RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-28 01:21:15 來自手機 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-28 00:19
"前差跟說明書裝兩隻介子響齒果一邊 (LEE度又係另一個中伏位)"

然則係咪唔應裝介子?

因應情況而定, 你可以試裝一次唔落油睇下會唔會太緊(我地有幾個師兄都有咁既情況出現. 如果都係順就唔需要拆除. . . . 另外係有中差的, 不過分開包裝, 之後會出現的
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-28 19:46:15 | 只看該作者

好! 繼續!
Step 5, 摩打座/ 中差

登錄/註冊後可看大圖

之前講左前後差, 而家到中差、基本上同前後差一樣, 不過個殼有少少唔同

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

同前後差一樣, 響相應位置落返相對既油

登錄/註冊後可看大圖

當加差速油時太興奮既錯誤示範, 太大力唧甩左個咀
中差同摩打座

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

金屬摩打座, 睇落quality 唔錯

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過要換中差就要成個座打散

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

組裝之後裝上底板, 冇咩難度, 不過!!!  要留意, 螺絲膠係要落, 不過兩三牙就搞, 我就太貪心諗住摩打座咁大power 實要多D, 而家食實左. . . 都唔係第一次

登錄/註冊後可看大圖

阿邊個 發表於 2014-9-29 08:46:46 | 只看該作者

個摩打座真係好鬼靚.

想問你用呢套動力, 有冇玄機? 同埋呢隻車, servo 應該幾多kg先夠做呢?

無意冒犯, 不過一直諗唔明點解buggy D 車轆係要做到好似玩具車咁?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-29 13:14:40 | 只看該作者

冇咩特別GA, 都想試下6 pole 摩打, 評價都唔錯, size 又fit , 因為LEE 部車唔可以用70mm 長度既摩打, 會頂住, tenshock 係68mm, 冇問題!

Servo 最好大力少少, 起碼15KG以上, 睇錢做人

我開頭都唔中意鑊仔鈴, 但係玩落發覺好方便, 唔會積污糟野

全部都係T8E, 其中四部新車落地, 仲有幾部砌緊

登錄/註冊後可看大圖

hoyinyin624 發表於 2014-9-29 21:07:49 | 只看該作者
我決定都要砌番一架!好睬我住流浮山附近可隨時去玩
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-30 08:55:34 | 只看該作者
hoyinyin624 發表於 2014-9-29 21:07
我決定都要砌番一架!好睬我住流浮山附近可隨時去玩

WA, 你住果度點可以冇部8仔GA?  快D 出手LA~

好, 繼績砌!

Step 6 , 尾軸總成

登錄/註冊後可看大圖

尾同頭一樣, 由於冇轉向零件, 組裝就更一步簡化

登錄/註冊後可看大圖

都係要自已SET 介子, 有可能淨係用一塊

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

尾軸BEARING 座, 組裝方於跟前軸相似

登錄/註冊後可看大圖

再組裝好下搖臂

登錄/註冊後可看大圖

以及防傾杆組件, 車尾都用左唔同既sleeve 去較anti squrt 同toe angle

登錄/註冊後可看大圖

然後再裝上油壓架, 檔泥板同殼柱

登錄/註冊後可看大圖

尾殼柱只用一粒縲絲上實, 而且D 膠好軟, 我已緊鐽左, 要鑽穿佢用長縲絲

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後到尾翼架, 膠都係軟, 小心上縲絲

登錄/註冊後可看大圖

尾翼其中兩粒縲絲要上落M3 絲帽度, 但係D 膠太軟, hold 唔實粒絲帽, 可以用尖咀鉗由上面夾實

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之後又係整拉杆既時間, 用LEE個方法唔會扭到手都痛

登錄/註冊後可看大圖

留意返有方向之分, 唔好裝錯, 拆返出黎都幾煩

登錄/註冊後可看大圖

裝上camber link 推杆

登錄/註冊後可看大圖

之後落埋黑油落尾差大齒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後裝上尾軸總成, 部車開始成形

阿邊個 發表於 2014-9-30 11:15:20 | 只看該作者

學到嘢!

要攝定心神先抗到毒!

原來個定風翼架係咁大咁堅固! 我見跑車果D 比較單薄.

仲係唔明黑油同green slime 既分別. 係咪後者只用在避震, 前者呢?
euro614 發表於 2014-9-30 11:47:48 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-30 11:15
學到嘢!

原來個定風翼架係咁大咁堅固! 我見跑車果D 比較單薄.

黑油係潤滑。

綠油係防漏。

阿邊個 發表於 2014-9-30 12:25:22 | 只看該作者
OIC, thx!

後轆組件, 點解要咁大塊防塵板呢? 點解前轆又唔使呢?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-9-30 12:26:25 | 只看該作者
佢反車落地要頂得住, 陪8 仔咁重, 一定要有返咁上下份量

冇錯, 兩支都響食足搵到
DLAM 發表於 2014-9-30 12:36:23 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-9-30 12:25
OIC, thx!

後轆組件, 點解要咁大塊防塵板呢? 點解前轆又唔使呢?

