyarr 發表於 2013-12-14 00:39
路過真係想笑, 想問下樓主, 你將自己, 同當年落啟德果D機長比較, !?

其實你意思係!?

Hahaha!!! 你啲cap圖笑寧死我! Haha!!! 救命...!!! Haha!!!  
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-15 05:58:20 | 只看該作者
flyarr 發表於 2013-12-14 00:39

其實你意思係!?

圖文並茂既生動又有趣咁咯喎? 發神經  癲撚埋一堆 !    影低埋個智商  咪攞假嚟刁啦拍硬檔 !

其實個意思 係   將你老母個飛機場同當年個啟德機場嚟比嫁... .  煞岸  
georgej 發表於 2013-12-15 21:26:30 來自手機 | 只看該作者
其實,多口問一句,呢d多軸既機體,係咪攞正牌合法既玩意呢?
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-16 18:52:39 | 只看該作者
georgej 發表於 2013-12-15 21:26

其實你問哩啲有關專業知識的問题就應該去問法律界嘅專業人員嘛, 仲有冇需要補充?   咁都問得出都唔係咪响火星嚟, 自己去問下模型舖賣呢啲犯唔犯法?洗唔洗攞牌麻
georgej 發表於 2013-12-16 23:40:34 來自手機 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-12-16 18:52
其實你問哩啲有關專業知識的問题就應該去問法律界嘅專業人員嘛, 仲有冇需要補充?   咁都問得出都唔係咪响 ...

吾洗咁燥,玩搖控既都有法律界,上網吾比問野,你吾識吾代表所有人吾識,無知識就吾好亂吹,上去電訊管理局睇下搖控玩具的合法頻道,舖頭賣吾代表犯法,使用者才有機會犯法。自己寫個post名都寫驚險,又有幾安全呀高手
georgej 發表於 2013-12-17 00:04:40 來自手機 | 只看該作者
copy埋比你睇下高手  根據香港法例第106Z章 附表2  關乎作或能夠作移動地球站以外用途的器具的技術準則, 35.145-35.225 MHz - 有效輻射功率不得超逾100 mW36.26-36.54 MHz - 有效輻射功率不得超逾10 mW40.66-40.70 MHz - 有效輻射功率不得超逾100 mW72.00-72.02 MHz - 載波功率不得超逾750 mW72.12-72.14 MHz - 72.16-72.22 MHz - 72.26-72.28 MHz - 2400-2483.5 MHz - 26.960 ~ 27.280 MHz - 平均功率不得超逾0.5 W(a) 頻率跳變擴譜調制或數碼調制系統的峰值等效全向輻射功率不得超逾4 W;或 (b) 任何調制的總有效輻射功率不得超逾100 mW
petscan 發表於 2013-12-17 01:00:19 | 只看該作者
樓主不用動氣,其實各師兄只是好心溫馨提示,玩四軸機雖然較直升機容易操控,但一樣會有意外,由其是GPS在市區內較容易被干擾而令定位工能失效,可以令四軸機失控造成人命傷亡或造成財物損失,今樓主要付上刑事或民事責任。
solaris8x86 發表於 2013-12-17 11:41:02 | 只看該作者
georgej 發表於 2013-12-15 21:26

師兄,我無意冒犯,但我見你上面啲回覆有點不正確,為免誤導市民和其他玩家,我直接代表所有玩飛機既人回覆好了:

>>>其實,多口問一句,呢d多軸既機體,係咪攞正牌合法既玩意呢?

現時香港民航條例對所有7kg重量以下既遙控飛機既定名為模型機,一旦機體在沒上油或電池時已重達超過7kg,即需要向民航處領牌,而7kg以下則不需要,香港民航條例是以重量來衡量一架遙控飛機是否需要領牌,而不是機型 (不論多軸丶單軸丶有翼丶或雙翼機)。

至於你所cap出來的106章,則問題不太,因為我有OFTA電訊管理局的書面回覆,基本上,香港對2.4GHz的E.I.R.P發射力很開放,發射力上限與美國丶New Zealand丶Canada等地幾乎相同,一般原廠遙控飛機,如DJI Phantom等 (TX Power 100mW + 天線 2dbi = E.I.R.P 158mW @ 2.4Ghz),距離香港電訊條例上限 (E.I.R.P 4000mW @ 2.4GHz) 差很遠。我有一篇被置頂了的香港遙控飛機用無線電講解於另一個forum, 有興趣可看一下。

http://www.rcpro.net/forum/viewthread.php?tid=17297&extra=page%3D1

至於此Phantom時常於屋邨上和人口密集等地區上飛行,而經一眾師兄吿戒後,機主態度又露出怪獸臉,終有一日出事時,則人人得而誅之。
georgej 發表於 2013-12-17 12:33:03 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-17 11:41
師兄,我無意冒犯,但我見你上面啲回覆有點不正確,為免誤導市民和其他玩家,我直接代表所有玩飛機既人回 ...

