RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1708|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手報到, 想請教幾件事

方正明 發表於 2014-10-9 09:02:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄們好, 我是初之涉足遙控車領域的, 之前完全冇玩過車, 只有玩多軸機. 心血來潮, 兩個都未玩過車的同事一人買一部一齊玩
我已經買左部 2wd 的 Slash 無刷, 同事就打算買 Axial Yeti

留意到每部車都總好似有d 野特別易壞, 如 Yeti 的轆會爛胎易甩, 見到呢度d 師兄講Slash 的「狗骨」又係一件麻煩 item (定其實四有 4x4 版先有狗骨?) 想知呢d 會出問題的 parts, 大家會唔會預先買定幾舊晌度看門口? 定等爛左先買?

之前請教過位玩車老鬼, 佢教爛左野都好, 只買返膠的, 唔好「承機 upgrade 金屬」, 大家點睇呢個講法?

由於玩開多軸機, 其實屋企已齊叉機同唔少鬼佬牌子Lipo, 問題係 Traxxas 原來唔係用 T 插... 想知其實玩 Taxxas 的師兄們, 你地係會用轉插, 定已經剪晒d 線變晒蕉插玩? (應該唔會全部買原裝電吧?) 因為尋日我上 RCmart 買車, 佢地話轉插賣晒...我當場企左晌度 @_@

965 發表於 2014-10-9 12:23:35 | 只看該作者
I totally agree  唔好「承機 upgrade 金屬,   ~  三十年前, 好鬼興金屬件,我成日去菒早光度買件...係呀,條金屬肶係冇爛, 但 bended 晒, 連車架都 bended ...  

However, DOGBONE is ok to use metal (much better) one of my Slash has bunch of metal shaft (MIP? or whatever brand) but still not worth in my opinion, ~ $100 US to get 4 metal shafts, vs ~ $15 or so for the Traxxas plastic one ...  and metal will wear out too ..  if you are not racing, just buy few spare pack .. Traxxas parts are cheap .. very cheap...

Traxxas plug is actually very good, take even higher current then "T" plug, but if all your charger and batteries are T plug, just change them to T plug ..  not going to see performance difference.
阿邊個 發表於 2014-10-9 14:24:10 | 只看該作者
但我又覺得, 有D 位真係金屬爽好多, 例如我部SCRT 10, 有一D 轉向部件係膠, 連個輪座都係膠, 咁, 一換左金屬, 就明顯成個轉向爽晒, 以前膠係用到, 但好"立" 咁.
恆.com 發表於 2014-10-9 14:52:53 | 只看該作者
我都換曬最方便既T頭,有時問朋友借電玩都方便d嘛
gimsink 發表於 2014-10-9 14:53:35 來自手機 | 只看該作者
膠依家野, 要睇下放乜地方,有D地方膠好, 有D地方金屬好,又要加上個人喜好,冇定。不過好膠就好用,例如死老鼠,坏膠就把卵,例如星星 (炭膠例外)!
gimsink 發表於 2014-10-9 14:57:16 來自手機 | 只看該作者
死老鼠支膠骨最大問題係容易入沙,條膠入左沙就行得唔順,可以換mip支金骨,不過都幾貴,死四百幾, 所以我都係由得佢膠,或者由膠得佢^_^
gimsink 發表於 2014-10-9 20:26:24 來自手機 | 只看該作者
死老鼠支膠骨最大問題係容易入沙,條膠入左沙就行得唔順,可以換mip支金骨,不過都幾貴,死四百幾, 所以我都係由得佢膠,或者由膠得佢^_^