RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11049|回復: 48
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇師兄買咗部Phantom fc40

henry12 發表於 2014-1-20 18:15:13 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知同普通Phantom有咩分別?支cam影片如何?
最特別係遙控行5.8g  
bigcow 發表於 2014-1-20 19:25:17 | 只看該作者
$500usd 可以入手了
byuen 發表於 2014-1-21 10:04:34 | 只看該作者
Phantom fc40, 冇咩特別, 只係圖傳變咗隻 2.4g wifi cam, 而個遙控就行 5.8g.
fc40 好處係方便, 用 wifi cam 內置充電池, 可完全獨立於隻 Phantom 機, 原理上同硬掛 gopro 行 wifi 冇分別.

我個人覺得 Phantom v1 個 form factor 其實幾好, 唯一唔滿意就係佢嗰遙控太過玩具 look, 但換咗嗰典型 2.4g 遙控, 就要焗著用番典型 5.8g 圖傳; 如果唔係, 2 邊都行 2.4g 就會互相干擾了.
 樓主| henry12 發表於 2014-1-21 11:02:13 來自手機 | 只看該作者
佢話個5.8g遙控距離有300m,wifi圖傳距離有100m,但佢同V2個cam有咩大分別呢?價錢相差咁多!機就應該一樣,只你係改行5.8g,反而距離比行2.4g短咗200m!現在的都是用naza m v2飛控,但就唔會跟埋件pmu!!!
solaris8x86 發表於 2014-1-21 11:13:03 | 只看該作者

DJI Phantom啲機....越出就...越飛越近.....

Phantom = 1000m
Phantom vision = 300m
Phantom FC = 100m.....

就快追到AR Drone....
AR Drone = 50m...

byuen 發表於 2014-1-21 14:47:43 | 只看該作者
henry12 發表於 2014-1-21 11:02
佢話個5.8g遙控距離有300m,wifi圖傳距離有100m,但佢同V2個cam有咩大分別呢?價錢相差咁多!機就應該一樣 ...

henry ching 你睇清楚 d, $500usd 嗰隻 Phantom fc40 機只係 v1 而並非 v2 嚟! 而 v2 個 cam 有內置 servo 單 tilt 雲台, 而個 cam 嘅質素又去到 gopro 黑+ 級, 個搖控度又多個 wifi range extender/repeater, 將 wifi 訊號駁遠 d, 所以價錢相差咁多.
 樓主| henry12 發表於 2014-1-21 16:25:34 來自手機 | 只看該作者
現在太多隻款!佢dji官網都有4隻款!!!但有朋友啱啱買咗隻V1版本,拆開睇過係用橙色V2飛控的
chungchung22 發表於 2014-1-21 21:04:35 | 只看該作者
官網說明書都係naza-m v2
byuen 發表於 2014-1-21 22:30:31 | 只看該作者
henry12 發表於 2014-1-21 16:25
現在太多隻款!佢dji官網都有4隻款!!!但有朋友啱啱買咗隻V1版本,拆開睇過係用橙色V2飛控的 ...

e 家賣緊嘅 Phantom 第一代 (v1) 同新嘅 Phantom 第二代 (v2) 全部都已經用緊 Naza-m v2 橙色飛控了. Phantom v1 同 Phantom v2 嘅分別, 不在於此.
Phantom v1 同 Phantom v2 嘅分別, 主要在於塊電, v1 係普通 3s 2200mah 電, 而 v2 係 dji 嘅 proprietary 5200mah 電, 係類似 notebook 有 power management 嘅, 齋一塊電都過仟.蚊.

hkmario 發表於 2014-1-22 22:23:41 | 只看該作者
請教一下師兄們,
FC40用緊5.8G, 如果唔用佢隻CAM, 係咪可以照換Futaba變返2.4G??

另外DJI網寫:Communication Distance(open area)CE: 300m; FCC: 500m
如果FCC俾佢飛到500m, 係咪姐係佢實際接收距離可以去到500m?

Thank you~
byuen 發表於 2014-1-23 10:47:54 | 只看該作者
hkmario 發表於 2014-1-22 22:23
請教一下師兄們,
FC40用緊5.8G, 如果唔用佢隻CAM, 係咪可以照換Futaba變返2.4G??

對. 可以照換 Futaba rx 變返佢做 2.4g.

dji phantom v1 支 2.4g stock radio tx/rx 個 range, 有人試過去到 1km
http://www.youtube.com/watch?v=MOLkvwGNp5Y

dji phantom vision 支 fcc 5.8g stock radio tx/rx 個 range, 都有人試過去到 1km
http://www.youtube.com/watch?v=Qhaersekic0
hkmario 發表於 2014-1-23 11:50:40 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-23 10:47
對. 可以照換 Futaba rx 變返佢做 2.4g.

dji phantom v1 支 2.4g stock radio tx/rx 個 range, 有人試過 ...

FC-40 個價位認真諗得過.換返隻AS15上去用WIFI連線又得..
唔該師兄

byuen 發表於 2014-1-23 12:27:00 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-23 23:53:23 | 只看該作者

入fc40玩住先,玩熟後再改返2.4g加5.8fpv如果新手,飛得不太遠,2.4gfpv也ok,但2代可以玩2x分鐘又好吸引
byuen 發表於 2014-1-24 07:39:45 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-23 23:53
入fc40玩住先,玩熟後再改返2.4g加5.8fpv如果新手,飛得不太遠,2.4gfpv也ok,但2代可以玩2x分鐘又好吸引
...

但 2 代塊電訂價太進取吧, 要大拿拿仟二銀! 計我話半價就差唔多.
http://hk.flying-hobby.com/shop/phantom-vision-battery-p-12590.html
bigcow 發表於 2014-1-24 09:19:44 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-24 07:39
但 2 代塊電訂價太進取吧, 要大拿拿仟二銀! 計我話半價就差唔多.
http://hk.flying-hobby.com/shop/phant ...

太貴了,一代雙電才三百多
solaris8x86 發表於 2014-1-24 11:02:02 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-24 09:19
太貴了,一代雙電才三百多

你講咗幾個月啦喎,仲未下定決心買乜野機呀?
bigcow 發表於 2014-1-24 11:31:04 | 只看該作者
買玩具要申請的,又要填表,又要等批
solaris8x86 發表於 2014-1-24 12:05:49 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-24 11:31

圷...你屋企咁專制嘅....
george519 發表於 2014-1-29 15:30:40 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-24 11:31

買啦,買啦