RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4886|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩爬爬

yoyobaby 發表於 2014-7-17 09:25:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我自已都爬咗幾日文, 有兩個目標, 就係 SCX 10 或者是 RC4WD D90。
SCX 10:
有好多款, 我就諗住買KIT, 因為可以自已砌, 可以學下野, 玩盡D。
外型黎講, 我覺得90027 SCX10™ 2012 Jeep® Wrangler Unlimited Rubicon 1/10th Scale Electric 4WD - Kit 好睇D。

1. 但係我想問, 90027 及 90034 的軸距有些少不同, 對於換殼及其他OPTIONS, 有沒有影響?

RC4WD D90:
2. 係唔係只可以淘, 香港有冇門市可以買?

3. 睇SPEC好似車架已經大部份金屬件? 對於爬行車, 金屬件是真的需要嗎? 除了外觀好睇D...

4. 外觀黎講, D90 好似似真車多D, 而且D90可以放人仔入去車箱? SCX10 90027 又得唔得呢?

5. 以爬行能力黎講, 邊款好D?

6. 由於我諗住買KIT, 所以有冇師兄可以推介下其他電子件呀? 因為我真係新手, 唔太識, 手上連差電器都冇的。其實我覺得架車唔需要太快, 因為我都係會跟住佢行 (諗住行山放車或者平時幫佢影相), 但係想要扭力好D (好爬D?!), 而且我都想安裝燈具, 所以都希望搖控器可以控制到燈具開關, 最好可以前、後、左、右、死火燈都可以控制到。搖控器可以買好D (貴D?!), 因為遲D可能心痕玩飄移車(接收距離要長D); 而其他ESC、 接收等, 應該要求唔需要太高, 我諗夠用就OK吧?

謝謝! 希望有師兄可以俾D意見

DLAM 發表於 2014-7-17 10:03:00 | 只看該作者
小弟愚見:

SCX10 好爬啲,改件多而且平容易揾

RC4WD D90 像真啲,原裝已有好多金屬件

慢爬唔同快車,用嘅電子野唔洗太講究,防水可DIY

不過玩乜車最重要一樣嘢就係Budget,兩部車價都差一截

有錯請插!
lawrencechan 發表於 2014-7-17 10:04:56 | 只看該作者

CHING, SCX10 有新車WO~ 而且ESC 係AE-5 不過樣就冇JEEP 咁型  http://www.rcmart.com/scx10-dead ... html?cPath=420_1201

另外, RC4WD 早前起食粥見有得買, 唔知賣晒未呢, 但要成 38XX, 而且冇電子野

好爬應該係SCX10 啦,

睇你BUDGET 幾多, 玩咩, 要好爬SCX10, 像真就RC4WD

ricksonchow 發表於 2014-7-17 10:05:55 | 只看該作者

double post....
 樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:25:17 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-7-17 10:03
小弟愚見:

SCX10 好爬啲,改件多而且平容易揾

我見SCX 10 係抵玩D囉。D90雖然多金屬件, 但係貴好多。所以就有個疑問就係爬爬車既然速度唔高, 膠件又比較輕, 不是比較好嗎?

另外, 電子野有冇推介呢?
escrc 發表於 2014-7-17 10:26:40 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:25
我見SCX 10 係抵玩D囉。D90雖然多金屬件, 但係貴好多。所以就有個疑問就係爬爬車既然速度唔高, 膠件又比 ...

axial wraith都唔錯!
 樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:28:30 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2014-7-17 10:04
CHING, SCX10 有新車WO~ 而且ESC 係AE-5 不過樣就冇JEEP 咁型  http://www.rcmart.com/scx10-dead ... html ...

揀SCX 10 或者D90, 係因為鐘意DEEP, 而且想買KIT..
BUDGET 我預5000 左右, 若果係SCX 10 90027 , 應該夠買KIT及電子野吧?!

ricksonchow 發表於 2014-7-17 10:29:14 | 只看該作者
有爬文既話我諗你都有一定既IDEA, 我又加把口講下LA,

1. 其實軸距不同, 只係車底linkage 既長度同結構有少少分別, 如果換殼就要調較長度, 不過唔難做到, 你可以話車架係差唔多一樣, option parts 也可以共用

2. Lee 樣冇留意, 要其他C HING 幫手

3. 係, 佢多金屬件係為左要更加像真, 真係爬就唔係必需

4. D90 係硬車殼會更多Details 內裝亦比較多空間比你整野. 而axial 車就係軟殼, 襟撞但冇咁Detail, 人仔只可以加半截

5. 當然SCX10好好多

6. Servo 可以諗下搵D 防水既High torque servo (6V > 15Kg), 電變可以話用hobbywing 1060, 摩打用35T 既速度比較啱行山, full 雞會比普通人行快同時慢速控制會比較好, 扭力都好充足.  而控既話平D 可以用GT3B/C 三四佰蚊 (3CH), 再上就Futaba 4PLS (4CH 15xx 連兩接收, 我都用緊) 兩隻控都有足夠接收距離, 不過反應上4PLS 比較快. 至於燈方面有D 現成一set 咁可以賣, 比油/後同扭呔控制前後左右燈開關, 當然都可以接落CH3 CH4 獨立控制

樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:29:55 | 只看該作者
escrc 發表於 2014-7-17 10:26
axial wraith都唔錯!

