RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: frankylam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[玩家分享] TT02S完成

rowrowdog 發表於 2015-2-2 23:32:37 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-2 21:50
中啦, 就係bridge 2粒平頭縲絲出事, 收盡都上下搖

所以GPM嗰套就加咗兩隻平頭螺絲碼,減小bridge 嘅上下搖動。
J.J. 發表於 2015-2-2 23:37:37 | 只看該作者
遲啲又出埋碳纖頭尾油壓架!
hanghang628 發表於 2015-2-3 19:01:22 來自手機 | 只看該作者
吾該franky師兄
gf01BB 發表於 2015-2-6 22:10:33 | 只看該作者
大家好,

終於買到TT02 S
謝謝franky師兄,JJ師兄提供資料

新手想問大家一D問題?

1,兩款Battery Plate 邊個合02s用呢?
http://www.rcmart.com/tamiya-545 ... ?cPath=595_744_1585
http://www.rcmart.com/tamiya-538 ... -plate-p-16431.html
2, 51104係咪比原本耐用D呢?
http://www.rcmart.com/tamiya-511 ... l?cPath=595_744_711
3, 你地講AW油係咪等於耐摩油? 而AW油係咪可以膠或金屬齒輪都用得?
4, 如買車殼點分岩唔岩TT02 S用? 或所有TT02都合用呢?
5, 原廠摩打座同YR個樣唔同...買邊個好D呢?

唔好意思問題較多....謝謝大家!
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-7 12:45:09 | 只看該作者
gf01BB 發表於 2015-2-6 22:10
大家好,

終於買到TT02 S

1) 用tt02, ta05即係我車上用緊個款, 雖然都fit位但要加對厚介子
2) 係, 我只係講條臂, 大撞起上黎佢唔斷其它都傷!
3) 係, 得
4) 257mm輪距都得
http://www.tamiya.com/japan/rc/rcitem/kit/kit580T01.htm
5) yr可以無段及用25齒以上, tamiya跟齒大小16-25對號入座, 所以外觀唔同, 買邊隻睇下你有冇需要大齒比
youre welcome!
gf01BB 發表於 2015-2-8 23:39:06 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-7 12:45
1) 用tt02, ta05即係我車上用緊個款, 雖然都fit位但要加對厚介子
2) 係, 我只係講條臂, 大撞起上黎佢唔斷 ...

即係可以唔買OP件68T~64T...都可以用over 25齒以上?
明白多一點了...謝謝franky師兄!

樓主| frankylam 發表於 2015-2-9 12:15:16 | 只看該作者
gf01BB 發表於 2015-2-8 23:39
即係可以唔買OP件68T~64T...都可以用over 25齒以上?
明白多一點了...謝謝franky師兄!

係, 一樣用到, 你講個份op我覺得冇乜用, 加上日後掃齒, $30買份part G, 已經有齊牙差大減, 換左op反而用唔番隻大減
rowrowdog 發表於 2015-2-9 12:21:21 來自手機 | 只看該作者
70T大減搭25T以上嘅摩打齒會唔會頂蓋?
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-9 13:03:09 | 只看該作者
rowrowdog 發表於 2015-2-9 12:21
70T大減搭25T以上嘅摩打齒會唔會頂蓋?

70/25還有3mm空間到蓋, 可以落到幾大我冇咁齊齒係手試唔到!
gf01BB 發表於 2015-2-11 13:30:09 來自手機 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-9 12:15
係, 一樣用到, 你講個份op我覺得冇乜用, 加上日後掃齒, $30買份part G, 已經有齊牙差大減, 換左op反而用唔 ...

睇清楚又係喎~慳番幾十
謝謝 franky ching
cyt2011 發表於 2015-2-11 14:03:04 | 只看該作者
如果呢架野想改做"拉力版"玩下D沙石地,有冇得攪 ?
要換D乜 ?
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-12 10:25:51 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2015-2-11 14:03
如果呢架野想改做"拉力版"玩下D沙石地,有冇得攪 ?
要換D乜 ?

其實冇乜野可以攪, 本身密封波箱, 換呔可以, 我未砌過條跟車油壓, 唔清楚車高及行程有幾多, 睇下有冇其它師兄幫到你
cyt2011 發表於 2015-2-13 00:04:08 來自手機 | 只看該作者
用tt02b套油压連油压板得唔得?
cyken2512 發表於 2015-2-14 21:19:40 | 只看該作者
师兄,,,你台TT02车高几多啊???油压入边放咗几多O-RING啊??
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-14 22:51:59 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2015-2-13 00:04
用tt02b套油压連油压板得唔得?

要換埋波箱蓋(tt02b part c)
 樓主| frankylam 發表於 2015-2-14 23:01:32 | 只看該作者
cyken2512 發表於 2015-2-14 21:19
师兄,,,你台TT02车高几多啊???油压入边放咗几多O-RING啊??

你好, 油压内不放oring车高大约10mm, 如果直接选用short damper(item 42273), 就可做到一般快车离地距
cyken2512 發表於 2015-2-14 23:34:41 | 只看該作者
frankylam 發表於 2015-2-14 23:01
你好, 油压内不放oring车高大约10mm, 如果直接选用short damper(item 42273), 就可做到一般快车离地距
...

哦,我只有一套TRF全黑色的避震,唔知系唔系短避震添,,
ICY 發表於 2015-2-15 13:43:17 | 只看該作者
Tt02最失望真係個底盤做唔到downstop,tt01,m05都得但係佢唔得
cylpeter71 發表於 2015-3-10 19:56:18 | 只看該作者
Ching, 可否告訴你已改的前後臂,C hub, 前後uprights 的part no. Thank you
cylpeter71 發表於 2015-3-14 01:19:51 | 只看該作者
我都出左TT02s, 還有現有的TT02