RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6267|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

durango 四驅 開放式波箱一問

billgate803 發表於 2014-8-27 11:49:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見到durango 如dex410 的大減牙及摩打齒波箱,都是開放式,非密封,會否有入沙散牙的問題?
tiger1 發表於 2014-8-27 12:27:40 | 只看該作者
of course la, big problem
965 發表於 2014-8-27 12:31:23 | 只看該作者
Good question... But most SCT....1/8 are like that....  I guess even with cover (say Traxxas) still got rock/sane etc into it....

For those who play Slash 4x4 ... Then u know u need to replace the centre shaft all the time...
powis 發表於 2014-8-27 12:41:10 | 只看該作者
唔會有大問題, buggy車個殼同底盤咁緊密, 好少可有沙石入到去.  正如965師兄講, shortcourse 都係 open design, 佢要入沙石比buggy機會更大啦.  咁點解d廠keep 住咁design?
lawlaw 發表於 2014-8-27 13:02:04 | 只看該作者
你想買咩
tsfai 發表於 2014-8-27 16:30:30 | 只看該作者
powis 發表於 2014-8-27 12:41
唔會有大問題, buggy車個殼同底盤咁緊密, 好少可有沙石入到去.  正如965師兄講, shortcourse 都係 open des ...

I guess the design can enable more business for parts.
powis 發表於 2014-8-27 17:15:52 | 只看該作者
tsfai 發表於 2014-8-27 16:30
I guess the design can enable more business for parts.

不如做下統計, 分享下有幾多CHing玩開放式設計的buggy又因有沙右而掃牙?

我本人就未試過, 無論1/10 4wd, SCT, 1/8 Buggy.  當然我唔代表全部人, 而且我只在Lali玩.
flybook 發表於 2014-8-27 20:54:32 來自手機 | 只看該作者
設計專門系要有死點沒咁耐用,,,或者破財買補品
零件,,,,,間公司先有運行
 樓主| billgate803 發表於 2014-8-27 22:52:20 | 只看該作者

有DD, 但見到個波箱咁OPEN就卻步了
anthony_wg 發表於 2014-8-28 00:35:30 | 只看該作者
billgate803 發表於 2014-8-27 22:52

GATE 兄, 好耐冇見, OFF ROAD 你係邊到玩多呀?

Moonsideryan 發表於 2014-8-28 03:48:35 | 只看該作者
事實係根本無問題~ 無殼有好處就係你會容易發現須要保養問題, 或許會掃牙機會重會底左, 如果心理上要密封你才會安心的~ 你只有玩YOKOMO BMAX4III , 不過我現呢部半年左右 , 一樣掃3-5隻 , 就因為睇唔到 , 所以少CHECK , BUGGY呢項根本係損耗品~ 有時係馬達齒到期 , 大牙一樣會掃 , 唔CHECK野 , 掃多幾隻~~~~~
965 發表於 2014-8-28 04:53:33 | 只看該作者
1/8 Truggy .. or Mobster truck.. open gear too.. sometimes 2 or 3 speed too ..  again, no matter with cover or not, will get sand...stones.. all the time.. Mod 1 spur isnt that bad.
tsfai 發表於 2014-8-28 09:47:59 | 只看該作者
powis 發表於 2014-8-27 17:15
不如做下統計, 分享下有幾多CHing玩開放式設計的buggy又因有沙右而掃牙?

我本人就未試過, 無論1/10 4wd, ...

Ching, just guess.
Happy RC play.
euro614 發表於 2014-8-28 10:23:24 | 只看該作者
老外玩既全部都靚場,邊有石仔俾你click,根本都唔駛驚,而且開放式無蓋更加方便d沙塵走。
一隻大滅先賣幾蚊美金,點會為左賺你幾蚊攪咁多野..
 樓主| billgate803 發表於 2014-8-28 10:50:55 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-8-28 00:35
GATE 兄, 好耐冇見, OFF ROAD 你係邊到玩多呀?

Anthony, 我都係拎去jv玩多 您呢??請常去邊度玩
 樓主| billgate803 發表於 2014-8-28 10:55:02 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-8-28 00:35

lawlaw 發表於 2014-8-28 11:57:00 | 只看該作者
billgate803 發表於 2014-8-27 22:52

架AE44.3 ,点睇呀
anthony_wg 發表於 2014-8-28 13:42:40 | 只看該作者
billgate803 發表於 2014-8-28 10:55

JV 可以玩 OFF ROAD 玩嗎, 如果係我都啱啊, 如果夾到你星期六日 OK 可以一齊玩呀!

如果怕入沙石不如考慮下以下東西呀! 我覺得 SHORT COURSE 車可以諗諗.

http://t-bone-racing.net/Extras/ ... -TOYZ300-p1381.html

gimsink 發表於 2014-8-28 19:01:27 來自手機 | 只看該作者
依果套好貴。
gimsink 發表於 2014-8-28 19:04:31 來自手機 | 只看該作者
開放式波箱加粗牙先唔 click, 死老鼠密封波箱隻大牙掃到卜街,我試过連摩打啤令都click住掃到爆邊。