WRAITH 個款唔係平民車款, 所以又冇咁有興趣。
escrc 發表於 2014-7-17 10:35:05 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:29
WRAITH 個款唔係平民車款, 所以又冇咁有興趣。

ok, 買車最緊要自己like!  我以前都玩scx10 jeep, 後來覺得wraith好爬d又型d, 放咗入部wraith!
DLAM 發表於 2014-7-17 10:38:40 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:25
我見SCX 10 係抵玩D囉。D90雖然多金屬件, 但係貴好多。所以就有個疑問就係爬爬車既然速度唔高, 膠件又比 ...

慢爬車身需要扭動,全車100%金屬件未必係最好,始終有啲位要用膠件彈性配合。

電子野:

平:......Hobbywing Quicrun 1060 Waterproof Brushed ESC + 白豬 + Towerpro 996 Servo + GT3B/C 控 (Servo+接收要DIY防水)
貴:......Axial AE-2 ESC / Castle Creations Sidewinder 3 Waterproof ESC + RC4WD摩打 + Savox 1210SG Waterproof Servo + Spektrum 控+ SR300WP 防水接收

唔玩水亦可選擇有感ESC+Motor

樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:57:04 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-7-17 10:38
慢爬車身需要扭動,全車100%金屬件未必係最好,始終有啲位要用膠件彈性配合。

電子野:

唔該晒師兄呀~~
你提供的平、貴電子野, 係唔係KWS都有賣? 大約咩價位? 因為想一次過買齊去就算啦, 唔想行咁多次。

我諗應該會濕下水啦, 貴的電子野, 係唔係全套都可以"輕度"防水呢?

另外, 平、貴的搖控器, 係唔係都可以控制燈具開關?
 樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 11:14:35 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-17 10:29
有爬文既話我諗你都有一定既IDEA, 我又加把口講下LA,

1. 其實軸距不同, 只係車底linkage 既長度同結構有少 ...

師兄好詳細.

就咁睇, 摩打使唔使防水?!
ricksonchow 發表於 2014-7-17 11:19:05 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-17 11:14
師兄好詳細.

就咁睇, 摩打使唔使防水?!

我自已好中意玩水, 成部車没頂果隻

SERVO 除左savox 之外, 大陸果D 防水servo 都係要另外再做防水的, 電變AE2 唔防水, 反而Hobby wing 果D (1040/AE-5, 1060 ) 防水又平, 接收要搵野包佢做防水, 有刷摩打同電都唔怕水
DLAM 發表於 2014-7-17 11:43:34 | 只看該作者
yoyobaby 發表於 2014-7-17 10:57
唔該晒師兄呀~~
你提供的平、貴電子野, 係唔係KWS都有賣? 大約咩價位? 因為想一次過買齊去就算啦, 唔想行 ...

價位方面可以上Yahoo拍賣,rcmart,asiatees 揾下格下價。一次過可能要分幾個地方買。

之前介紹全都防水,落雨絕冇問題,但潛水另計

3 channels嘅控可用Channel 3 set 燈開關,唔關平貴事

樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 12:05:14 | 只看該作者
綜合咁多師兄的資料:

SCA 10 90027 (鐘意呢個款)
4PLS (買好些少, 反正可以用番)
Hobbywing Quicrun 1060 Waterproof Brushed ESC  (夠平)
Savox Waterproof Coreless Steel Gear Digital Servo For 1/10 RC Car SW-1210SG (防水又扭力好)

摩打: 冇乜IDEA, 係唔係只要用brushed 35T, 就OK? 反正唔係玩速度, 預算200蚊 左右都夠吧?
差電器: imax b6, 係唔係已經夠用?
充電池: 有冇推介? 我諗買兩個電都OK, 不過使唔使考慮電的重量而影響爬爬的重心?
ricksonchow 發表於 2014-7-17 12:34:22 | 只看該作者
摩打要求不大, 35T 好多間都有, 最大路咪星星果D, 我自已用snow leopard $160 都冇咩問題 (留意有D 摩打要自已焊電線)
差機imax b6 平平地都ok , 不過留意返要配隻牛,  如果唔想配牛要imax b6ac
電牌子我都唔清楚, 但重量黎講隻隻4,5000 電都唔會差太遠, 反而你可以諗下粒電放咩位置, 主流都係放車頭, 亦都有C HING 改裝打橫放

爬文可以睇LEE條thread http://rc-evo.com/xbbs/thread-316365-1-1.html

樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 12:45:02 | 只看該作者
明白, 不過90027 偉X 冇貨呀, 慘.....

另外, 我想買呢個補品係唔係必需要的?
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=24467788383
ricksonchow 發表於 2014-7-17 13:03:37 | 只看該作者
行埋仁安入面, 食足, 智落 都可能有, 冇就上rc mushroom

lee 條唔一定要
 樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-17 16:13:43 | 只看該作者
岩岩爬文見到有"DRAG BRAKE"呢樣野, 請問 HOBBYWING 1060 做唔做到呢? 定係要搖控器配合? 呢個功能對於爬爬來說, 感覺好實用啵。