RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

DLAM 發表於 2014-10-14 11:26:12 | 只看該作者
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-14 11:27:26 | 只看該作者

各位車友, 我部T8E 已經完成同落地玩過, 咁響呢度總結一下砌果陣所遇到既問題同解決方法, TEAM C 廠方亦都最好跟進一下

1. 轉向螺絲:  如果照說明書上緊, 會做成轉向過緊, 行車途中更可能會因為轉向動作而自已扭鬆螺絲, 有機會係steering rack 太厚/ washer 太厚所致

解決方法:
可以試下用薄一點既washer, 唔好因為怕食實而唔上緊螺絲

登錄/註冊後可看大圖

2. 差速過緊:  呢四塊washer 落左之後, 差速會異常過緊, 導致前中後差速幾乎一樣的緊

解決方法:  
唔用四塊washer, TEKNO 說明書都提及過類似問題, 當差速有一定損枆先加返

登錄/註冊後可看大圖

3. 差速防漏墊圈毛邊:  我的頭差速組裝好之後, 裝上車試車果陣發現車頭狗骨上下擺動,  拆出黎發現原來係差速輸出杯有問題唔跟圓心轉動, 經過一個小時既裝拆研究, 結論係防漏墊圈毛邊導致差速蓋結合不良

解決方法:
裝每一隻差速之前確保防漏墊圈平滑, 用模型刀除去毛刺, 裝好試車留意狗骨有冇上下擺動情況

登錄/註冊後可看大圖

4. 差速墊片位數量同位置:  差速墊片係用黎調校同中軸傘齒既正確既咬合度, 每一部車都未必一樣, 我呢部車頭同車尾已經唔同

解決方法:
首先墊片跟說明書裝法, 裝上差速, 合上波箱(唔一定要上螺絲), 轉動差速輸出杯, 用另一隻手感受一下傘齒輪入杯, 睇下有冇咬實, 正常應該有少量虛位, 如果冇, 就將其中一隻墊片裝另一邊再測試. 另外亦有機會過緊裝唔上, 可以拿掉一塊墊片(我有其中一隻差速只需要一塊墊片已經左右没有虛位)

登錄/註冊後可看大圖

5. Camber Link 螺絲過短:  前後CAMBER LINK 既螺絲長度不足, 根本未去到防鬆螺帽上面既尼龍圏, 所以不能發揮防鬆作用, 跑完兩轉已經發現鬆脫

解決方法:
用長2mm 既螺絲, 又或者用螺絲膠

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

6. 車尾殼柱螺絲長度不足:   由於殼柱膠料比較軟, 3x10 不能咬緊, 有機會滑牙, 我跑完兩轉殼柱已經鬆脫

解決方法:
用M3x12 螺絲, 可以完全上緊

登錄/註冊後可看大圖

ikesan 發表於 2014-10-14 11:31:18 | 只看該作者
我今個星期都約左朋友入去温長毛同興仔吹水
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-14 11:38:06 | 只看該作者
ikesan 發表於 2014-10-14 11:31
我今個星期都約左朋友入去温長毛同興仔吹水

興仔出左Trip ar, 見唔到佢
ikesan 發表於 2014-10-14 11:46:40 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-10-14 11:38
興仔出左Trip ar, 見唔到佢

Thx for reminding
nghinlun 發表於 2014-10-17 19:36:12 | 只看該作者
想問黑油和綠油是否要另買,我在盒内找不到!
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-17 23:47:22 | 只看該作者
nghinlun 發表於 2014-10-17 19:36
想問黑油和綠油是否要另買,我在盒内找不到!

冇錯, 係另外買的, Team AE 的, 可以響食足搵到

如果冇都唔緊要, 綠油你可以用5000# 油代替, 黑油用普通齒輪油/黃油都可以
ChocoIP 發表於 2014-10-21 21:55:06 | 只看該作者
螺絲膠 盒內有無。。
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-22 00:56:34 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-10-21 21:55
螺絲膠 盒內有無。。

有, 包埋的, 不過上果陣記住唔好上太多(少過3 層螺紋) 如果唔係好難拆
ChocoIP 發表於 2014-10-24 12:12:25 | 只看該作者
明白!但個前差速  一塊片都加5到 得5得嫁?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-24 12:29:03 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-10-24 12:12
明白!但個前差速  一塊片都加5到 得5得嫁?

你指果四隻差速細齒定BEARING 果兩隻?

差速細齒:
你先砌好左, 裝左介子先, 唔落油住, 上埋果四粒螺絲, check 下會唔會KICK 得好緊, 如果太緊就拎走一對, 再唔得就四隻拎走哂

BEARING 果兩隻:
只要佢左右冇虛位就得, 可以唔裝

ChocoIP 發表於 2014-10-24 13:13:59 | 只看該作者
bearing個果二隻呀。收到哂!我差 電子野喳。 又未落波箱油未買呔
ChocoIP 發表於 2014-10-24 13:23:06 | 只看該作者
但我第一次砌車。最怕有咩砌錯。。發生意外。
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-24 14:16:45 | 只看該作者
你都砌得好快WOR, 跟足說明書唔會有咩意外, 唔使怕
ChocoIP 發表於 2014-10-25 17:06:30 來自手機 | 只看該作者
好!等我買埋電變 摩打個D 野再 出来玩
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-25 21:54:46 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-10-25 17:06
好!等我買埋電變 摩打個D 野再 出来玩

有冇諗住話買咩ESC 同摩打?
ChocoIP 發表於 2014-10-27 11:26:45 | 只看該作者
同你個個一樣。极速賣598
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-27 12:21:04 | 只看該作者
ChocoIP 發表於 2014-10-27 11:26
同你個個一樣。极速賣598

ESC 平D 果隻 SC8 120A 原來仲勁
965 發表於 2014-10-27 16:38:07 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-10-27 12:21
ESC 平D 果隻 SC8 120A 原來仲勁

How come? 點解?  
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-27 17:02:47 | 只看該作者

原裝16/44 齒比, 2100 KV, 我有朋友都用相同配置不過用120電變反而涼爽D,  8BL150 好高好大隻, 風扇貼車頂抽唔到風散熱, 同埋都唔輕, 放得咁高對CG 都有影響
而我度過你點爆部車最多都係食75A, 所以150 同120 都可以用, 而且120A 係EZRUN, 用料係靚過QUICRUN 系列既150A, 仲要平D......