RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1777|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教組裝心得

yoyobaby 發表於 2014-7-22 09:20:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
很久沒組裝RC車, 跟十幾年前的有很多唔同。

電子零件都應該買齊; 現在只欠噴漆、開孔器、車殼剪刀, 應該組裝車架後就去買吧。

由於太耐冇裝車啦, 所以想問下各位CHING有咩心得可以分享一下。我買的車是SCX 10。

另外, 我翻開說明書, 眼見就有些問題是了解一下:

1. 有些PARTS是要用THREAD LOCK, 是叫防鬆縲絲膠水嗎? 就是按說明書的做法, 需要的縲絲連接位就塗上吧?
2. 有些齒輪是要用潤滑油, 都是跟住說明書做, 說明書有要求的就塗吧?
3. 裝避震有咩心得? 因為成日都見到有CHING話會漏油。
4. 噴車款前, 是不是要先確認所有鑽孔位置, 才進行噴漆? 是否盡量不要在噴漆後鑽孔呢? 若有開孔器,  還需要買手提電鑽嗎?
5. 我想裝燈, 請問燈杯是否要噴銀色(反光效果), 最後再噴多一層黑色漆? 噴款是用PS漆, 那麼有什麼色是一定要買呢 (例如銀色、黑色, 有特別編號嗎? 因為怕買錯)。

謝謝~
阿邊個 發表於 2014-7-22 11:21:20 | 只看該作者
1. 冇錯,
2. 冇錯,
3. 可以用一隻叫green slim既油, 潤下D O ring 先
4. 如果原裝跟殼, 一般會mark 埋開孔位, 咁就可以噴之後開孔. 否則要噴之前mark 位. 有開孔器可以唔使用電鑽.
5. 先噴銀反光, 最好再用黑色mask .
ricksonchow 發表於 2014-7-22 20:59:02 來自手機 | 只看該作者
其實我自己慣左開孔先噴, 開孔器我個人覺得位置比較準
 樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-23 07:46:42 來自手機 | 只看該作者
橡膠輪子與膠鈴結合後要用AA膠水完全貼實嗎? 仲使唔使督d 孔? 另外,輪子内使唔使加重,令到重心低d? option金屬鈴都幾貴,有必要嗎?
ricksonchow 發表於 2014-7-23 09:13:00 來自手機 | 只看該作者

如果你條鈴冇beadlock (軨邊上縲絲) 就要用aa 膠, 但好多師兄都會直接換metal 鈴, 可以加重更好爬, 同時由於佢用縲絲唔係胎膠, 可以拆得返出黎換
智x d金屬軨唔貴, 平過淘寶好多
 樓主| yoyobaby 發表於 2014-7-23 09:36:44 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-23 09:13
如果你條鈴冇beadlock (軨邊上縲絲) 就要用aa 膠, 但好多師兄都會直接換metal 鈴, 可以加重更好爬, 同時由 ...

明白, CHING你的意見真係好中肯。放工去睇下先。
mus 發表於 2014-8-4 21:23:13 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-23 09:13
如果你條鈴冇beadlock (軨邊上縲絲) 就要用aa 膠, 但好多師兄都會直接換metal 鈴, 可以加重更好爬, 同時由 ...

thanks~ 智x in KWS??
ricksonchow 發表於 2014-8-5 02:42:01 | 只看該作者
mus 發表於 2014-8-4 21:23

yes, 響街尾
sum306gti 發表於 2014-8-5 02:42:36 | 只看該作者
mus 發表於 2014-8-4 21:23

yes