RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: frankylam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[玩家分享] TT02S完成

J.J. 發表於 2015-1-28 19:38:15 來自手機 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-1-28 19:27
ching都好重手下喎, 我都係樓下試左車, 用tp32, 都算行得直, 有少少甩, 好唔好走要落場玩先知 ...

基本野喳,師兄
J.J. 發表於 2015-1-28 21:27:48 來自手機 | 只看該作者
我上TRC試左車,還可以,我都係頭行泥膠,尾用AW油,係冇甩尾,但如果用原裝setting上set車架一睇,嚇死人,我用返自己套setting落去跑!
rowrowdog 發表於 2015-1-29 09:11:03 來自手機 | 只看該作者
可否分享一下用什麼setting? Thx
 樓主| frankylam 發表於 2015-1-29 13:15:25 | 只看該作者
J.J. 發表於 2015-1-28 21:27
我上TRC試左車,還可以,我都係頭行泥膠,尾用AW油,係冇甩尾,但如果用原裝setting上set車架一睇,嚇死人 ...

我用掃把掃街, 甩係正常, 師兄可以分享下你套setting嗎!

J.J. 發表於 2015-1-29 14:07:10 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-1-29 13:15
我用掃把掃街, 甩係正常, 師兄可以分享下你套setting嗎!

都係一般setting,總好過用原裝setting
alchian 發表於 2015-2-1 10:48:36 | 只看該作者
我都分享下, 基本上全原裝無咩改過

用返膠轉向都比改埋鋁轉向組既TT01更少虛位, 行得更直!

唯一敗筆就係無得較downstop, (隻416臂可裝機米但底盤無位頂住...)

不過以呢個價錢黎講超值,$7xx ja 仲想點
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-1 13:14:57 | 只看該作者
alchian 發表於 2015-2-1 10:48
我都分享下, 基本上全原裝無咩改過

$7xx ja 仲想點黎緊部tt02r又行番舊款雙搖臂, 諗住買s既師兄唔洗再等
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-1 13:23:39 | 只看該作者
講開份轉向, 早幾日banzai買開野順手買份'正廠'試下
雖然未試過原裝份膠件, 但以師兄既分享, 一係就唔好換, 要換就唔好用'副廠'

alchian 發表於 2015-2-1 15:43:04 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-1 13:23
雖然未試過原裝份膠件, 但以師兄既分享, 一係就唔好換, ...

我只係換了兩粒大羅c, 因為睇過鬼佬forum話虛位會少左
TT02R根本行返舊路, 多魚......

http://www.thercracer.com/2014/0 ... -friction-step.html

alchian 發表於 2015-2-1 15:45:28 | 只看該作者
雖然未試過原裝份膠件, 但以師兄既分享, 一係就唔好換, ...

btw, 師兄之前套副廠轉向係3r定yr?

多出黎無用bor咁浪費
rowrowdog 發表於 2015-2-1 16:32:10 | 只看該作者

YR,GPM同Tamiya 都用過,結論係副廠不能同正廠相比,正廠好fit,冇乜虛位。
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-1 19:29:33 | 只看該作者
rowrowdog 發表於 2015-2-1 16:32
YR,GPM同Tamiya 都用過,結論係副廠不能同正廠相比,正廠好fit,冇乜虛位。
...

...見佢同tamiya一樣, 都係行晒啤鈴, 咪試下law..., 師兄都有玩02?
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-1 19:32:53 | 只看該作者
alchian 發表於 2015-2-1 15:45
btw, 師兄之前套副廠轉向係3r定yr?

多出黎無用bor咁浪費

yr, 呢家淨係份轉向都玩左4舊水, 一早知個2粒縲絲原來咁堅咪慳番囉...
kiev 發表於 2015-2-2 01:03:11 | 只看該作者
S 版其實好底玩,有油压、啤呤又送埋普通版 A 臂。我都係補左金属中軸咋!

星期六見後面街果間七舊水又入多部了 .....

R 版連 TRF 油压都無、金屬玻子又無 ..... 唔通仲有部 MS 版遲 D 出 ? ? ?
rowrowdog 發表於 2015-2-2 06:42:48 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-1 19:29
...見佢同tamiya一樣, 都係行晒啤鈴, 咪試下law..., 師兄都有玩02?

表面看全藍金屬又行晒bearing,但steering bridge 有好大虛位,反而GPM嗰套仲ok,我架02B用緊。
hanghang628 發表於 2015-2-2 21:11:26 來自手機 | 只看該作者
請問各師兄正廠份轉向係邊有得買,同埋有無product number方便搵,小弟連住servo個推桿同連住前輪既推桿都係用yr jar
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-2 21:47:43 | 只看該作者
kiev 發表於 2015-2-2 01:03
S 版其實好底玩,有油压、啤呤又送埋普通版 A 臂。我都係補左金属中軸咋!

星期六見後面街果間七舊水又入 ...

haha, 700又真係佢最平, ching都買套油壓玩下啦! 呢部玩完下部車又用得番, 我呢套都係拆舊車rebuild
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-2 21:50:34 | 只看該作者
rowrowdog 發表於 2015-2-2 06:42
表面看全藍金屬又行晒bearing,但steering bridge 有好大虛位,反而GPM嗰套仲ok,我架02B用緊。
...

中啦, 就係bridge 2粒平頭縲絲出事, 收盡都上下搖
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-2 22:04:52 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-2-2 21:11
請問各師兄正廠份轉向係邊有得買,同埋有無product number方便搵,小弟連住servo個推桿同連住前輪既推桿都 ...

tamiya 54574, 54575, 推桿冇咩所謂, 玩到虛位大就換 53642, 53601

rowrowdog 發表於 2015-2-2 23:27:32 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-2 21:47
haha, 700又真係佢最平, ching都買套油壓玩下啦! 呢部玩完下部車又用得番, 我呢套都係拆舊車rebuild
...

同意,$7xx真係超抵。仲有因為type S用咗TRF 41x嗰D A臂同新A臂碼,隨盒有一堆舊款A臂膠件無用,如果你有部普通版TT02,嗰D無用膠件可以當做舊款TT02嘅spare part,物盡其用,唔駛另外買parts,超扺