用嚟擋住前輪行車時飛起嘅泥沙,前輪理論上接觸泥沙較少
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-1 01:00:49 | 只看該作者
差速裝配事項:

跟說明書既話, 兩片介子會好似下圖咁裝

登錄/註冊後可看大圖

裝上之後, 做以下檢查 (應該裝埋波箱蓋先試):

登錄/註冊後可看大圖

用手hold 住差速輸入軸, 再試下前後轉動輸出其中一邊輸出軸, 正常係會有少量虛位, 但係我車頭係全完冇虛位, 咬到實

登錄/註冊後可看大圖

結果要放介子到另一邊先唔再咬實順返

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-1 01:49:11 | 只看該作者

Step 7, 摩打

登錄/註冊後可看大圖

tenshock摩打要自已焊電線, 有一支60W 以上既雞唔會太難
小貼士: 事但搵支鉗,用膠紙痴實個鉗咀, 膠手把位可以用黎做摩打座固定

登錄/註冊後可看大圖

首先預好電線長度

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

用少少松香抺上電線度會令上鍚過程更加容易

登錄/註冊後可看大圖

同樣響摩打接位抺上少量松香

登錄/註冊後可看大圖

接點位散熱快, 要多少少時間先可以夠熱上鍚 (<6秒)

登錄/註冊後可看大圖

等接點冷卻之後, 先放電線響接點上面, 之後支雞放響電線上面加熱, 當電線既鍚一熔就好快完成, 唔使大力壓落去

登錄/註冊後可看大圖

焊接完成

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上埋個散熱度位, 啱啱好唔會頂電線

登錄/註冊後可看大圖

M4 螺絲上實摩打, 唔好唔記得螺絲膠

登錄/註冊後可看大圖

同樣摩打齒都要

登錄/註冊後可看大圖

首先摩打軸平位要對準條坑, 再上摩打齒

登錄/註冊後可看大圖

扭緊前摩打齒要對準大減齒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

收緊座上面兩粒縲絲前要較好GEAR MASH, 最簡單用紙攝, 兩粒螺絲唔使死力上, 有師兄鐽左要成個摩打座換

andrewchanwc 發表於 2014-10-1 16:18:03 | 只看該作者
令人流口水嘅post
阿邊個 發表於 2014-10-1 20:09:14 來自手機 | 只看該作者
既然咁多Ching由slash轉玩呢隻,咁呢部又比slash好玩在邊度呢?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-1 21:45:10 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-10-1 20:09
既然咁多Ching由slash轉玩呢隻,咁呢部又比slash好玩在邊度呢?

我都係新手, 不過有幾樣野都唔同:

1. 雖然車架SIZE 差唔多一樣, 但係t8e 重好多, 行起黎穏定D2. 穏定同時又零活左, 好似好矛盾, 但係我感覺就係咁, SC 感覺上比較懶
3. 空中操控性明顯改善, 飛JUMP 之後比較易控制
4. 2S VS 4S POWER 分別不在話下

當然SHORT COURSE 有佢既吸引之處, 走起黎動態別樹一格, 唔係BUGGY 可以取代的
阿邊個 發表於 2014-10-1 23:13:24 來自手機 | 只看該作者
sc片彎入果下,真係型到爆!
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-2 08:07:51 | 只看該作者

Step 8 , 油壓

登錄/註冊後可看大圖

四條油壓落足料, 全部都金屬造, 比起slash 果條粗壯好多

登錄/註冊後可看大圖

單條油壓既組件

登錄/註冊後可看大圖

砌油壓唔少得既綠油同軸鉗

登錄/註冊後可看大圖

先上左油壓拍先, 比起平時就咁用兩個C ring 夾住, 而家用M3絲帽上實, 穩陣好多, 上實左之後白色拍係會被夾住, 如果佢鬆既話即係絲帽唔夠緊

登錄/註冊後可看大圖

留意返有長度之分

登錄/註冊後可看大圖

隻拍個密合度都好高, 但又唔會啜實

登錄/註冊後可看大圖

有O RING 就有綠油既出現

登錄/註冊後可看大圖

隻大o ring 係用黎做底蓋防漏

登錄/註冊後可看大圖

不過細o ring 就差少少, 要自已執執佢

登錄/註冊後可看大圖

同說明書有少少唔同, 我中意穿起哂佢地黎裝, 比較容易落油

登錄/註冊後可看大圖

之後一次過推哂入去

登錄/註冊後可看大圖

跟果支油壓油個樽冇尖咀, 要就咁倒比較難控掣

登錄/註冊後可看大圖

加左一半之後上下慢推幾次, 放埋一邊等D 泡泡浮哂出黎

登錄/註冊後可看大圖

整油壓多數都會一手都係, 紙巾唔少得

登錄/註冊後可看大圖

跟住LEE個方法係學TEKNO 說明書, 首先推支芯上頂 (唔好出水面)

登錄/註冊後可看大圖

放油肺上去, 會有少量油流出

登錄/註冊後可看大圖

之後將支芯向下拉盡, 油肺自然會被吸實, 之後上頂蓋扭實

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

留意返左右 rebound 係唔係一樣  (按入去再彈出黎既長度), 如果其中一支太長, 可以小心扭鬆個頂蓋, 會有泡同油響頂蓋側面既窿度流出黎, 再扭返實試rebound

登錄/註冊後可看大圖

另一樣我覺得貼心既就係有防塵保護套, 條芯唔會比石仔打花又唔會積塵

登錄/註冊後可看大圖

最好就上左個套先扭油壓腳上去, 如果唔係要響另一邊穿返出黎

登錄/註冊後可看大圖

軸鉗係上油壓腳既好幫手

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

完成後裝上車架

TIERIA 發表於 2014-10-2 13:21:02 | 只看該作者
先講明,玩左8仔有九成人返唔倒轉頭
choyip 發表於 2014-10-2 15:21:06 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2014-10-2 13:21
先講明,玩左8仔有九成人返唔倒轉頭

玩左8仔。。。中晒毒,16仔,14仔,10仔都係放埋一邊,間中拿出來同小朋友玩下。。。