RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5645|回復: 10
收起左側

新手問題~~~~FF頭驅車

andyleung_2003 發表於 2014-11-17 17:05:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人玩開XV01,但見到雙星就快出FF04 EVO,XV01又可以輕易改成FF04 EVO,所以有興趣參入頭驅車一族,本人試過張皮帶攞走,感受下變成頭驅,但發現左個問題

起步加速時,成日聽到個差速Gear box 變成空轉,車速變得較慢, 如果換成one way 既gear box 會否有改善,和有咩壞處?

georgej 發表於 2014-11-17 18:25:49 | 顯示全部樓層
one way改落FF會沒有brake.波箱應該不會空轉,多是輪呔打滑除非是用了走珠差速才有機會出現。而改善方法可試試加重牙差油度數,或更換頭直軸
 樓主| andyleung_2003 發表於 2014-11-17 22:47:47 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2014-11-17 18:25
one way改落FF會沒有brake.波箱應該不會空轉,多是輪呔打滑除非是用了走珠差速才有機會出現。而改善方法可 ...

什麼度數差油先叫重?
georgej 發表於 2014-11-17 23:11:16 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2014-11-17 22:47
什麼度數差油先叫重?

通常一般都是30萬度起始到250萬。也需跟據個人起好而設定
 樓主| andyleung_2003 發表於 2014-11-18 00:14:53 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2014-11-17 23:11
通常一般都是30萬度起始到250萬。也需跟據個人起好而設定

30萬同250萬做出離的效果有咩分別?
georgej 發表於 2014-11-18 01:11:24 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2014-11-18 00:14
30萬同250萬做出離的效果有咩分別?

通常30萬會比較轉,250萬就加速好
andychong 發表於 2014-11-18 03:13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
不如買個一架正式頭驅裡玩喇,從頭學起,頭驅一般都推頭
nickchantiger 發表於 2014-11-18 13:30:19 | 顯示全部樓層
有時我都有呢d 細個嘅幻想,改嚟改去,但最終都係要買架新野,我係ff 粉絲 , 我都post 過ff12 vs ff12 片,果
時都好多人玩頭look 啦,aco 仲好多高手架,入去望下先,睇下自己鐘意玩頭驅定係快車好dd
 樓主| andyleung_2003 發表於 2014-11-18 21:12:27 | 顯示全部樓層
nickchantiger 發表於 2014-11-18 13:30
有時我都有呢d 細個嘅幻想,改嚟改去,但最終都係要買架新野,我係ff 粉絲 , 我都post 過ff12 vs ff12  ...

我又想問下,FF車係咪點都唔會夠D 4WD touring car 快,和FF車同4WD touring car 既樂趣分別係邊
nickchantiger 發表於 2014-11-19 00:28:47 | 顯示全部樓層
FF 玩像真囉,其實當佢係部歡樂車,touring 4驅就技術加速度,好難話邊樣好玩,最好兩樣都玩
andychong 發表於 2014-11-19 05:39:17 來自手機 | 顯示全部樓層
同真車1樣頭驅,4驅,後驅,小形赛車揸發都吾1樣