謝謝,師兄分亨,所以我就係提出問題發問,為左一己私欲既人,真係話佢on 9佢又嬲,又要威又要帶頭盔
flybook 發表於 2013-12-17 17:46:33 來自手機 | 只看該作者
祝賀早登極樂,隻機
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-17 18:10:07 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-17 11:41
師兄,我無意冒犯,但我見你上面啲回覆有點不正確,為免誤導市民和其他玩家,我直接代表所有玩飛機既人回 ...

在原來你多口問完!跟住整一大堆電訊條例出嚟夠竟你的用意想點?你受人指示叫你咁做嗎?你到底有冇了解自己講咁咩?我都問番你,何為攞正牌合法玩.?我唔係好明,麻煩你可以解釋ㄧ下嘛?你意思即係我玩四軸係犯法嗎? 跟住又copy 埋啲例俾我睇,同你有討論過嗎?我話要睇嗎?乜得你对我咁有心牙,copy埋俾我睇真是勞煩哂你喇! 不過你的好意我心領喇!我又唔咁識啲頻率嘅嘢、睇黎都冇用!但是你又想表達啲咩, 我玩的phantom用嘅頻率唔合法嗎!?即是我又犯左法嗎?撞鬼咯,買埋啲唔合法的飞機反來,犯左咁多法都唔知,好在有高手提点,唔係一陣又會俾人講這樣那樣又加多几條罪,什麼誤殺啊,恐怖分子放炸彈啊? 總之起碼有几條罪你受下、係莫須有的人家送嘅!人家懂法倒!唔需理你有冇做過,人地識話你係就係,ㄧ個唔得就二個,二個唔得就三個, 三個唔得就四個,總之就不停咁講,講到變埋怪手,哈哈...你得一個人一把口怎能跟人七咀八舌的講,重要變成哥斯拉大怪獸,下場··..·唉
 樓主| R8fky 發表於 2013-12-17 18:48:29 | 只看該作者
petscan 發表於 2013-12-17 01:00
樓主不用動氣,其實各師兄只是好心溫馨提示,玩四軸機雖然較直升機容易操控,但一樣會有意外,由其是GPS在 ...

多謝提點 ! .我一向都冇認為gps係個好安全的!   我有否動氣得看別人說話背後的用意所為何事...唔知有咩居心?  真的是溫馨提示嗎? 貌似唔係!    其實我分享條片  啱傾嘅咪大家研究下囉!  乜我揸到隻机好危險好恐怖操控態度好惡劣咩? 我唔認同喎!    解又解釋過要講都講哂 , 認為唔啱聽可以收線, 大家少爭論避免衝突!  , 咩情況都唔清楚  自己嘅說話同有問題就亂嚟批評.   我唔係同佢地匯報呀,  唔係講嘅嘢我要聽嘛?  响我的帖度留言  講啲說話又有挑釁性又加多又減少 ,一大堆無厘頭嘅罪名嚟話你.  對於 啲咁嘅腦殘小人行我必定反擊到底,我講的說話唔係就你啱聽嫁! 唔喜歡听就不要留言, 我唔係無聊到四圍搵交嘈的, 唔留言整埋啲九唔搭八嘅嘢出來就冇得嘈!  之前都講過啲人係都要攞假嚟刁嘅我實成全佢的.  啲小朋友行為老人家思維, 又唔衰得又玩小圈子, 想搵我做對象?你搵錯人喇! 我大概估到你搞咩. 但個如意算盤注定打唔响..阿腦殘高人!  
ikesan 發表於 2013-12-17 18:48:38 | 只看該作者
日立牌電池⋯⋯
solaris8x86 發表於 2013-12-17 19:26:17 | 只看該作者
georgej 發表於 2013-12-17 12:33
謝謝,師兄分亨,所以我就係提出問題發問,為左一己私欲既人,真係話佢on 9佢又嬲,又要威又要帶頭盔 ...

我由頭全個post重睇一次,基本上佢整個post內,連一千零一個多謝或欣賞既回覆都無,10成10發過言論既師兄都係一味狂插,這種醜態實屬本論壇少見,佢唔自裁實在對唔起佢父母。
petscan 發表於 2013-12-17 20:33:30 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-17 19:26
我由頭全個post重睇一次,基本上佢整個post內,連一千零一個多謝或欣賞既回覆都無,10成10發過言論既師兄 ...

我自問我是用客觀的立場來留言,我和樓主互不相識,也甚少留言,真的是溫馨提示。我想如果在歐美國家,樓主在市中心放機,早就有人報警。